Posvećenost Kineza treba da nam bude uzor u radu

Direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković, po povratku iz Kine, za „Podrinske“

Prošle srede se u naš grad vratila direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković, koja je u Kini boravila dvanaest dana kao član delegacije prosvetnih radnika Srbije, na poziv Hanbana, sedišta svih kineskih kulturnih centara i Konfucijevih instituta iz celog sveta. Ona je uz Ružicu Vukobratović, direktorku gimnazije „Isidora Sekulić“ iz Novog Sada, predstavljala srednje škole, kineske partnere u Srbiji. Delegaciju, koju su činili i rektor, prorektor i tri dekana Univerziteta u Novom Sadu, primili su visoki zvaničnici kineskog Ministarstva prosvete i rektor Univerziteta u Hangdžou. Šabačkoj gimnaziji je odato posebno priznanje, jer je prva „kineska učionica“ u okviru Konfucijevih instituta na svetu koja se nalazi van prestoničkih gradova.

-Cilj je bio da se sastanemo sa partnerskim Univerzitetom u Hangdžou i izložimo svoje ideje o razvoju nastave kineskog jezika, zatražimo eventualno njihovu pomoć, informišemo ih o svojim iskustvima i obiđemo, naravno, taj univerzitet. Bili smo gosti i osnovnih i srednjih škola, a ostatak vremena smo proveli u turističkom obilasku Kine, jer je to putovanje u stvari bilo nagrada za najbolje rezultate u širenju kineskog jezika koje smo postigli- kaže direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković za „Podrinske“, ističući da je Šabac prvi grad koji nije prestonički, a koji ima „kinesku učionicu“.

Budući da je saradnja sa privrednicima veoma važna za razvijanje potencijala i napredak celokupnog društva, Isakovićeva je iskoristila priliku da izloži ideju da radnici „Sartida“ („Beli limovi“) uče kineski jezik u Šabačkoj gimnaziji.

-Učenik naše škole Svetislav Kostadinović je srpski direktor u fabrici „Sartid“ u Smederevu i on je takođe zainteresovan da nam pruži podršku u uređenju i opremanju učionice, kako bismo zaista postali centar za učenje kineskog jezika. Imamo dve učiteljice koje dolaze iz Novog Sada i razmišljamo o tome da jedna od njih stalno boravi u Šapcu, što bi olakšalo i organizatorima. Dobili smo specijalno priznanje za razvoj kineskog jezika i kulture u našem gradu, jer mi imamo taj potencijal- istakla je direktorka Šabačke gimnazije i dodala da veliki broj učenika Škole primenjenih umetnosti, kao i Poljoprivredne škole, pohađa časove kineskog, te da će im stečena znanja biti značajna u kaligrafiji, odnosno tehnologiji prerade hrane.

Osim ovih, postoji pregršt oblasti u kojima Šabac može da razmenjuje iskustva sa Kinezima, koji su zadovoljni što su našli novog partnera, budući da se kineski instituti više neće širiti, jer ih u svetu ima oko 6.000. Akcenat će ubuduće staviti na unapređenje kvaliteta rada i podizanje nivoa znanja studenata koji uče kineski.

-Po mojoj dubokoj oceni, onaj ko ne bude znao kineski, za pet godina će biti u ogromnom problemu. Njihova privreda i ekonomija se veoma brzo razvijaju, oni slabo govore strane jezike, tako da ćemo morati da se prilagođavamo moćnijima i jačima. Mnogo će značiti deci koja steknu mogućnost da ovde nauče osnove, pa da kasnije proširuju svoja znanja na fakultetima širom sveta. Mi već sad imamo ponude za stipendiranje naših đaka. Tokom boravka, sreli smo dva studenta iz Novog Sada u Hangdžou, mogućnosti za saradnju su zaista ogromne, samo treba raditi na tome- podvukla je Isakovićeva.

Govoreći o razlikama u školskom sistemu, primetila je da su odeljenja brojnija- 48 učenika u razredu, te da u njima vlada „vojnička“ disciplina- đaci nose uniforme, obraćaju se jedni drugima po tačno određenom protokolu, bez spontanosti i improvizacije, sa viskim stepenom organizovanosti u svim segmentima rada. Kuriozitet je i da Kinezi nemaju grajanje, čak ni u hotelima sa pet zvezdica, već klima uređaje koji se uključuju tek kada temperatura padne ispod nule i zagrevaju do 15 stepeni. Tako je i u školama, i niko se ne buni protiv toga.

-Boravak u Kini mi je pomogao da shvatim koliko smo razmaženi i koliko neke stvari podrazumevamo. Tamo sam naučila da cenim svež vazduh, čistu vodu, dovoljno prostora. Svi se kreću sa zaštitnim maskama na licu jer, kad bi samo zapalili svako po jedan naramak drva, oni bi se pogušili, a ne postoje ni rezerve, zato grejanja nema. Iskreno me zadivilo njihovo duboko poštovanje prema tradiciji. Još uvek pored groba Mao Cetunga neprekidno prolazi kolona, iako su prošle godine od njegove smrti. Bojim se da mi nemamo potrebu da se nekom zahvalimo za nešto što je učinio za nas. Bez obzira na sve ideološke priče, nama nikad niko nije bio dovoljno dobar, a oni znaju da cene nekog ko je bilo šta uradio za njih. Planiraju hiljadama godina unapred, mi ne znamo ni sutra šta će se dešavati. Zbog toga se duboko poštovanje koje gajim prema tom narodu još produbilo- kaže Isakovićeva.

Posebno je bila impresionirana neverovatnim tehnološkim napretkom u Šangaju, brzim vozovima, medicinskim aparatima, maketom razvoja grada u narednih deset godina. Centar za naučna istraživanja, u koji počastvovani stranci ulaze isključivo na poziv vlade, ostavio je izuzetan utisak na sprsku delegaciju. Koliko su Kinezi temeljni u svemu što rade, potvrđuje i podatak da imaju fakultet na kome se bave isključivo čajem, gde pokazuju posvećenost u radu. Gostoprimstvo domaćina je pokazalo njihovu sistematičnost i pripremljenost. Znali su sve o gostima i informisali se o njihovim navikama, hrani koju preferiraju i slično.

Po povratku sa puta, direktorka Šabačke gimnazije nastavlja da radi na razvijanju i promovisanju „kineske učionice“. U tom cilju, organizovaće zajednički sastanak sa novom direktorkom Konfucije instituta i predstavnicima „Sartida“, kao bi se dogovorili oko sprovođenja nastave. Školu kineskog jezika trenutno pohađaju uglavnom srednjoškolci, studenti i svršeni studenti koji žele da prošire svoja znanja. Svako ko je zainteresovan, može još uvek da im se pridruži.

-Ovo je jedinstvena prilika da nauče nešto što ne mogu na drugom mestu, besplatno, u centru grada, u odličnim uslovima i ne vidim razlog da se takva šansa ne iskoristi. Zainteresovani se mogu pridružiti u svakom trenutku, jer se na svaka dva- tri meseca organizuju ispiti preko interneta za te prve diplome. Ne treba da se plaše da se neće uklopiti, ne radi se još uvek o učenju slova, već o osnovnim frazama i učenju o kineskoj kulturi. Časovi su vrlo zanimljivi, a predavači specijalno obučeni za rad sa strancima. Otvaraju se neslućene mogućnosti za decu iz svih škola, svako može da nađe neki svoj put, jer su oni vrlo raspoloženi da daju informacije o načinu razvoja zanata tamo i povezivanju u svim segmentima društva i privrede- zaključuje direktorka Šabačke gimnazije.

D.Dimitrijević

Exit mobile version