Postavljena mezuza na Muzej šabačkih Jevreja

Profesor dr Eliezer Papo, nerezidentalni rabin za Bosnu i Hercegovinu, koji od devedesetih godina živi i radi u Izraelu, posetio je prošlog ponedeljka Šabac i postavio mezuzu na Muzej šabačkih Jevreja. Mezuza, svitak od pergamenta, je simbol koji označava da je objekat na koji je postavljen jevrejska kuća i simbolizuje blagoslov i molitvu za one koji ulaze u taj dom.

Papo, koji predaje jevrejsku književnost na Univerzitetu u Negibu, a držao je predavanja u svetskim i evropskim gradovima, u nekadašnjoj Sinagogi održao je predavanje o umetnosti i tradiciji sefardskih Jevreja. Postavljaju mezuze i predavanju u Muzeju šabačkih Jevreja prisustvovali su i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predstavnici ustanova kulture.

Papo je u Šapcu već „boravio glasom“, kada je držao predavanje preko Skajpa. On je pohvalio inicijativu Grada da se sačuva uspomena na Jevreje koji su nekada u njemu živeli.

-Pohvalno je što grad čuva uspomenu na Jevreje koji su nekada živeli u Šapcu. Nažalost, u Šapcu više nema jevrejskih porodica, ali se lokalna samouprava trudi da sačuva uspomenu na nekadašnje sugrađane. Ovaj Muzej priča priču šabačkih Jevreja, koji su bili sefardi, španski Jevreji. Nadam se da ćemo u Izraelu naći i neke od potomaka porodica koje su živele u Šapcu, koji imaju želju da dođu u grad u kom su živeli njihovi preci. Predavanje o sefardskoj umetnosti je posvećeno susretu jevrejske kulture sa španskom hrišćanskom kulturom, ali i sa islamskom kulturom- rekao je prof. dr Papo.

Prema rečima člana Gradskog veća grada Šapca Igora Marsenića, kultura sećanja je izuzetno važan segment politike grada Šapca. Muzej šabačkih Jevreja živi kroz predavanja i tribine, kroz duh jevrejske zajednice, koja nije fizički prisutna u Šapcu, ali jeste duhom.

-Ponosni smo što je prof. dr Eliezer Papo došao u Šabac i održao predavanje o umetnosti i tradiciji sefardskih Jevreja, kao što to čini širom sveta. Poslednji šabački Jevreji iselili su se sredinom devedesetih godina u Izrael. Ipak, u Šapcu su ostali tragovi i veze sa njima i njihovom kulturom- napomenuo je Marsenić.

Prof. dr Papo posetio je i zgradu starog mlina i Jevrejsko groblje u Šapcu.

D.D.

Exit mobile version