Posle tri ipo godine borbe za pravdu i istinu Apelacioni sud presudio: Jelena Jevrić nije kriva!

Tri ipo godine trajala je borba Jelene Jevrić, bivše direktorke Osnovne škole “Jevrem Obrenović” da dokaže da nije kriva i da je žrtva političkog progona ali i da je njena smena bila nezakonita. Tri ipo godine proživljenog pakla u kojem je, za ništa, dva puta osuđivana na kaznu zatvora od osam meseci. Ipak, kažu, pravda je spora ali dostižna, i Jelena je dočekala oslobađajuću presudu i dokaz da nije bila kriva.

A sve je počelo smenom sa direktorskog mesta 2019. godine, posle samo godinu dana i to pod vrlo čudnim okolnostima. Bilo je to vreme kada su se po Srbiji smenjivani direktori preko noći, svi oni koji nisu bili članovi SNS ili su bili politički aktivni na strani opozicije.

JELENA JEVRIĆ, master istoričar, zaposlena kao nastavnica istorije u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović” u Šapcu

Koautor dva udžbenika istorije za osnovnu školu; autor dve radne sveske iz istorije za osnovnu školu; autor jednog i koautor dva priručnika za nastavnike u osnovnoj školi. Mentor dvanaest učenika koji su osvojili republičke nagrade na državnim takmičenjima iz istorije od 2004 do 2023. godine.

Bila ekspert za obuku nastavnika u projektu Razvionica: Podrška razvoju ljudskog kapitala i istraživanju – razvoj opšteg obrazovanja i ljudskog kapitala, MPNTR RS (2015). Realizator više seminara odobrenih u Katalogu stručnog usvaršavanja. Godine 2018, učestvovala u aktivnostima Radne grupe Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa Učiteljskim fakultetom u Beogradu „Obuka voditelja za obuke nastavnika za 5. razred Osnovne škole i 1. razred gimnazija za realizaciju nastave orijentisane ka ishodima učenja“ za nastavni predmet ISTORIJA. Kao voditelj, tokom 2019. godine, realizaovala obuke nastave i učenja za  nastavnike istorije na teritoriji ŠU Valjevo i ŠU Užice.

Na konkursu Ministarstva prosvete 2017, izabrana među 200 savetnika – spoljnih saradnika u Srbiji, MPNTR RS (2017-2019). Posle razrešenja, i bez obrazloženja, nije joj produžen ugovor za ovo radno angažovanje.

O tom vremenu Jelena Jevrić priča:

– Izabrana sam za direktora Osnovne škole „Jevrem Obrenović“ u Šapcu septembra 2018. godine. Naravno po završenom konkursu, većinskoj podršci kolektiva i Školskog odbora. Krajem oktobora 2019. godine tadašnji, a i današnji, rukovodilac Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić poslala je u školu u vanredni nadzor dve prosvetne savetnice. Nikada školi nije dostavljen izveštaj ovog nadzora, što je bila obaveza, a pre svega je i protivzakonito. Apsolutno je besmisleno da nekom šaljete vanredni nadzor a da ga onda ne obavestite šta je nadzorom utvrđeno. Zatim je mesec dana kasnije u školu, u vanredni nadzor, došla i republička inspektorka. Navodno, po anonimnoj prijavi. Vanredni inspekcijski nadzor sproveden je nezakonito, a sam Zapisnik je sadržao niz falsifikovanih utvrđenih stanja. Naloženo je deset mera, ali ni za jednu nije navedeno na osnovu kog člana zakona ili pravilnika se mera nalaže, već su samo navođeni nazivi zakona.

Ministar prosvete Miladin Šarčević ju je po hitnom postupku razrešio sa mesta direktora za samo nekoliko dana po pristiglom zapisniku o vanrednom inspekcijskom nadzoru. Za vršioca dužnosti direktora škole postavio je odbornicu Srpske napredne stranke u skupštini grada Šapca, Svetlanu Stanković koja nije ni bila član kolektiva škole, već je radila kao učiteljica u drugoj osnovnoj školi u Šapcu i koja je bila bliska partijska saradnica dr. Aleksandra Pajića, tada posebnog savetnika ministra prosvete, čime je ispunjena njena dugogodišnja želja da postane direktorica neke škole jer je njen kolektiv nije hteo.

Hronologija dešavanja

Više od dva meseca trajao je pritisak na Jelenu Jevrić koji je rezultirao njenom smenom. A kako je to sve bilo Jelena kaže:

  1. Dana 21.10.2019. godine dve prosvetne savetnice zaposlene u Školskoj upravi su bile u vanrednom nadzoru u školi. Nisu mi dale nikakav nalog za ovaj nadzor, i nikada nisam dobila izveštaj o ovom nadzoru. Nadzor je inače imao sve elemente stručno-pedagoškog nadzora prosvetnih savetnika nad direktorom škole, a za koji postoje u pravilnicima jasno definisane procedure. Nikada mi nije dostavljen izveštaj o ovom nadzoru.
  2. U novembru 2019.g, zaposlenima je obustavljena zarada 8 dana. Nisam dobila nikakvo zvanično obaveštenje iz Ministarstva po kom osnovu se zaposlenima obustavljaju zarade. U ovih osam dana obustave zarade obavestila sam u pisanoj formi, postavljajući pitanja zašto to rade i Katarini Mirković (savetnik za finansije ŠU Valjevo) i Zorici Jocić, rukovodilac u Školskoj upravi Valjevo, kao i Milanu Pašiću, tadašnjem v.d. pomoćnika ministra za osnovno obrazovanje. Niko od njih mi nije zvanično ništa u pisanoj formi odgovorio.
  3. Dana 5.12.2019. u vanredni inspekcijski nadzor došla je republička inspektorka Biljana Marković (takođe iz Školske uprave Valjevo). Predmet nadzora bio je zakonitost rada škole u formiranju odeljenja.
  4. Dana 13.12.2019. mejlom je inspektorka poslala Zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru, na 18 kucanih strana. Naloženo je 10 mera, sa rokovima, neke od mera su imale rok za izvršenje 3 i 7 dana, a neke 15 dana. Ni u jednoj meri nije naloženo rasformiranje odeljenja (to je inače bio predmet nadzora), niti je u jednom delu Zapisnika konstatovano da je bilo koje odeljenje formirano suprotno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zapisnik sadržao niz falsifikovanih tvrdnji, a ni jedna mera se nije u pravnom osnovu pozivala na bilo koji član bilo kog zakona, već su samo navođeni nazivi zakona u celini.
  5. Dana 26.12.2019. godine u 9 časova na školski mejl stiglo Rešenje ministra o razrešenju.
  6. Dana 27.12.2019. godine Svetlana Stanković je došla u školu, a tog dana roditelji nisu dozvolili deci da pohađaju nastavu.

Međutim, usledio je protest roditelja učenika, kao i dela kolektiva ali usledila je i medijska hajka protiv Jelene Jjevrić.

– Ministar prosvete u Narodnoj skupštini govorio je kako sam ukrala milione dinara, a njegov tadašnji specijalni savetnik dr. Aleksandar Pajić (sadašnji gradonačelnik Šapca u ostavci) je slične uvrede i neistine iznosio u lokalnim medijima u Šapcu kao i za govornicom Skupštine Grada Šapca. U jednim novinama je objavljen članak sa naslovom “Direktorku smenili zbog muljanja sa odeljenjima”. Pojedini iz kolektiva su dobijali upozorenja telefonom da vode računa da li je za njih dobro da me javno podržavaju, ali i da bi, pre svega, trebalo da znaju da im je njihov posao mnogo važniji”, priča Jevrić za Novu.

Mesec dana posle razrešenja Jelene Jevrić, republička inspektorka Biljana Marković sprovela je kontrolni inspekcijski nadzor škole. Iako u njemu nije bilo ni reči o nezakonitom formiranju dva odeljenja, ista inspektorka je januara 2020. godine podnela krivičnu prijavu protiv Jelene Jevrić.

– U krivičnoj prijavi koju je republička inspektorka podnela protiv mene navedeno je da sam navodno, nezakonito formirala dva nova odeljenja. Prijava je prosleđena u Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije. Ovo tužilaštvo je aprila 2021. godine i podnelo optužni predlog Višem sudu u Novom Sadu, Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije. Stavljeno mi je na teret da sam oštetila budžet države formiranjem dva odeljenja, i time učinila krivično delo nesavestan rad u službi, član 361 Krivičnog zakonika. Navedeno je da sam to učinila tako što sam navodno kršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. U optužnom predlogu nije stajalo koji sam to član navedenog zakona prekršila. Tako su mi na teret stavili neverovatnu količinu kriminalnih aktivnosti – kršenje svih odredbi jednog zakona. I umesto da ovakvav nezakonit optužni predlog odbaci, sudija Višeg suda u Novom Sadu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije je započela postupak protiv mene – priča dalje jelena.

Krivična prijava, optužni predlog i suđenja

  1. Dana 27.1.2020. godine inspektorka Biljana Marković bila u kontrolnom inspekcijskom nadzoru u školi. U izveštaju se ni u jednom delu ne pominje bilo kakva nezakonitost u broju formiranih odeljenja.
  2. Dana 30.1.2020. godine ista inspektorka podnosi krivičnu prijavu za krivično delo zloupotreba službenog položaja Tužilaštvu u Šapcu. Prijava prosleđena u Više javno tužilaštvo, Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije u Novom Sadu.
  3. Marta 2021. godine Više javno tužilaštvo Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije u Novom Sadu podiglo optužni predlog u kojem se na teret stavlja krivično delo nesavestan rad u službi, a čime je navodno, oštećen budžet države.
  4. Prvi sudski postupak trajao od juna 2021 do januara 2022 godine. Sudija Višeg suda u Novom Sadu, Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije, Sanja Raković oglasila me krivom i osudila na osam meseci zatvora, odnosno tri godine uslovno.
  5. Septembra 2022, veće sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, presudu poništava zbog bitnih povred krivičnog postupka i vraća na novo odlučivanje.
  6. Oktobra 2022, na samo jednom ročištu, u ponovljenom postupku, ista sudija, Sanja Raković, donosi istu, osuđujuću presudu.
  7. Juna 2023 godine, drugo veće Apelacionog suda u Novom Sadu, poništava ponovljenu prvostepenu presudu i donosi oslobađajuću presudu. U istoj stoji da su dva nova odeljenja opravdano formirana u skladu sa zakonom, kao i da se plate zaposlenih koji su u njima radili, ne mogu karakterisati kao šteta po budžet države.

Svi troškovih svih suđenja pali su na teret države, odnosno građana Srbije.

Inače, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja broji više od 200 članova, na više od 150 kucanih strana. Ovom logikom Jevrić je prekršila svih 200 članova pomenutog Zakona.

Prvo suđenje je trajalo od juna 2021. do januara 2022. godine. Na istom su kao svedoci tužilaštva pozvani zaposleni u Školskoj upravi Valjevo. Januara 2022. godine sudija ovog suda je Jelenu Jevrić osudila na osam meseci zatvora, odnosno tri godine uslovno i to zbog formiranja dva nova odeljenja.

Uvrede i medijska hajka

Nelegalna smena Jelene Jevrić sa mesta direktorke, već početkom 2020. godine, prati orkestrirana hajka na nju koju salvama uvreda i laži započinje, 9. januara, Svetlana Stanković, vršilac dužnosti direktorke škole u izjavi za TV AS (lokalna šabačka televizija) objavljenoj u emisiji „Na licu mesta“. https://www.youtube.com/watch?v=snRWQ5dvCi4

U dnevnom listu „Kurir“, 12.1.2020. godine, pod naslov „Direktorku smenili zbog muljanja“ napisane su brojne neistine. https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3391397/promene-u-sabackoj-os-jevrem-obrenovic-direktorku-smenili-zbog-muljanja

Mladen Šarčević, ministar prosvete, 20.1.2020, godine, rekao je u Narodnoj skupštini, između ostalog, „ukrala 7 miliona iz budžeta Republike Srbije“.  https://www.youtube.com/watch?v=HuA9aiszb74

Dr. Aleksandar Pajić, posebni savetnik minstra prosvete, 25.1.2020. godine, izneo je brojne laži u „zakupljenom“ terminu na TV AS. https://www.youtube.com/watch?v=cvox0bjaXZE

Na Skupštini grada Šapca, dr Aleksandar Pajić, posebni savetnik minstra prosvete i odbornik, govorio je da je Jelena Jevrić ukrala 5 milona dinara.

U presudi je stajalo da je nesavesno postupala u vršenju službe, kršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja formiranjem dva odeljenja, a čime je nastupila šteta na teret budžeta Republike Srbije.

– Septembra 2022. godine veće od trojice sudija Apelacionog suda u Novom Sadu je ovu presudu poništilo kao nezakonitu, konstatujući da su učinjene bitne povrede krivičnog postupka, kao i da činjenično stanje nije pravilno utvrđeno. Predmet je vraćen na ponovo odlučivanje. U ponovljenom sudskom postupku, održano je samo jedno ročište. Oktobra 2022. godine, ista sudija, umesto da ispravi nezakonitosti na koje je ukazalo veće sudija Apelacionog suda i oslobodi me optužbi, me je ponovo osudila. I to ponovo, istom kaznom. Posle žalbe, juna 2023, drugo veće trojice sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, sada već po drugi put, je poništilo i ovu presudu. U ovoj drugostepenoj i konačnoj presudi oslobođena sam optužbi, navodi Jevrić.

Za članove SNS zakon ne važi

Na mesto Jelene Jevrić te 2019. godine postavljena je Svetlana Stanković, u to vreme odbornica SNS u Skupštini grada. Dakle, bila je u sukobu interesa. Upravo iz tog razloga Školski odbor odbio je da sa njom potpiše ugovor o radu, dok se Agencija za borbu protiv korupcije po njihovom dopisu ne izjasni da li je Stankovićeva u sukobu interesa.

Mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije je bilo da Stankovićeva jeste u sukobu interesa i dostavljeno je Skupštini grada Šapca 30. januara 2020. godine, o čemu je zvanično obavešten i ministar prosvete Mladen Šarčević. Reakcije, međutim, nije bilo. Bar ne kada je Stankovićeva u pitanju. Ali jeste za članove Školskog odbora, koje je minister Šarćević razrešio i postavio Privremeni organ upravljanja. Na raspisanim izborima u Šapcu u martu 2020, Svetlana Stanković opet se našla na listi odbornika SNS. Posle dva v.d. mandata direktorke škole, postavljena je za v.d. direktorku Kulturnog centra u Šapcu. Danas je na funkciji v.d. direktorku Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu.

Kaže i da vreme od tri i po godine, nije bila borba na sudu, već psihičko zlostavljanje i maltretiranje  u kojem je za zakonito postupanje dva puta osuđena.

– Moja briga o učenicima kao direktorke škole, kao i nastojanje da im obezbedim što bolje uslove obrazovanja, neistinama i montiranim procesima predstavljena je javnosti kao nesavesno ponašanje i šteta za budžet države. Trebalo je da prođe tri i po godine da i dokažem da sam sve vreme bila u pravu, i pre svega, da sam, kao directorka škole, zakonito postupala. A sve sudske troškove i troškove advokata platili su građani Srbije.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se i da je njeno postupanje kao direktora škole bilo zakonito, da je formiranje dva odeljenja bilo opravdano i da nema elemente krivičnog dela. Takođe se navodi da plate zaposlenih koji su predavali u ovim, kako je utvrđeno presudom suda, u zakonu opravdanim odeljenjima, se nikako ne može tumačiti kao šteta po budžet države.

Exit mobile version