Poslanik Đorđe Miketić pobednik prvih beogradskih predizbora

BEOGRAD, 13. mart 2023. godine – Narodni poslanik dr Đorđe Miketić pobedio je na predizborima za gradonačelnika Beograda.

Interesovanje za prve beogradske predizbore iskazalo je preko 10.000 ljudi, a učestvovalo je preko šest hiljada građana. Za sedam kandidata mogao je da glasa svaki građanin registrovan u biračkom spisku za predizbore sa prebivalištem na teritoriji Grada Beograda.

Juče u ponoć proglašeni su rezultati predizbora na kojima je dr Đorđe Miketić osvojio najveći broj glasova, 26,57 odsto, dok su ostali kandidati osvojili: Dejan Atanacković 15.93 odsto, Dušan Marković 14.87 odsto, Slađana Stojsavljević 11.46 odsto, dr Milan Bjelica 10.93 odsto, Jovan Vujasinović 10.26 odsto i Miloš Baković 9.98 odsto glasova. Rezultate predizbora saopštila je Centralna predizborna komisija kojom predsedava profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić.

“Stranka Zajedno pokrenula je jednu malu političku revoluciju organizujući prve predizbore u Beogradu. Nikada više ne smemo dozvoliti da izborne liste prave u nekim mračnim kabinetima, po ko zna kakvim i čijim interesima. Ovo je put ka direktnoj demokratiji i zato sam vrlo ponosan na proces predizbora. Građani treba da budu ti koji će donostiti odluke, koji će birati politike i učestvovasti u njihovom kreiranju i kontrolisati svoje izabrane predstavnike kako oni rade u institucijama. Zahvaljujem se svim kandidatima jer smo napravili jedan ozbiljan programski iskorak koji će Beograd staviti tamo gde mu je mesto. Naše politike su se tu posložile i ono što je sada na nama da uradimo to je da te politike I ta dobra rešenja, koje su građani prepoznali i glasali za njih umrežimo I napravimo jedan ozbiljan plan za zeleni Beo grad.”, izjavio je dr Đorđe Miketić, pobednik prvih beogradskih predizbora posle proglašenja rezultat i pozvao sve građane da se uključe u odbranu Beograda.

Mi se borimo da se glas građana i struke čuje u institucijama, jer je stranka Zajedno pokrenula jednu malu političku revoluciju. Građani treba da budu ti koji će donostiti odluke, koji će birati politike i učestvovasti u njihovom kreiranju i kontrolisati svoje izabrane predstavnike kako oni rade u institucijama. Zahvaljujem se svim kandidatima jer smo napravili jedan ozbiljan programski iskorak koji će Beograd staviti tamo gde mu je mesto. Beograd zaslužuje da bude jedna urbana metropola, zelena sa funkcionalnim saobraćajem, sa čistim rekama I vazduhom I gde će građani od svog rada živeti dostojantsveno. Naše politike su se tu posložile I ono što je sada na nama da uradimo to je da te politike i ta dobra rešenja , koje su građani prepoznali i glasali za njih umrežimo i napravimo jedan ozbiljan plan za zeleni Beo grad.

Kopredsednik stranke Zajedno, Nebojša Zelenović, ukazao je da je ovo način da se pobedi partijska država. Stranka Zajedno „veruje u principe direktne demokratije“. „Prva smo stranka u Srbiji koja je organizovala predizbore. Učinili smo to po uzoru na najrazvijenije zapadne demokratije. Nema više skrivanja iza partijskih lista. Želimo da ponudimo kandidate sa imenom i prezimenom koji će biti odgovorni pred građanima čije će interese zastupati u institucijama “ rekao je Zelenović.

Monitoring prvih beogradskih predizbora sproveo je Biro za društvena istraživanja BIRODI, ispred koga se obratio Zoran Gavrilović koji se zahvalio na prilici da jedan proces koji je inovativan u Srbiji kontrolišu.

 

 Biografija Đorđa Miketića

Rođen je u Beogradu 1978. godine, odrastao u Gornjem Milanovcu, uz verovatno sva izdanja Dečjih novina. Srednju školu završio u Čarsltonu, Južna Karolina. Završio stomatološki fakultet u Beogradu, gde je završio i akadmsku specijalizaciju iz implantologije, a potom i specijalizaciju implantologije u Bonu, Nemačkoj.

Nakon toga završio je i osnovne studije iz književnosti i komunikologije, na Fakultetu za medije i komunikacije i potom master iz dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Autor je jednog romana, nekolicine scenarija i drama.

Aktivizmom se bavi od studentskih dana. Pokrenuo je inicijativu SRCE GRADA na Starom gradu u Beogradu, a osnivač je i Ekološkog ustanka i narodni poslanik ispred zeleno-leve stranke Zajedno.

Exit mobile version