Poskupeli i polovnjaci, sve više se traže električna vozila

Kriza u Ukrajini uticala i na tržište polovnih automobila u Šapcu:

Naredba je stigla, cena goriva da ide u rikverc. Kriza zbog rata u Ukrajini nije zaobišla ni tržište polovnih automobila u Srbiji pa njihova cena nije „otišla u rikverc“ već je prebacila u veću brzinu. Na popularnim „Auto placevima“ kažu da se upravo zbog straha od nestašice goriva sve češće traže vozila na električni pogon. U prestonici polovnjaka, u Šapcu cene su skočile za 20 do 30 odsto, no to nije jedini problem, sve je teže nabaviti dobar auto u inostranstvu.

Čuveni centar tržišta polovnih automobila kao i auto pijaca u Šapcu koju je pregazilo vreme, pa se poslednje subote, broj automobila u auto salonu na otvorenom mogao prebrojati na prste jedne ruke.

„Nema ništa, sad da odeš na ulicu u Šapcu da pitaš gde se nalazi auto pijaca, niko ti neće znati da kaže gde je. To je propalo, stvar gotova. Jeste teško stanje u zemlji, ali narod kupuje, treba mu. Recimo, ovakav auto ne može da dotera niko iz inostranstva za te pare za koje ga ja dajem“, kaže jedan od retkih prodavaca sa auto pijace.

Kažu da je internet preuzeo primat, ipak, prodavci koji su verni pijaci, navode da sajtovi za prodaju nisu ti koji su ubili auto pijacu.

„Stara pijaca je izgledala tako dobro, bilo je kupaca uvek. Bilo je i kad je prešla ovde, pored stočne pijace, nekih 20 – 30 kola. A tamo kad je bila, bilo je preko dvesta. Uništili su je ljudi, ovde se ne nude nikakvi uslovi a naplaćivali su ulaz. Postavili su tablu na kojoj piše da je zabranjeno parkiranje ispred pijace subotom pre podne, baš kada bi trebalo da bude auto pijaca“, navodi jedan od prodavaca koji ne odustaje od auto pijace.

Ipak, teško da se Šapčani mogu skinuti sa trona kraljeva polovnjaka. Desetine su auto-placeva na kojima se nudi za svakog po nešto. Svaki auto iz uvoza, Šapčani kažu baka vozila do pijace, malo prešao i u odličnom stanju.

„Nije se ništa promenilo, Šabac je i dalje centar prodaje polovnih vozila. Ja pretpostavljam da je jedno 80 posto vozila koja se uvezu vode poreklo od šabačkih firmi. Tradicionalno smo najbolji u tom poslu“, kaže Dalibor Tomić iz „Auto Italie“.

No, nas je interesovalo šta se nudi, ko prodaje a ko kupuje, kako je u inostranstvu, koliko je otežana nabavka polovnih automobila i njihov dovoz u prestonicu polovnjaka u Srbiji.

„Sad se situacija skoro stabilizovala, mada je delimično poremećena zbog rata u Ukrajini. Ne sama prodaja koliko nabavka. Nabavka je dosta komplikovana. Cene su veće, otprilike 20-ak posto u samoj nabavci, pa ćemo i mi morati da podignemo za 20 posto više nego što su sada trenutno“, objašnjava Dalibor Tomić.

Dalibor Tomić iz „Auto Italie“

„Ljudi ne smeju da troše svoj novac, svoju ušteđevinu. Onda se oseća i slaba nabavka i slaba prodaja, za sada se čekaju neka bolja vremena“, kaže Petar Polić, menadžer prodaje u „Aldi automobilima“

Kriza sa gorivom, naterala je i tržište polovnjaka da se prilagodi, pa se na placevima sve češće traže hibridi ili vozila na struju. Traže se i sve češće pronalaze, u ponudi ih ima dovoljno.

„Mi u ponudi imamo električna vozila, povećana je potražnja. Ali kako je povećana potražnja kod nas, tako je i u inostranstvu pa i mi ne možemo da ih nabavimo za naše klijente. To su vozila sa električnim pogonom i sa pogonom na metan. Sva ta vozila najviše se traže zbog poskupljenja goriva, ekonomičnije je“, objašnjava Petar Polić.

Petar Polić

„Sad trenutno su prilično popularna električna vozila, da li zbog probuđene ekološke svesti ili zbog popularnosti tih modela koji su sada aktuelni“, navodi Dalibor Tomić, pokazujući električni model za koji u „Auto Italia“ ima najviše interesovanja kupaca.

A cene na svim auto placevima kreću se od par, do nekoliko desetina hiljada evra, naravno, najviše se prodaju ova najjeftinija.

Đ. Mijailović

Exit mobile version