Posao za novih 500 radnika

Italijanska kompanija „Pasubio“ gradi fabriku za proizvodnju kožnih sedišta za automobile u Mišaru

Italijanska kompanija „Pasubio“, koja se bavi proizvodnjom kožnih sedišta i enterijera za automobile srednje i visoke klase, potpisala je ugovor o kupovini hale u Mišaru sa „Alliance One Tobacco“. Grad Šabac posredovao je prilikom kupovine, a na ovom mestu „Pasubio“ će u narednom periodu zaposliti 500 radnika, pretežno žena, na poslovima šivenja i sečenja kože.

Kompanija je lider u proizvodnji enterijera za luksuzne automobile, čiji su glavni klijenti Porsche, Bentley, Lamborghini, BMW, Range Rover i Jaguar. Menadžment je odlučio da deo proizvodnih pogona iz Italije izmesti u Srbiju i ovde proširi i razvije proizvodnju.

-Obišli smo sva postrojenja koja su u Srbiji bila u ponudi i prepoznali u Šapcu najpovoljnije poslovno okruženje i mesto koje najviše odgovara našim potrebama, kako lokacijski, tako i iz logističkih razloga. U prvom ciklusu planiramo da zaposlimo oko 200 ljudi, da bismo u naredne tri godine zaposlili još 300 radnika. Očekujemo da, nakon što završimo sve administrativne procedure, u junu počnemo sa proizvodnjom- naveo je vlasnik kompanije „Pasubio“ Luka Pretto.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović objasnio je da su pregovori trajali oko šest meseci, te da su postojale dve mogućnosti investicije- braunfild i grinfild. Grinfild je podrazumevao da kupe zemlju u industrijskoj zoni i da kao ostali investitori grade novu fabriku, ali su se, zbog kratkih vremenskih rokova i ugovornih obaveza prema klijentima, odlučili za braunfild.

-Nastavljamo da ispunjavamo obećanje koje smo dali prošle godine da će u Šapcu svako dobiti priliku da radi. Posle „Jazakija“ imamo drugu veliku i važnu investiciju u gradu. Šabac zaista jeste dobro mesto za investiranje, jer ima brzu i efikasnu administraciju. Kompanija „Pasubio“ je to prepoznala i odlučila da u sledeće dve godine zaposli 500 ljudi u jednoj oblasti u kojoj mi do sada nismo imali puno proizvodnje. Potrudićemo se da veliki broj, prvenstveno sugrađanki, dobije priliku da se zaposli u ovoj fabrici. Mi ćemo kao grad učiniti sve da u najkraćim mogućim rokovima pribave sve potrebne dozvole za početak rada. Ovo je dobra poruka za druge italijanske investitore, sa kojima će se predstavnici ove kompanije sutra sastati u Torinu i razgovarati i o Šapcu- poručio je Zelenović.

Prva proizvodnja koja će izaći iz proizvodne linije u Šapcu biće za Jaguar, a kasnije i za Porsche i BMW. Lokacija na kojoj će biti smeštena fabrika obuhvata četiri hektara zemljišta, dok proizvodna hala zauzima 5.000 kvadratnih metara.

D.Dimitrijević

Exit mobile version