Poraz Šapčana na startu domaćeg šampionata

Super liga, 1.kolo

Šabac – Radnički 13:14 (5:1, 2:5, 3:4, 3:4)

Gradski bazen Šabac. Sudije: Virijević i Stanojević. Isključenja: Šabac 11, Radnički 14. Peterci: Šabac 1 (1), Radnički 1 (1).

ŠABAC: Filipović, Eraković, Marković, Repanović, Tkač, Ilić, Vučinić 5, Gardašević 2, Janković 2, Tonković, Stojanović 3, Velkić 1, Vukadinović, Ćetković. Trener: Nikolić.

RADNIČKI: Dobožanov, Rašović 5, Stanojević 1, Janković, Toholj 1, Krug 1, Ukropina 3, Branković, Pljevančić, Miličić, Lukić 1, Panić, Todorovski, Radulović 2. Trener: Stevanović.

Večeras je u Šapcu, u okviru 1. kola Super lige Srbije u vaterpolu odigrana derbi utakmica između domaće ekipe “Šapca” i “Radničkog” iz Kragijevca. Dve, trenutno, najkvalitetnije ekipe u Srbiji. Pobeda je, zasluženo, pripala gostima ali nije moralo da bude tako.

U furioznom tempu započeli su Šapčani ovu utakmicu. Igru je krasilo sve ono što ovaj sport čini zanimljivim. Čvrsta odbrana, kontranapadi i sjajna realizacija. Posle prve četvrtine rezultat je bio 5:1 za domaću ekipu. I kada se očekivalo da mirnom igrom Šapčani privedu kraju ovu utakmicu u svoju korist dogodilo se nešto što je malo ko očekivao. Među šabačke vaterpoliste uvuko se neki strah od ovako visokog vođstva. Ruke su se “ukočile” i počele su neke neshvatljive, reklo bi se početničke, greške. To su znalački iskoristili Kragujevčani i razlika u golovima je počela da se topi. Ipak, na kraju druge četvrtine domaći su još uvek imali prednost ali sada sa samo golom prednosti.

Međutim, već na samom početku trećeg dela igre gosti izjednačuju rezultat a onda sledi rezultatska klackalica. Igralo se “gol za golom” da bi na kraju treće četvrtine rezultat je bio izjednačen. I mada se očekivalo da se u poslednjem delu utakmice Šapčani trgnu iz letargije to se nije dogodilo. Usledio je, ponovo, veliki broj neshatljivih grešaka što koriste gosti i dolaze do vođstva od dva gola razlike. Rezultat je mogao da bude i mnogo povoljniji za Kragujevčane da na golu domaće ekipe nije bio respoloženi Filipović koji je, slobodno se može reći, činio čuda.

Šapčani su do kraja uspeli da postignu još jedan gol i tako smanje rezultat na 13:14 što je i bio konačan rezultat utakmica.

Sve u svemu bila je ovo prava prvenstvena utakmica sa puno golova, obrta i neizvesnosti. I, prava je šteta što su zbog koronavirusa tribine bile prazne. Jer, da je bilo publike siguran sam da bi i rezultat bio povoljniji za Šapčane.

Ipak, na kraju, moram da se osvrnem i na nešto što je u velikoj meri bacilo ljagu na ovu pravu spotrsku utakmicu. A to je ponašanje trenera gostiju Stevanovića koji je od samog početka pokušavao, i ponekad uspevao, da vrši “pritisak” na sudije. Tokom cele utakmice, “praznim” bazenom, odjekivalo je njegovo “arlaukanje” i “skakakanje” na svaku odluku sudija. To je išlo do toga da je često dolazio do njih i unosio im se u lice. Nije pomoglo ni to što je početkom poslednje četvrtine dobio žuti karton. Ovakvo ponašanje, zasigurno, nanosi veliku štetu vaterpolu i prosto je neshvatljivo kako i zašto jedan odličan trener to sebi dozvoljava. Verujem da će, u interesu vaterpola, sudijska organizacija zauzeti rigorozniji stav i strožije sankcionisati nevaspitane ispade koji nanose štetu ovom sportu. Ne tako davno, sećam se, sudiju ni igrači ni treneri nisu smeli “popreko” da pogledaju a kamo li da “skaču” na njihove odluke i vređaju ih.

Ali, izgleda da su ovo neka druga vremena!

Ivan Kovačević

Exit mobile version