PONOŠ: Ni rebrendirani SNS neće biti politički centar

Osnivač pokreta Srbija centar Zdravko Ponoš ocenio je da najava Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji „predstavlja razlog za zabrinutost u svetu“.

Komentarišući govor predsednika Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Ponoš je rekao da je, za razliku od obraćanja naciji, koje Aleksandar Vučić „praktikuje preko televizije Pink“, kada upotrebljava teške reči, „preti građanima da će nešto ružno da se desi“, obraćanje svetu bilo „svedenije, razumnije“:

Aplauz delegacije Srbije predsedniku Vučiću nakon njegovog govora, praksa je, kaže Ponoš, koju u Ujedinjenim nacijama primenjuju autoritarni režimi.

Na pitanje – da li je trenutak za uvođenje sankcija Rusiji, Ponoš je rekao da je to pitanje naše sinhronizacije sa politikom Evropske unije, čijem članstvu težimo.

Ovde više nije reč, smatra Ponoš, o empatiji prema Rusiji, već je u pitanju agresija „koja mora da se osudi“ a Srbija ne bi smela da vuče poteze koji, kako je istakao, „nama prave štetu“.

Upitan o pokretu Srbija centar, na čijem je čelu, Ponoš je rekao da trenutno radi na formiranju inicijativnih odbora. Obilazeći Srbiju vidi i da vlast nametanjem tema, poput prajda, kataklizmičnih najava trećeg svetskog rata, „zamagljuje“ stvarne probleme građana.

Najavu Aleksandra Vučića o formiranju velikog državotvornog pokreta Ponoš je okarakterisao kao nameru da se „promeni ime, opere biografija od stvari koje su bile loše“ i, kako je rekao, sklone sa scene ljudi koji postaju teret.

Ponoš kaže da činjenica da se stvara pokret koji će se zvati „državotvorni“, nameće pitanje – da li je dosadašnja organizacija na čijem je čelu Vučić državotvorna.

Upitan može li pokret čije osnivanje najavljuje predsednik države da bude konkurencija Ponoševom Srbija centar, on kaže da bi bilo tako samo kada bi to moglo da se izmeri u „realnom političkom megdanu“ i uz prisustvo medija, u glasačkom telu koje „teži normalnosti“.

Ponoš je rekao i da Srbija centar može da sarađuje sa svim opozicionim strankama koje su protiv vladajućeg režima.

(Iz emisije “Na Glasu”)

Exit mobile version