Pomen, blaženopočivšem episkopu Lavrentiju

Soko Grad Manastir „Svetog Nikolaja Srpskog“

Na praznik Sv. arhiđakona Lavrentija, u manastiru Sv. vladike Nikolaja služena je Sveta liturgija, i odslužen pomen, blaženopočivšem episkopu Lavrentiju koji je i dobio ime po svecu čije ime se slavilo. Kada je na monašenju dobio ime Lavrentije niko nije ni slutio koliko je simbolično bilo, jer je vladika Lavrentije misionario na zapadu, a svetitelj Lavrentije je rođen u Španiji, a mučenički je postradao u Rimu, kao mlad arhiđakon.

– Hvala vladiko za sve, mi ćemo Vas se uvek po dobru sećati, a vi se Radujte sa vašim imenjakom u carstvu nebeskom – reči su jereja Milorada Petrovića.

Na dan sveca Lavrentija, u posetu manastiru došli su, ne slučajno, i  Belorečani, Jakovljevići, pa su i prisustvovali Svetoj liturgiji i pomenu.

-Drago mi je što me baš danas, na dan Svetog mučenika i sveca Lavrentija, put naveo da dođem u manastir Svetog Nikolaja, sa mojim unukom i sa unukom, i da prisustvujem činu Svete liturgije i služenju pomena našem blaženopočivšem vladiki Lavrentiju – rekao je dobri i čestiti Janko Jakovljević.

Pripremio: B. Petrović

Exit mobile version