Položeni venci na spomenik žrtvama

Povodom stogodišnjice oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu

Povodom stogodišnjice oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu u petak su položeni venci na spomenik žrtvama u ratovima od 1912. do 1918. godine u porti Saborne crkve svetih apostola Petra i Pavla. Odavanjem pošte svima koji su svoje živote položili za slobodu, neguje se sećanje na slavne i teške dane kada je Šabac pretrpeo najveća razaranja zbog kojih je nazvan Srpski Verden i postao sinonim stradanja. Pomen žrtvama služio je episkop šabački Lavrentije sa sveštenstvom.

Sloboda i istina najvažnije teme

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naglasio je da je naša obaveza da pamtimo dela onih koji su gledali u budućnost. Odajući poštu svima koji su svoje živote položili za slobodu, negujemo sećanje na slavne i teške dane kada je Šabac pretrpeo najveća razaranja zbog kojih je postao sinonim stradanja.

-Ovo je važan datum za Šapčane, jer je sloboda kao pre sto godina i danas najvažnija tema. Danas, u modernom Šapcu koji želi da bude deo evropske zajednice u modernoj Srbiji je jako važno da sloboda dobije oblik i izraz koji nema, a naši građani moraju da imaju pravo da slobodno misle i odlučuju. Mi smo u Šapcu to omogućili kroz jedinstvenu gradsku odluku da građani slobodno odlučuju o porezu koji se troši u mesnim zajednicama u kojima žive. Danas, kada govorimo o pravu da novinari i institucije slobodno rade svoj posao, mi se takođe borimo za istinu i slobodu i ja čvrsto verujem da će one na kraju i pobediti- poručio je Zelenović.

Predsednik Udruženja „6.puk“ Dragutin Jovanović podvukao je da mu je velika čast što je na tom mestu.

-Mnogi Šapčani, nažalost, ne znaju da je ovde sahranjeno 167 ljudi. Pre 100 godina, iz Šapca je isteran poslednji austrijski vojnik i od tada je Šabac slobodan grad. Treba da cenimo slobodu, da učimo mlade kako se voli sloboda- poručio je Jovanović.

Dostojanstveno obeležavanje jubileja

Pukovnik Ljubomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije, istakao je da Grad Šabac „dostojanstveno, kvalitetno, veoma organizovano i bolje od mnogih obeležava stogodišnjicu oslobođenja“.

-Kad se setimo samo kroz kakva su iskušenja prošli naši slavni preci, mi potomci danas, učeći na njihovim delima, postajemo ljudi i identifikujemo se sa njima. Mislim da je velika, posebna sreća, biti potomak takve jedne generacije koja je zadivila svet. Dva trenutka moram da istaknem- Cersku bitku kao prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu i našu pobedu u kojoj je Srbija sama slomila „žutu“ monarhiju i pokazala kojom se cenom brani otadžbina. Drugi detalj koji želim da istaknem- ono što se nije moglo ni na Istočnom, ni na Zapadnom frontu, uspelo se na do tada sporednom balkanskom ratištu, Solunskom frontu, po kome je Srbija opet zadivila svet kada je probila Solunski front. Proboj Solunskog fronta bio je prekretnica Prvog svetskog rata, jer Evropi godinu dana ranije pribavlja mir- naveo je Marković.

Šabac je 2. novembra 1918. godine oslobođen, posle velikog stradanja u Prvom svetskom ratu, za koje je odlikovan sa tri ordena: francuskim Ratnim krstom sa palminom grančicom 1920., čehoslovačkim Ratnim krstom 1925.godine i Karađorđevom zvezdom sa mačevima od svoje države.

D.Dimitrijević

Exit mobile version