Poljoprivrednicima potrebna konkretna podrška nadležnih

Konferencija za novinare Inicijative Selo- grad

Zasedanje Skupštine grada Šapca proše srede Inicijativa Selo- grad iskoristila je da u prostorijama Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija održi konferenciju za novinare, kako bi skrenula pažnju javnosti na tešku situaciju u kojoj su se našli poljoprivrednici.

Odbornik Inicijative Selo- grad Dragan Stanković rekao je da je stanje u poljoprivredi veoma loše, te da su jedine dve svetle tačke koje su karakterisale prethodnu godinu nestale.

-Cena krupne stoke, odnosno bikova, koja je prošle godine bila znatno viša nego sad i cena višnje koja je bila oko 60 dinara, vidljivo su promenjene. Ove godine višnja prve klase je do 50 dinara, ali imamo situaciju da je preko 90 posto roda u drugoj klasi, što podrazumeva cenu od oko 30 dinara. Poljoprivrednici su mnogo nezadovoljni, krče zasade, a o ekonomskoj koristi da ne govorim. Cena bikova je do dva evra. Ta cena je prošle godine išla od 2,20 evra do 2,40 evra i to je bila ekonomska računica koja je odgovarala poljoprivrednom proizvođaču koji je mogao nešto da zaradi. Čuli smo nedavno samog predsednika i resornog ministra kako na neki način i sami kažu da je došlo do propadanja srpskog seljaka, da treba obnoviti sela. Ne vidim način za to. Samo znam jedno- ukoliko vratimo zaradu u sela i postignemo ekonomsku računicu za seljaka, 50 posto posla smo završili. Zaista je mnogo upropašćeno i pitanje je kako ćemo mi to zaista da vratimo na stare staze. Pred nama je vrlo težak zadatak i zato apelujemo da se posveti ozbiljna pažnja poljoprivredniku i njegovoj zaradi. Jedino zarada mlade ljude još uvek može zadržati na selu- podvukao je Stanković.

Miloš Jevtić iz Bogosavca, član Udruženja malinara sa teritorije grada Šapca, rekao je da je prinos umanjen za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

-Berba malina je uveliko počela, skoro je na polovini. Za prvi rod koji smo predali nismo znali ni cenu, malinarima je isplaćeno po 120- 130 dinara. Kasnije, malina je otišla na 140, trenutno je 150 dinara. Radna grupa je izračunala da je proizvođačka cena maline 139,3 dinara, što znači da na to treba da damo našu zaradu, maržu, prevoz i da bi cena maline trebala da bude između 170 i 180 dinara. Od tog dogovora nema ništa. Sa ovih 150 dinara malinari će možda samo da prežive ovu godinu, neki će nastaviti da krče. Ne vidimo svetlu budućnost malinarstva u Srbiji- poručio je Jevtić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version