Poljoprivrednici se susreću sa brojnim problemima

KONFERENCIJA ZA MEDIJE INICIJATIVE SELO- GRAD

Trenutna situacija koja je zadesila poljoprivredne proizvođače, s obzirom da treba da počne projekat „setva“, kako je rekao Dragan Stanković, odbornik u Skupštini grada Šapca, bila je tema konferencije za medije Inicijative „Selo-grad“. Stanković je istakao da je ovo jedan od najvažnijih perioda u godini kada je poljoprivreda u pitanju, jer kako kaže narodna izreka: „kako se seje, tako će i da se žanje“.

Ista situacija je i kada su u pitanju cene osnovnog đubriva, zbog čega poljoprivrednici nisu u mogućnosti da sva ta đubriva sada iskoriste na svojim usevima. Većina poljoprivrednika danas želi da koristi prihranu na usevima, ali zbog cena moraju da odustanu od osnovnog đubriva, o kom sada ni ne razmišljaju, istaknuto je na konferenciji.

Preko 80 odsto poljoprivrednika nije kreditno sposobno, istaknuto je na konferenciji. Jedan od uslova za podizanje kredita do sada je bio da je isplaćeno i socijalno i penziono, što poljoprivrednici u Srbiji ne ispunjavaju.

Posledica ovakvog stanja u poljoprivredi biće smanjenje prinosa, manje poljoprivrednih proizvoda i za domaću potrošnju, ali i izvoz. Samim tim biće povećana i cena proizvoda, kao što je situacija u stočarstvu. Svi koji kupuju namirnice u prodavnicama svedoci su već sada porasta cena, rečeno je na konferenciji.

Exit mobile version