Poljoprivnednike nema ko da čuje

Prošle nedelje, ispred zgrade Gradske uprave, po drugu put, okupili su se poljoprivrednici iz Mačvanskog okruga ali i njihove kolege iz Vojvodine, kako bi javnosti skrenuli pažnju na katastrofalno stanje u poljoprivredi.

Međutim, njihovo opravdano nezadovoljstvo nema ko da čuje, ili ne želi, a kamoli da učini nešto da im pomogne.

Aktuelna vlast je, očito, zaokupljena predizbornim aktivnostima pa nema nameru da im ispuni ni jedan od traženih zahteva.

A poljoprivrednici ne traže mnogo ni nerealno:

  1. Smanjenje cene đubriva, da se smanji cena za 30 dinara po kilogramu.
  2. Da gorivo za poljoprivrednike bude bez akcize.
  3. Subvencije po hektaru  da budu 12.000 dinara.
  4. Redovna i brza isplata subvencija, isplata svih dugovanja za subvenicije i da se buduće nove subvencije isplate u roku od 45-60 dana.
  5. Da se reguliše uvoz smrznutog mesa iz EU.
  6. Preduzeti mere u regulisanju nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Prolećna setva je u toku a problemi poljoprivrednika se sve više gomilaju. Ostaje nejasno kome je u interesu da se uništi srpska poljoprivreda a građani Srbije ostave bez hrane ili da se hrane proizvodima iz uvoza a svi dobro znamo šta to znači.

Takođe, preovladava mišljenje da Vlada Republike Srbije i sam predsedik Vučić čine sve kako bi obeshrabrili ljude da se bave poljoprivredom a plodno srpsko zemljiište pretvore u rudnike. Da podignu BDP i još više zaduže zemlju.

I, eto, dok ministra poljoprivrede, sada Tehničke Vlade, nema nigde, čak ni na izbornim listama, poljoprivrednici se spremaju da radikalizuju svoje proteste. Za četvrtak planiraju da svojom mehanizacijom blokiraju puteve, što im je još jedino preostalo, i tako učine možda i poslednji korak da spasu poljoprivredu.

Koliko će u tome uspeti ostaje da se vidi a uspeh će zavisiti i od broja ljudi koji će, u četvrtak, na tim blokadama puteva biti. Kao i od broja građana koji su spremni i imaju svest da poljoprivrednike treba podržati. I da je za budućnost građana Srbije a i za samu Srbiju poljoprivreda važnija od rudnika.

A za oboje nema mesta.

I.K.

Exit mobile version