Политика је вештина могућег

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: ДР БРАНКО ВУЈКОВИЋ

Бранко Вујковић је недавно постао потпарол ПУПС-а. ПУПС у Шапцу, у протеклом периоду, претрпео је извесни реорганизацију! Шта то значи и какви су даљи кораци ове партије у политичком животу града?

Нови потпарол ове партије „Подринским“ је одговорио на следећа питања:

АКО ЛАЖЕ КОЗА НЕ ЛАЖЕ РОГ

Сведоци смо континуираног напада шабачких напредњака на „Подринске новине“, и уредника овог шабачког недељника, који се ових дана оркестрирано води преко једне локалне телевизије и друштвених мрежа. У овим нападами и покушају омаловажавања овог листа и његове редакције предњачи извесни менаџер Вујковић М. Бранко.

Прелиставајући архиву „Подринских“ пронашли смо, и за нас, невероватан број текстова које смо писали о шабачким напредњацима и интервјуа са њиховим лидерима које ћемо поново објавити како би документовано доказали да је прича о „медијском мраку“ у Шапцу највећа лаж коју су шабачки напредњаци икада изговорили.

Такође, овим текстовима ћемо показати да је напредњацима била „велика част“ да се појаве у „Подринским“. Све док нису почели да лажу „на ангро“ а ми да им постављамо „незгодна“ питања.

Почећмо са интервјуом Вујковић М. Бранка објављеним 25. априла 2013. године.

Ваш прелазак у ПУПС?

– Ако се слажемо око тога да је „политика вештина могућег“, онда ћемо се, верујем, сложити и око тога да, ако се осудите на „изолацију“, у какву је запала шабачка опозиција, вођена погрешном политиком лидера локалних одбора, онда политика постаје немогућа вештина, а ви постајете аутистични и без одговора на конкретне проблеме људи. А то никако не би требало да буде циљ озбиљних и одговорних! Неделотворност и неефикасност, али и егоцентрична посвећеност остварењу сопствених амбиција једини су разлози за моју одлуку да пронађем начин да будемо делотворни и да учествујемо у раду скупштине, што је, опет, једини начин да ствари мењамо на боље. Они који, у међувремену, спекулишу другим претпоставкама, сигуран сам, полазе од себе и мотива који њих покрећу.

 

Да ли се сада мења политичка сцена града, тј да ли ћете се вратити у одборничке клупе?

– А где је место одборницима, ако не у парламенту? Зашто? Зато што једино у парламенту имате могућност да поставите питања, веома оправдана питања. Јер, јавност има право да зна како се и на које пројекте троши новац из градског буџета. Ако владајућа већина као свој највећи пројекат у 2013. години има изградњу базена – у граду за који се говорило да је „корак испред других“, онда бисмо морали знати и шта је са ранијим или, како се по ефикасности показало, „раним радовима“ на изградњи овог објекта – колико је то коштало грађане Шапца, шта је са почетком рада регионалне депоније…???? Све ово је само илустрација свега онога што јавност има право да зна, а локална власт обавезу да саопшти. Политичка сцена без опозиције, у какву се претворила шабачка, је сјајан полигон за самовољу у којој набуја самољубље, па позиција почиње да верује да је и већа и значајнија него што уистину јесу. Зато је важно да опозиција буде у парламенту и да ради свој посао – контролише спровођење локалне политике.

 

Шта је то што ће бити приоритет Вашег политичког ангажмана, кад је у питању град?

– Сасвим су јасне смернице рада које ће у локалном парламенту имати одборничка група ПУПС-а – бићемо конструктивни у намери да заштитимо интерес грађана. Основни циљ – остваривање права на рад и достојан живот свих наших суграђана, укључујући старе, незапослене и друтшвено маргинализоване, мора се спроводити и кроз локалну полтику, упркос тешком времену и економској кризи. Јер, управо су ово категорије које у доба кризе осећају највећи терет. Зато се кроз проактивне мере градске политике мора пронаћи начин да се они заштите и то ће бити наш приотитет у наредном периоду.

 

Да ли нам можете открити евентуална ПУПС-ова појачања у одборничким клупама?

– Могу Вам само рећи да је велики број оних који се интересују за ПУПС, иако, претпостављам, да то није потпун или бар не прижељкиван одговор на питање које сте поставили. Имајући то у виду, желим да пошаљем јасну поруку одборницима да ПУПС неће бити место са ког ће лакше остварити сопствене амбиције, већ активни учесник у политичком животу града, који у своје приоритете не убраја да се свиди власти или опозицији, већ да конструктивно допринесе побољшању квалитета живота грађана. Дакле, свака иницијатива, идеја и акција која овоме доприноси добродошла је, као и свако коме је ово основни циљ. Ако пажљиво посматрате бројна политичка, али не само политичка догађања у граду, јасно видите да се отвара питање да ли тренутно уопште има опозиције у граду и ко је опозиција? На унутарстраначка превирања нису имуне ни опозиционе странке, ни њихови представници на локалу, па би се лако могло испоставити да неки од оних који су заменили оне који су лоше, дуго и неефикасно смењивали власт, покажу више симпатија за сарадњу са онима који тренутно управљају градом. Остављајући времену да покаже колико су ове сумње и претпоставке тачне, ми у ПУПС-у, уз подршку централе странке настојаћемо да на локалу у дело спроведемо оно што је окосница наше политике и докажемо да идеја социјална правда није само сан обесправљених, већ може бити темељ одговорне политике.

Exit mobile version