Poezija čiji je zajednički imenilac ljubav

Jelena Ćirić promovisala svoje knjige u Šabačkom pozorištu

Spajajući lepu reč i dobru fotografiju, u okviru manifestacije „Duh Praga u Šapcu“ u Šabačkom pozorištu u ponedeljak, 21.oktobra, nakon izložbe fotografija Hadisa Medenčevića, promovisane su tri knjige poezije Jelene Ćirić, a stihove je, pored autorke, govorio Slavko Čupić. Zajednički imenilac za sve objavljene je ljubav, a takva će biti i naredna, koja izlazi posle Nove godine. Ćirićeva je dobitnica mnogih priznanja i nagrada na književnim konkursima, ali ističe da su joj odgovor i reakcija publike na susretima poput ovog na sceni u šabačkom teatru, mnogo važniji.

-Moja prva knjiga „Žar“, izašla 2011. godine, je na neki način moja lična karta i često me po njoj prepoznaju, druga, „Naiskap“, je izašla dve godine kasnije, dok su „Muške pesme“ objavljene 2016. godine i pisane su u muškom rodu. Sve tri imaju svoja ponovljena izdanja, što je meni kao autoru drago, jer poezija nije najatraktivniji književni žanr, naročito kad je reč o prodaji knjiga. Stalno govorimo o lošim stranama društvenih mereža, ali za mene je to možda idealna platforma da se pesma kao relativno kratka forma postavi. Ljudi imaju taman toliko vremena da je pročitaju i to je meni zaista mnogo pomoglo da te pesme dođu do čitalaca i potencijalne publike, koja, kad čuje da se organizuju ovakve večeri, odluči da dođe- istakla je Jelena Ćirić i dodala da joj je želja da ljudi, slušajući i čitajući njene stihove, iskorače iz užurbanog svakodnevnog života i podsete se šta to znači kad se misli samo na ljubav.

„Lastavica“ i „Maska“- prijatelji i saradnici

Govoreći o Udruženju „Lastavica“, koje okuplja ljude sa prostora bivše Jugoslavije koji žive i rade u Pragu, Jelena Ćirić je rekla da su ona i Hadis Medenčević veoma aktivni članovi i dobri prijatelji.

-Nas dvoje smo odlučili da napravimo, uslovno rečeno, zajednički performans, s obzirom na to da su spojene fotografija i poezija, dva različita događaja, ali zajednička tačka nam je da smo oboje aktivni u udruženju koje je specifično, jer okuplja ljude sa prostora bivše Jugoslavije, što nije baš tako često. Ovo je platforma koja nam omogućava da imamo širu publiku kad se prave neki događaji i akcije, kulturni programi. Scena „Maska“ je tri puta bila u Pragu sa predstavama i publika je odlično reagovala. Želeli su da nam se oduže organizujući ovo veče, ali sam sigurna da to ne bi uradli da im se ne dopada ono što radimo- naglasila je Ćirićeva.

 

Inspiracija joj, navodi, nekad bude pogled na neku scenu, fotografiju, a ponekad su sasvim dovoljni unutrašnji doživljaji. Uverena je da svako od nas ima potrebu da ima neki svoj ventil, a njen je poezija.

-Moje pesme slave ljubav u najpozitivnijem smislu i dokazuju da ne dovode samo tuga, bol i  patnja do toga da se napiše takva poezija. Iz mog ugla, tuga i sreća su iste emocije, naprosto nerazdvojive- objasnila je autorka.

Najavljujući gošću, članica Scene „Maska“ Aneta Tomašević, rekla je da je Jelena Ćirić takva osoba da vam se, posle pet minuta poznanstva, čini kao da je znate ceo život.

-Jelena je žena u pravom smislu reči, u vremenima kada žene više teže da budu muškarci u smislu osvajanja moći. Jelena je žena sa velikim „Ž“ i kroz njenu poeziju nam pokazuje da žena treba da bude ono što joj je dato njenim stvaranjem, divna, topla osoba koja ipak želi da ima nekog ko će je upravo tako voleti- istakla je Tomaševićeva.

Dragana Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version