Podržana inicijativa meštana Štitara o alternativnoj trasi državnog puta Šabac- Loznica

Održana 36. sednica Skupštine grada Šapca

Na 36. sednici Skupštine grada Šapca, održanoj u ponedeljak u amfiteatru Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija i sazvanoj po hitnom postupku, većinom glasova odbornika usvojen je zaključak o podršci inicijativi građana Mesne zajednice Štitar u vezi sa izgradnjom Državnog puta I B reda Šabac- Loznica, koja podrazumeva alternativnu trasu.

Plan detaljne regulacije predviđa da deo trase prolazi kroz naseljeno mesto Štitar, što podrazumeva rušenje više od 30 kuća, te je peticiju za preipsitivanje rute puta potpisalo 1.120 meštana. Predlog zaključka o podršci inicijativi meštana tog sela obrazložio je načelnik Gradske uprave Šapca Milan Vasić. Odbornici opozicije su ostali uzdržani prilikom glasanja, a sednicu su obeležile optužbe za politizaciju jedine tačke dnevnog reda. U radu su, uz saglasnost svih odbornika, učestvovali i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i predsednik Mesne zajednice Štitar Dušan Tufegdžić, koji je izrazio zahvalnost Gradskog upravi na podršci i prilici da izlože svoje probleme.

-Nismo  u kanjonu Morače i ne moraju da sruše 32 domaćinstva i 108 objekata i da se 150 ljudi iseli sa svojh vekovnih ognjišta, pošto selo postoji tri i po veka. Nadam se da će Skupština jednoglasno usvojiti molbe meštana- naveo je Tufegdžić u obraćanju.

Zelenović je istakao da je predložena alternativna trasa koju su uradili šabački saobraćajni stručnjaci. On je ocenio da je ta trasa bolja, kvalitetnija, kraća, te da zahteva određene izmene. Poslednji dan roka za podnošenje inicijative zahtevao je hitno zasedanje, te će inicijativa biti predata nadležnom ministarstvu i Putevima Srbije.

-Te izmene su uglavnom u vezi sa prelaskom preko pruge. To će malo više koštati, pa sam ja predložio da se na stadionu u Loznici uradi tri umesto četiri tribine, što će biti dovoljno da se obezbede ta sredstva. Suština je da nema autoputa od Rume do Šapca već sedam godina, iako za to postoje sve odluke i planski dokumenti i to je kazna koju treba da pretrpi Šabac zato što je glasao drugačije. Sada ćemo da raspravljamo o tome kako će izgledati jedna brza saobraćajnica od Loznice do Šapca, koja će navodno da krene iz Loznice, a još uvek se utvrđuje ta trasa. To je ujdurma Vučića koja treba da omogući da otvarajući temu autoputa, jednu od najvažnijih tema u našem gradu, pobedi na sledećim lokalnim izborima u Šapcu. To se neće desiti, jer su građani već dovoljno suočeni sa lažima Vučića i SNS- a, a poslednjih godina je neverovatan pritisak da se na silu promeni vlast u Šapcu- podvukao je Zelenović i dodao da je potpuno izvrgavanje ruglu i podsmevanje zdravoj logici to što će radovi krenuti iz sredine, na mostu na reci Savi.

Odbornik Srpske napredne stranke Dejan Jovanović naglasio je da je ideja bila da se ozbiljno razgovara, ali da je tema ispolitizovana. On je najavio da će na glasanju biti uzdržani, budući da je poslednji dan za podnošenje prigovora.

-Prigovori će biti upućeni tamo gde treba i ne sumnjam da će to biti rešeno na zadovoljstvo naših sugađana u Štitaru. Nažalost, Zelenović je počeo ponovo da pravi cirkus, da priča o temama koje nemaju veze sa današnjim dnevnim redom. Poručujem meštanima Štitara da imaju poverenja prvenstveno u svoju državu, Vladu Republike Srbije, predsednika države. Ova država je u prethodnih nekoliko godina uradila 300 kilometara autoputeva. Radi se i brza pruga oko Šapca, kao što se završava brza pruga od Beograda, Novog Sada do Subotice, tako su svi ovi projekti imali slične ili ovakve probleme kao meštani Štitara. Svi ti problemi su rešeni i to nezadovoljstvo naših sugrađana u celini. Gospoda iz ove interesne grupe obećala su 2008. godine da će krenuti u relizaciju autoputa, da ćemo 2011. godine da se vozimo istim tim autoputem. To je daleko iza, a oni nisu bili sposobni da urade ni jedan jedini metar. Krajem marta su izbori i građani će da se opredele za SNS, a našim dolaskom na vlast Šabac će prestati da bude najnerazvijeniji grad u Srbiji- rekao je Jovanović.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga saglasio se da je sednica otišla u pravcu predizborne kampanje, te da to ne može i neće pomoći meštanima Štitara. Podsetio je da je javna rasprava trajala od 4. oktobra, zaključno sa današnjim danom, te da su ministarstvo, urbanisti i arhitekte dali preporuke kako da se žalbe podnose.

-Ministarstvo je izrazilo dobru volju i želju da po isteku javne rasprave razmatra sve upućene pisane predstavke i žalbe meštana, da se što više izađe u susret i smanji materijalna i svaka druga šteta meštana. Država nijednog momenta ni na drugim putnim infrastrukturnim projektima gde je rađena eksproprijacija nije imala toliki primedbi, niti su vođeni neki veliki sudski sporovi, zato što je uvek tražen kompromis. Nadam se da  će broj oštećenih lica biti što manji. Sumjam da će biti kompromisa odbornika u glasanju, ali sam ubeđen da svi imamo isti cilj- da meštani imaju manje štete od svega toga. Imovina je neotuđivo pravo, treba da pokažemo solidarnost sa tim ljudima u svakom pogledu- poručio je Krasavac.

On je rekao da će do 20. novembra biti formirana komisija, da će se organizovati javna rasprava o žalbama, te da će se davati odgovori na žalbe. Nakon toga, na ponovnom zasedanju, komisija će doneti konačnu odluku.

D.Dimitrijević

Exit mobile version