Podrška Grada projektu energetske efikasnosti

Održana 34. sednica Skupštine grada Šapca

Na dnevnom redu 34. redovnog zasedanja u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača pred odbornicima se našlo 14 tačaka dnevnog reda. Usvojeni su predlog rebalansa programa poslovanja JKP „Toplana Šabac“ za ovu godinu, kao i predlog podrške Grada projektu energetske efikasnosti u okviru ugovora o zajmu između „Toplane“ i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Na sednici su razmatrana i različita planska i urbanistička dokumenta.

 

Zelenović: Najbolja usluga po najnižoj ceni

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da su svi odbornici mogli tokom skupštinske rasprave da reše nedoumice u vezi sa projektima energetske efikasnosti.

-Mi smo grad lider u tome u Srbiji. Ovaj projekat koji se razvija zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj može da se desi u bilo kom gradu u Srbiji. Do sada je postojalo veliko nepoverenje građana u ove projekte. Prvi put se „Toplana Šabac“ kao javno telo pojavljuje kao garant i posrednik, a do sada su to bile privatne kompanije bez ikakve odgovornosti. U ovom slučaju, javno telo je posrednik između toga što je potrebno građanima, a to je da smanje svoje troškove, imaju bolje grejanje, kvalitetnije zgrade, povećavaju se cene nekretnine. S druge strane, „Toplana“ smanjuje svoje troškove. Gradska „Toplana“ ovim čini uslugu svojim korisnicima, pomaže da imaju bolje uslove za život i manje troškove grejanja, a građani imaju pravo da imaju boju uslugu- objasnio je Zelenović.

On je podsetio da je do sada izlolovano više od 100 hiljada kvadrata u više od pedeset objekata. Ovim projektom će biti urađeno još 40 stambenih objekata, prvenstveno u naselju Benska bara, a onda i u svim drugim naseljima gde postoji potreba i interesovanje građana.

-Do sada mamo deset potpisanih ugovora sa zgradama gde će se projekat sprovesti, tako da insinuacije da se pare neće potrošiti, da će zbog toga propasti i „Toplana“ i grad nisu tačne. Grad nije garant ovog kredita, on to ne može da bude po Zakonu o budžetskom sistemu. Mi smo zaduženi da vodimo računa da projekat bude završen do kraja kako treba. Ako bilo koji odbornik opozicije ima problem sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ili Evropskom delegacijom sa kojom do sada imamo ostvarenih preko 30 miliona evra različitih projekata, treba da im se obrati. Ovaj projekat će biti primer, ne samo za Srbiju, nego i za čitav region. Ovo je način da se dođe do onoga što je politika Grada Šapca, a to je najbolja usluga po najnižoj ceni- podvukao je gradonačelnik.

 

Pajić: Vrh katastrofalne vlasti ove skupštinske većine

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić ocenio je da su sednicu odlikovale katastrofalne odluke skupštinske većine. Ostavke direktorke JKP „Stari grad“ Snežane Đokić, na čije mesto dolazi magistar hemije Miroslav Premović iz Niša, imenovanje v.d. direktora „Infrastruktura“ Vladimira Radosavljevića, diplomiranog građevinskog inženjera, zbog isteka v.d. statusa Violete Šestić, kao i ostavka glavnog gradskog urbaniste Katarine Dubljanin, izazvale su na oštre reakcije opozicije.

-Zaduženje „Toplane“ od 300 miliona koje će služiti  za lepljenje stiropora na šabačke zgrade će biti glavna aktivnost Slobodana Jerotića, koji ne zna koliko će to da košta, ali zna da je zainteresovanost naših sugrađana ogromna. Imamo bežaniju direktora i rukovodilaca sa ozbiljnih funkcija u gradu. Pre svega mislim na Snežanu Đokić, koja je iz neobjašnjivih razloga podnela ostavku na mesto direktora JKP „Stari grad“ i na njeno mesto dovode stručnjaka iz Niša. Imali smo Suboticu, Beograd, Sremsku Mitrovicu, još nam je samo Nišlija falio. Glavni urbanista grada Šapca Katarina Dubljanin naprasno podnosi ostavku. Na mesto direktora JP „Infrastruktura“ Šabac stavljamo trećerazrednog rukovodioca da premostimo period kad Violeta Šestić neće moći da obavlja tu funkciju, a podsećam, to je najveće javno preduzeće koje troši ogromna sredstva iz budžeta grada. Izglasan je i Upravni odbor Apotekarske ustanove Šabac za koju svi znamo da ne postoji, a ako postoji, pitam u koju apoteku naši sugrađani mogu da odu i uzmu bilo koji lek. Današnja skupština je vrh katastrofalne vlasti ove skupštinske većine i vreme  je da gradonačelnik zbog svega ovoga podnese ostavku- naveo je dr Pajić.

Zelenović: Projekat Opšte bolnice Šabac stopirao Vučić

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da su dobornici SNS-a izneli niz neistina u vez sa projektom rekonstrukcije Opšte bolnice Šabac.

-Grad Šabac već tri godine u svom budžetu ima izdvojen novac za tu namenu, odvojili smo od 25 do 34 miliona, zavisno od toga šta se pojavljivalo kao mogućnost. Nije tačno da imamo problem sa Kancelarijom za javna ulaganja, jer smo zajedno uradili deset projekata- od Gerontološkog centra, preko Medicinske škole, Gimnazije, Tehničke škole, škole u Majuru, do Natine škole. Mi smo do sada više od svih gradova sarađivali sa Kancelarijom. Problem bolnice je potvrdio na jednoj od prethodnih sednica direktor dr Slobodan Popović, kada je rekao da je Vučić lično zabranio da se taj projekat desi u našem gradu zato što ovde Srpska napredna stranka nije na vlasti. Mi kao Grad odgovorno upravljamo našim resursima. Dom zdravlja koji je do skoro bio u našoj nadležnosti je jedan od najboljih u Srbiji i nema dugovanja. Za razliku od toga, Dom zdravlja u Leskovcu koji su hvalili duguje milijardu dinara i očekuje da im država izmiri dugove. Kada smo ih, uprkos opstrukciji, pozvali da uradimo isto što i u drugim gradovima, oni su rekli da je naš projekat dat Loznici da se na osnovu njega radi rekonstrukcija tamošnje bolnice. Bez obzira na to, građani Šapca neće patiti zbog toga, grad funkcioniše normalno. Podsetiću da kao Grad nismo nadležni da opremamo šabačku bolnicu, a zašto Republika za osam godina vlasti SNS-a nije uložila ni dinara u bolnicu, to je pitanje za dr Popovića, dr Birmančevića, dr Pajića i ostale njihove doktore koji su u međuvremenu doktorirali- naveo je Zelenović.

Skupština će usvojila i odluku o promeni osnivača „Zorka- Standard“ doo Šabac i usklađivanje osnivačkog akta sa Zakonom o privrednim društvima, kojom se, nakon kupovine iz stečaja, kao osnivač, umesto Koncerna „Farmakom MB“ upisuje Grad Šabac.

D.Dimitrijević

Exit mobile version