Podrinske saznaju: Kamere u Šapcu još uvek nisu u upotrebi!

Zašto se javnost ne informiše blagovremeno?

Prethodnih nedelja u Šapcu na više lokacija, postavljene su saobraćajne kamere. Među vozačima, to je postala glavna tema, ko snima i šta se beleži. Dok jedni tvrde da kamere mere brzinu kretanja, među Šapčanima pronela se i priča da su stigle i prve kazne za nevezan pojas i korišćenje mobilnih telefona. Ko koga snima, otkrivamo u nastavku teksta

Oko kamere već nekoliko nedelja unazad gleda u sve vozače u Šapcu. Na nekoliko lokacija postavljene su saobraćajne kamere, za koje niko ne zna čemu tačno služe.

Jedni tvrde „da su primetili kamere ali da ih ne interesuje, jer uvek voze po propisima“, taksisti kažu „da pomno prate postavljanje ali da ni oni ne znaju čemu kamere služe, ali su načuli da još uvek ne rade“.

Ali, uvek su prisutne priče, kamere su toliko popularna tema u gradu, da neki tvrde da znaju ljude koji su već dobili i kazne na kućnu adresu.

„Jeste glavna tema, evo ja ovde radim i svi vozači koji dolaze kod mene pitaju, čemu služe kamere, znam li ja nešto. Ja ih samo upozorim da se ne parkiraju ispred radnje, jer je kamera usmerena ka ulici, da ne okreću ovde jer je puna linija. To je ono što ja mogu da uradim. Čuo sam da je jedan konobar dobio kaznu na kućnu adresu, kažu da snimaju pojas i korišćenje mobilnog telefona“, navodi jedan Šapčanin koji živi blizu raskrsnice koja je od skoro pod video nadzorom.

Ništa od toga nije istina, jer kamere još uvek nisu u upotrebi, a deo su projekta „Pametan grad“ vrednog 66 i po miliona dinara.

Jedna od kamera nalazi se na ulasku u grad, na silasku sa Novog mosta, ima ih i na nekoliko raskrsnica i ka Severozapadnoj industrijskoj zoni. Od pre nekoliko dana, nalaze se i na ulasku u pešačku zonu. Sve one su deo istog projekta i služiće za analitiku i praćenje saobraćaja. Osim što će ih koristiti saobraćajna policija, one će biti dostupne i svim gradskim službama, te će se tako lakše utvrđivati ukoliko je učinjen neki prekršaj.

Osim kamera koje će „samo snimati“ biće postavljene i kamere za kontrolu brzine, takozvani radar. Jedna takva već je postavljena u ulici Kralja Milutina, svima poznatijoj kao Štefice Kosjer.

Sve one, neće se koristiti dok celokupan projekat ne bude gotov. Prema informacijama do kojih su došle „Podrinske“, još uvek se ne koriste i tako će biti sve do početka sledeće godine. Iz Gradske uprave, rečeno nam je da će na kraju projekta, pre nego što se sve kamere puste u upotrebu, javnost biti obaveštena, te da će tada organizovati konferenciju za medije.

Osim Saobraćajnih kamera u Šapcu će biti postavljeni i sistem zauzetosti parking mesta, sistem merenja kvaliteta vazduha, a nabavljaju se takođe i sistemi za tri pametne semaforizovane raskrsnice, kao i radar za kontrulu brzine kretanja. Takođe, biće postavljen i merač nivoa reke Save, SOS pozivna mesta kao i glavni monitoring centar.

Đorđe Mijailović

 

Exit mobile version