Počeo 35. Republički seminar o nastavi fizike

Tradicionalni skup fizičara iz regiona prvi put u Šapcu

U hotelu „Sloboda“ u Šapcu danas je počeo trodnevni, 35. Republički seminar o nastavi fizike, koji je okupio 300 učesnika iz regiona, najviše u poslednjoj deceniji. Organizator tradicionalnog stručnog skupa je Društvo fizičara Srbije, a učesnike seminara na početku je pozdravio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

Pajić je izrazio zadovoljstvo što se ovako važan skup organizuje u Šapcu i izrazio uverenje da su uspesi šabačkih učenika i profesora bili preporuka da grad bude domaćin fizičarima iz okruženja.

-Grad Šabac jeste grad znanja, a o tome koliko nam je važno ulaganje u obrazovanje govore i podaci da smo za ovu oblast, od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, izdvojili oko 800 miliona dinara ili 25 odsto budžeta. Stipendiramo najbolje studente, nagrađujemo najuspešnije učenike, jer verujemo da je ulaganje u znanje ulaganje u budućnost- istakao je Pajić.

Predsednik Društva fizičara Srbije prof. dr Ivan Dojčinović istakao je da je ovakav regionalni skup prilika da se razmene iskustava, a partnerstvo sa Gradom kao domaćinom je veoma značajno za promociju znanja.

-Ove godine će prisustvovati oko 300 fizičara iz Srbije i regiona, imamo goste iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, tako da naš skup ima i regionalni karakter, što je jako lepo, jer možemo da razmenimo iskustva i razgovaramo o mnogim aktuelnim temama, a problemi su gotovo istovetni. Lepo je što je ovaj tradicionalni skup ujedno i jedan od najvećih u Srbiji, ne samo u oblasti fizike- poručio je Dojčinović.

Predsednik podružnice Društva fizičara Srbije dr Mirko Nagl naveo je da je cilj skupa praćenje i upoznavanje sa najnovijim dostignućima iz oblasti fizike.

-Biće reči o praktičnoj primeni najsavremenijih metoda nastave i nastavnici će imati priliku da se kroz obuku upoznaju sa najsavremenijim metodama nastave. Prijatno sam iznenađen odzivom učesnika, moja očekivanja i želja su bili opravdani i verujem da ćemo biti dobri domaćini- rekao je dr Nagl.

Tradicionalni Seminar o nastavi fizike u organizaciji Društva fizičara Srbije prvi put se održava u Šapcu i trajaće do 13. maja.

D.Dimitrijević

Exit mobile version