Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Šapcu

U prostorijama Službe za polivalentnu patronažu sa Centrom za prevenciju u Domu zdravlja ,,Dr Draga Ljočić” počela je vakcinacija 151 zdravstvenog radnika Opšte bolnice u Šapcu koji su se dobrovoljno prijavili da prime prvu dozu Fajzerove vakcine.

,,Kao što smo i najavili, mi smo vakcinaciju počeli od naših stubova zdravstvenog sistema, kliničkih centara. Otvaramo novih 40 punktova. Došao sam u Šabac da bih se upoznao sa stanjem na terenu. Ovo je prilika da razgovaramo sa građanima, kako bi imunizacija bila što uspešnija. Već od sutra proširujemo broj vakcinalnih punktova širom Republike Srbije na još petnaest, tako da ćemo ukupno imati 165. Nastavljamo vakcinaciju i u Gerontološkim centrima, želimo da to završimo što pre. Posle prelazimo na starosnu grupu 75 plus, kojih ima oko 500 000 u celoj Srbiji. Imamo još jednu grupu, a to su mlađi od 65 godina sa komorbiditetima. Na ovaj način mi bismo završili prvu fazu vakcinacije, gde očekujemo da oko 720.000 naših građana bude vakcinisano”, rekao je Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i istakao da potom prelaze na drugu fazu u koju spadaju državne službe, lokalne samouprave, prosveta, vojska, policija i mnogi drugi.

,,Ukupno je reč o oko 740.000 ljudi. U trećoj fazi imamo još jednu veliku grupu od 1.700.000 ljudi, čime bismo došli do kolektivnog imuniteta koji svi željno iščekujemo jer bez toga nema pobede nad kovidom 19. Zdravstveni sistem je dobro organizovan i ne sumnjam da ćemo u tome uspeti. Pokazali smo to za ovih devet meseci, jer bez jakog zdravstvenog sistema ne možemo pričati o ekonomiji, prosveti kao i drugim sferama koje su nam izuzetno bitne. Raduje me što je jedan od tri Vladina prioriteta jačanje zdravstvenog sistema Republike Srbije. Nadam se da ćemo za nekoliko meseci uspeti da savladamo kovid 19“, poručio je Đerlek.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić izrazio je zahvalnost Ministarstvu zdravlja što na ovako odgovoran i blagovremen način misli o građanima Republike Srbije.

,,Napomenuo bih da su u prvom kontigentu vakcinu primili korisnici Gerontološkog centra u Šapcu. Danas Fajzerovu vakcinu primaju zdravstveni radnici Opšte bolnice u Šapcu koji rade u kovid zoni. Zadovoljstvo je što država ulaže na ovakav način u rešavanje velikog svetskog problema, a to je kovid 19. Ponosan sam na naše zdravstvene radnike koji ulažu ogroman napor, kako bi se izborili sa ovim virusom i sačuvali ljudske živote. Siguran sam da će u narednom periodu posle zdravstvenih radnika imati priliku da se vakcinišu i ostale grupe našeg stanovništva, kako bismo se najzad izborili sa ovim problemom”, rekao je gradonačelnik Pajić.

Zaposleni iz Doma zdravlja ,,Dr Draga Ljočić izrazili su spremnost za vakcinaciju svojih kolega iz šabačke Opšte bolnice, istakla je dr Jasmina Stanković.

,,U narednim satima ćemo završiti vakcinaciju prve doze Fajzerove vakcinacije. Sa zaposlenima iz Opšte bolnice je dogovoreno da dolaze u određenim terminima kako bi ispoštovali epidemiološke mere i ne bi stvarali gužvu. Vakcinacija je jako važna jer je to jedina mera koja je od pomoći u borbi protiv kovida 19”, izjavila je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja ,,Dr Draga Ljočić”.

Zdravstveni radnici danas će primiti prvu dozu vakcine, drugu dozu primiće za 21 dan, a onda nakon sedam do deset dana steći će potpunu imunizaciju.

,,To je za nas izuzetno značajno jer smo mi od 9. jula kovid bolnica, imali smo oko 1.500 hospitalizovanih. Od marta do sad bilo je oko 170 zdravstvenih radnika inficiranih kovidom. Vakcina je moćno oružje da se zaštitimo. Zahvaljujem se državi, Ministarstvu, institutu ,,Dr Milan Jovanović Batut”, i svima ostalima koji učestvuju u borbi protiv ove pandemije”, kazao je dr Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice u Šapcu.

Exit mobile version