Počela rekonstrukcija Sokolskog doma

Radove obišli članovi projektnog tima

U okviru projekta koji sa po 150 hiljada evra finansiraju Grad Šabac i Evropska unija, otpočela je rekonstrukcija zgrade Sokolskog doma. Zdanje svojevrsnog hrama sporta, u kome su stasavali mnogi šabački sportisti, kao spomenik kulture, zadržaće svoj osnovni izgled, ali dobiti novi sjaj. Članovi projektnog tima danas su obišli radove na rekonstrukciji.

Višestruki značaj obnove objekta

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić istakao je višestruki značaj obnove objekta.

-Ovo vredno zdanje od izuzetnog je značaja za ceo grad, jer nije reč samo o sportskom, već i o kulturno- istorijskom objektu. Sokolski dom je nulta tačka šabačkog sporta i ne postoji nijedan uspešan šabački sportista koji nije na neki način vezan za ovaj objekat. Za rekonstrukciju Sokolskog doma Evropska unija, kroz program EU PRO, izdvaja 150 hiljada evra, a isto toliko obezbeđuje i grad Šabac. Ova zgrada ima i turistički potencijal i ovde će biti muzej sporta, koji će sublimirati sve što su Šapčani i ljudi iz ovog kraja postigli u svojim uspešnim sportskim karijerama- najavio je Pajić.

Zgrada Sokolskog doma izgrađena je tridesetih godina prošlog veka, a od 2005. godine je zaštićena kao spomenik kulture. Rešavanje pitanja imovinsko- pravnih odnosa i obezbeđivanja novca za rekonstrukciju trajalo je osam godina, objasnio je  menadžer projekta i član Gradskog veća zadužen za sport Dragan Nikolić.

Bolji uslovi za rad sportskih klubova i saveza

-Konačno smo dočekali da počnu radovi i nadam se da će po njihovom uspešnom završetku  šabački sport da se vrati u svoju kuću iz koje nije trebao nikad da odlazi. Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo propisao je striktna pravila kojih ćemo se držati tokom rekonstrukcije. Sve će u osnovi ostati kako je bilo, ali će objekat dobiti novi sjaj. Zahvaljujemo se Evropskoj uniji što je prepoznala kvalitet našeg projekta- naveo je Nikolić.

Rekonstrukcijom Sokolane stvoriće se bolji uslovi za rad brojnih sportskih klubova i saveza. Sala će biti multifunkcionalna, obavljaće se sportske i sve ostale manifestacije, a doajen šabačkog sporta Petar Fajfrić ne krije zadovoljstvo zbog njene obnove.

-Šabački rukomet će mnogo dobiti spoljašnjim terenom koji će se koristiti u školi rukometa, a kada se postavi tartan, moći će da se koristi i za rukometne utakmice napolju. Ja sam ovde još 1959. igrao na šljaci, tek kasnije je došao beton. Šabac je grad rukometa, a ovo je bio naš hram. Mnoge generacije su ovde učile i mnogo toga postigle, pa i naši rukometni vanzemaljci- Isaković, Vuković, Kuzmanovski, Rašić i drugi. Nema sportiste koji je uspeo, a da nije trenirao ovde. Veoma sam srećan što će ovaj hram sporta biti obnovljen kako zaslužuje- naglasio je Fajfrić.

Rok za završetak radova, koji podrazumevaju zamenu svih instalacija i adaptaciju celokupnog Sokolskog doma, je 100 dana. Za drugu fazu radova predviđen je završetak otvorenog terena.

D.Dimitrijević

Exit mobile version