Pobednik

Mnoga sećanja vezuju me za školsku takmičarsku scenu. Navešću tek nekoliko, uz napomenu da je broj takmičara na godišnjim takmičenjima iz matematike u nekadašnjoj  Jugoslaviji bio veći od broja učesnika u saveznim fudbalskim kup takmičenjima.

Pobednik br. 1

Pred početak republičkog takmičenja, koje se održava u Novom Sadu, razgovaram sa dve učenice iz grada domaćina. Pitam ih ko je favorit u završnom, četvrtom razredu. Kažu –  njih dve, ako ne dođe najbolji, iz Niša. Koji je upravo stigao, a simpatične takmičarke potrčale da se sa njim pozdrave i poljube.

Pobednik br. 2

Putujemo na republičko takmičenje. Razgovaram sa svojim učenikom.

Kaže mi da se plaši tetraedra i Teodore. Zadatke sa tetraedrom nije dovoljno proučio, a Teodora mu je rivalka, iz Valjeva. Tradicionalno rivalstvo sa Valjevcima. Bio je zadatak sa tetraedrom i Teodora je, naravno, pobedila. Sve čestitke!

Pobednik br. 3

Na završnom ceremonijalu republičkog  takmičenja proglašava se pobednik u prvom razredu. To je Šapčanin koji je od mogućih 100 poena osvojio 180. Tako što je uradio svojih pet zadataka i još četiti iz drugog razreda. Malo je nedostajalo da uradi i taj peti.

A onda, sledi događaj posle koga sam prestao da vodim đake na takmičenja.

U polasku smo svi bili raspoloženi. Čula se pesma, poneka šala, razgovori o događajima na pripremama i naravno – neka pobede najbolji!

U povratku, smrknuta atmosfera, na ivici plača. Neki ”pobednici”, po izlasku iz učionica, rekoše da su te zadatke već imali, na pripremama. Ne baš te, ali dovoljno slične. Ti “pobednici” su i pobedili.

Desilo se ono: “Kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Možemo li bolje?

Mislim da je neravnopravnost u osnovi mnogih ljudskih nezadovoljstava. A zadužene institucije na to ćute, ili ovu pošast čak pospešuju. Tako su neke škole neopravdano “najbolje  i najuspešnije”. Nikako nije dobro kada odabrani ljudi istovremeno pripremaju đake i sastavljaju takmičarske zadatke tim istim, svojim đacima.Što se lako može i ustanoviti i sprečiti.

Ili možda jeste dobro, imajući u vidu da one ostale u životu čekaju još mnogo gore nepravde. Amin!

 

 

Exit mobile version