Pobednik Mađar Farkaš Čaba

Održan Juniorski svetski kup u mačevanju

Juniorski svetski kup u mačevanju u organizaciji Mačevalačkog saveza Srbije i Mačevalačkog kluba „Cerski junaci 1914“ održan ovog vikenda u hali „Zorka“ u Šapcu okupio je veliki broj ljubitelja ovog sporta. Takmičilo se 227 juniora iz 36 zemalja sveta, a najbolji u pojedinačnoj konkurenciji bio je Mađar Farkaš Čaba, drugi je bio Midelton Luiđi iz Francuske, dok su trećeplasirani Jurka Jakub iz Češke i Koch Mate Tamaš iz Mađarske. U ekipnom plasmanu, najbolji su bili Italijani, drugi Mađari i treći Poljaci.

Grad Šabac se pokazao kao dobar domaćin, a predsednik Skupštine Nemanja Pajić u subotu je poželeo dobrodošlicu takmičarima.

-Ovo je grad koji s ponosom nosi epitet grad sporta, grad evropskih i svetskih prvaka u rukometu, olimpijskih šampiona u kajaku, pobednika mnogih takmičenja, grad u kom verujemo da je pobednik svako ko se opredeli za sport. Upravo zbog toga verujem da ste i svi vi pobednici, bez obzira na rezultat finalnih takmičenja koja vas očekuju. Mladi šabački klub i njegovi najmlađi takmičari, MK „Cerski junaci 1914“, koji su prošle godine osvojili titulu državnog prvaka, spadaju u sportiste kojima se ponosimo i zahvaljujući kojima Šabac ima priliku da ugosti i vas, najbolje mlade takmičare u ovom sportu- poručio je Pajić.

Finalne borbe bile su okršaj reprezentativaca iz zemalja u kojima ovaj sport ima dugu tradiciju i velike uspehe.

-Izuzetno mi je drago što sam pobedio, ne mogu da pronađem reči. Ovo mi je prvo učešće na svetskim kupovima, nisam imao baš dobru sezonu i sam sam iznenađen- rekao je nakon pobede Mađar Čaba Farkaš.

Mađarski reprezentativac Koh Mateo rekao je da nosi lepe utiske sa takmičenja, te da je zadovoljan sveukupnim plasmanom.

Medalje i pehar pobednicima Svetskog kupa uručili su predsednik Skupštine grada Šapca i predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Dejan Ruski, koji je istakao da je ovo veliki događaj za razvoj tog sporta u Srbiji i Šapcu.

-Želim da se zahvalim gradu kao domaćinu na lepom prijemu neočekivano velikog broja takmičara. Ovo je dobra uvertira za seniorsko juniorsko prvenstvo u Novom Sadu, najveći šampionat koji postoji u mačevanju- naveo je Ruski.

Kako je rekao generalni sekretar Mačevalačkog saveza Srbije Vukašin Stošić, takmičenje je organizovano na visokom nivou.

 

-Nadam se da ćemo organizacijom ovog takmičenja podići popularnost mačevanja. Poslednjih pet ili šest godina se bavimo projektom popularizacije, a jedna od stavki je organizacija velikih takmičenja. Trudimo se da organizujemo klubove u gradovima koji ih nisu imali, a „Cerski junaci“ je dobar primer uspešnog projekta. Klub je otvoren pre četiri godine, a poslednje dve godine imaju državne prvake u mlađim kategorijama- istakao je Stošić.

Predsednik Mačevalačkog saveza Srbije uručio je, u ime organizacije, plakete u znak zahvalnosti na podršci, saradnji i pomoći predsedniku Skupštine grada Šapca Nemanji Pajiću, članovima Gradskog veća Draganu Nikoliću i Božidaru Katiću, Sportskom savezu, Turističkoj organizaciji Šapca i Vladanu Rankoviću iz MK „Cerski junaci 1914“. Domaćini su izrazili očekivanje da će ovaj sportski događaj postati tradicionalan u našem gradu.

D.D.

 

 

 

 

 

Exit mobile version