Pljačkanje građana u ime naroda

smart

Režim fingira državu

Država koja drži do sebe ispunjava svoje dužnosti, ali u Srbiji toga nema.  Sudske presude bi trebalo, po svim normama i onim međunarodnim,ali su   brojni primeri da režim tu obavezu sklanja pod tepih. Slučaj “Zorka Opreme” je samo jedan u nizu te laže i paralaže. Radnici “Opreme” su poznati kao kvalitetni i kvalifikovani, podigli su čitave fabrike i pogone,  održavali veliku Hemijsku industriju ”Zorka” gde se proizvodilo 1,5 miliona tona razne robe. Međutim, iako su imali veća potraživanja od dugovanja dopali su u stečaj. Primera radi EPS im je dugovao oko četiri miliona dinara, “Petrohemija” dva miliona dinara, “Zorkina Đubriva i Nemetali” po 1,5 odnosno milion dinara, naprasnom odlukom rukovodstva desetog maja 2001. godine otišli su u stečaj. Ali, od oko 260 radnika “Zorka Opremu” je tužilo“ njih 230, i još u aprilu su dobili sudske presude da naplate neisplaćene zarade. To je značilo da im po sudskoj odluci radna organizacija isplati njihova potraživanja, a stečaj je došao tek naknadno. Tada su svi radnici praktično otpušteni, i pri tome niko nije mogao da naplati otpremninu koja se u “Zorki” kretala  prosečno 200 nemačkih maraca po godini staža.Tako je za Radisava Kedića, poslednjem predsedniku sindikalne organizacije sa 32 godine staža, Opštinski sud u Šapcu doneo presudu da mu se  isplati oko 860.000 dinara, a bilo je radnika koji su potraživali i do tri miliona dinara. U tu se ne zavštava ovo zlosretno kolo bezakonja pod plaštom sudskih presuda, jer prilikom  prodaje vredne imovine “Opreme” bio je zabranjen  pristup predstavniku sindikata.

smart

Branimir Mladenović radio je 20 godina u “Opremi” na mestu VK bravura  i još 12 godina u drugim kolektivima, i takođe je doživeo gorku sudbinu da nigde nije pristao, a ima takođe sudsku presudu na ime neisplaćenih zarada.

Iako postoji civiloizacijska obaveza da se sudske odluke izvršavaju, jer u suprptnom onda je u pitanju anarhija i despotija, dugovanja radnicima “Opreme” se ne isplaćuju. I to ne samo za njih, već i brojnih drugih preduzeća. A još grotesknije zvči da se ove presude donose „U ime naroda“. Doduše, to je ostatak nekadašnjeg režima, komunističko-socijalističkog, ali ni novi proklamovani pravac ka evropskim integracijama ništa ne obećava, barem za građane države Srbije.

D.Eraković

 

FOTO: Radosav Kedić i Branimir Mladanović

Exit mobile version