Pismo kancelariji SZO u Srbiji sa idejom da se pojačano testiraju kontakti obolelih od kovida- 19

Prva inicijativa u dogovoru sa stručnim konsultantima Grada

Privremena bolnica u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“ trebalo bi da sutra primi prve pacijente koji imaju lakše tegobe, ali zahtevaju zdravstveni nadzor. Za koordinatora je imenovan potpukovnik dr Žarko Mićović sa Vojno- medicinske akademije.  Prema izveštaju Zavoda, 52 osobe su pozitivne od 177 testiranih, što je manje od 50 posto. Juče je u kovid ambulanti pregledano 259 pacijenata. Zabeležena su 103 prva pregleda, dok je prethodnog dana bilo 117. Testirano je 150 lica, a rezultati se očekuju u toku večeri, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da će profesor dr Zoran Radovanović i prof. dr Oliver Stojković biti povremeni konsultanti u stručnom, savetodavnom timu za suzbijanje zaraze izazvane virusom korona u Šapcu. Postignut je dogovor da pomognu Štabu za vanredne situacije Šapca i gradonačelniku u borbi protiv opake bolesti i to bez ikakve naknade, kao volonteri.

-Hoće da pomognu meni, gradu Šapcu i Šapčanima, stručnim mišljenijima, da dođemo do tačke da se na organizovan i sistematičan način borimo sa zarazom. Prva inicijativa u tom smeru je pismo kancelariji Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu u kome se predlaže izmena algoritma za postupanje zdravstvenih ustanova u slučaju potvrđene infekcije kovidom- 19 za grad Šabac, a koje bi grad potom uputio Kriznom štabu RS i ministru zdravlja. Ideja je da se dođe do pojačanog testiranja kontakata obolelih antigenskim testom. To bi značajno pomoglo da se broj ljudi u izolaciji smanji, da brzim i jefitnim testom omogućimo ljudima koji su zdravi da ne sede kod kuće, već da mogu nesmetano da rade i funkcionišu. Verujemo da će se u ovu akciju uključiti poslovna zajednica, jer je to u ekonomskom interesu i da je to pravi put ne samo za Šabac, nego i za celu Srbiju- podvukao je Zelenović.

Objasnio je da veliki broj građana bez tegoba sedi u izolaciji 14 dana, a mogao bi to da izbegne zahvaljujući sistemu koji vodi računa o svakom građaninu i ekonomiji u zajednici. Budući da je uočen veliki pritisak na Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje u administrativnim poslovima, predložena je drugačija procedura evidentiranja kontakata.

-Kako bi im se omogućilo da se bave prvenstveno primarnim delatnostima, pregledima i epidemiološkom situacijom, na sastanku Zdravstvenog tima ustanovljena je procedura da za sve osobe koje su evidentirane kao pozitivne komunalne milicija dobije dnevni izveštaj, pa će u saradnji sa Gradskom upravom ustanoviti kontakte po jasno utvrđenoj proceduri. Potom će taj spisak dostavljati Zavodu, kako bi ta lica bila evidentirana i kasnije sanitarna inspekcija donela rešenja o izolaciji. Želimo da pomognemo, ubrzamo procedure, da nastavimo trend pada pozitivnih. Nakon pojačanog nadzora nad ugostiteljskim objektima ustanovljeno je da nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvih postupaka. Radiće se na kontroli držanja distance od metar i po i nošenja zaštitnih maski- naveo je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

U gradu je evidentirano 2.320 kontakta i više od 1.500 pozitivnih, što je nesrazmeran odnos. Na sastanku zdravstvenog tima jutros je konstatovano da uprkos tome Zavod za javno zdravlje ima najveći broj evidentiranih kontakata u Srbiji, te da čak i Loznica ima već broj kontakata nego Beograd, koji je odustao od njihovog stavljanja u sistem zdravstvenog nadzora. Direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković bila je odsutna sa konferencije, jer je prisustovala sastanku sa koordinatorom privremene bolnice. Opšta bolnica nije još dostavila dnevni izveštaj. Gradonačelnik je rekao da je poziv predstavnicima te zdravstvene ustanove i Zavoda da prisustvuju konferencijama za novinare i dalje otvoren.

D.Dimitrijević

Exit mobile version