Pet nagrada za pet lokalnih politika

Godišnja konferencija za novinare gradonačelnika Nebojše Zelenovića

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, sa saradnicima, održao je u petak u Muzeju šabačkih Jevreja godišnju konferenciju za novinare i tom prilikom istakao da je Grad za pet lokalnih politika dobio nagrade. Imali smo politiku da svako zaradi više novca i dobili smo priznanje za najboju investicionu ponudu za strane kompanije koje dodeljuje Italijansko- srpska privredna komora. Naša politika da ljudi više odlučuju dobila je nagradu „Šampioni lokalnog razvoja“ za direktno odlučivanje građana prilikom procesa odlučivanja. Gradska uprava pruža građanima najbolju uslugu po najnižoj ceni i nastoji da niko ne bude zaboravljen, naglasio je gradonačelnik u obraćanju.

 

Za investicije izdvojeno 10 miliona evra

-Srbija može da bude pristojno mesto za život, to je samo pitanje odluke. Mi smo otvorili svoje poslovanje, imamo potvrdu da samo najotvoreniji grad u Srbiji koji nema šta da krije. Imamo i druge potvrde koje su posledice sistema dobrog finansijskog upravljanja i kontrole- 10 miliona evra smo ove godine potrošili na investicije i izdvojićemo šest miliona evra za nove investicije u 2020. godini. Rekonstruisali smo 35 ulica u gradu, uradili 60 kilometara puteva i sve se to dešava u trenutku kada nam Vlada Srbije duguje 30 miliona evra- rekao je Zelenović.

Načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Violeta Šestić navela je da su ponosni na rezultate postignute u oblasti privrede.

-U gradu posluje 77 preduzeća i 390 preduzetnika više u odnosu na prethodnu godinu, što znači da radi više od 40 hiljada osoba. To predstavlja povećanje broja zaposlenih u odnosu na 2018. godinu za 2.104 osobe. Prosečna neto zarada je u porastu i iznosi 47.782 dinara. U Severozapadnoj radnoj zoni posluje 28 kompanija, pet je proširilo kapacitete, a šest je u postupku izgradnje novih. Samo u toku ove godine prodato je pet parcela, što znači pet novih gradilišta u toj zoni. Sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, lokalnog razvoja, nagrada Finacial Times- a za grad budućnosti i mnogi drugi, predstavljaju potvrdu predanog rada- objasnila je Šestićeva.

Bolje okruženje za kvalitetniji život građana

Arhitekta JP „Infrastruktura“ Ksenija Lukić rekla je da je Savska avenija, čije je uređenje u toku, zamišljena kao velika pešačko- biciklistička promenada, koja na kvalitetan način treba da poveže reku, priobalje i centar grada. To je prvi korak ka realizaciji velikog projekta „Savapark“. U toku je rekonstrukcija naselja Benska bara, koja će obezbediti kvalitetniji život stanovnika tog kraja. Vinaverov trg, omaž delu velikana, privodi se kraju. Grad Šabac radi na planu održive urbane mobilnosti, a akcenat je na novom konceptu javnog gradskog prvoza, koji će značajno unaprediti saobraćaj u gradu, navela je ona.

Pomoćnica gradonačelnika Jelena Topalović Petrović napomenula je da je prvi put u protekloj godini postupak direktnog odlučivanja sproveden u gradskim mesnim zajednicama. Plan je da se to usavrši tako što će se upisivanje i glasanje učesnika obavljati elektronskim putem.

Prema rečima direktorke te ustanove Nele Tonković, Narodni muzej Šabac od marta je realizovao 56 programa i povećao posetu za 25 posto u odnosu na prošlu godinu.

Član Gradskog veća Igor Marsenić najavio je postavljanje spomenika Jevremu Obrenoviću u martu naredne godine, kao i rekonstrukciju Doma vojske.

Prisutnima su se obratili i načelnik Gradske uprave Milan Vasić, koji je istakao transparentnost u radu lokalne samouprave i unapređenje rada javne administracije, nova pomoćnica gradonačelnika Marija Ratković, koja je najavila aktivnosti u narednom periodu,  kao i gosti, predstavnici USAID-a.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version