Pedesetčetvrta ”Čivijada” a petnaesti “Čivijaški karneval”

Svake godine u septembru pred Malogospojinski šabački vašar održava se „Čivijada,” kulturno-turistička manifestacija koja se održava od 1968. godine pod sloganom “Belosvetski vašar humora i satire” a ove godine u okviru nje održava se petnaesti “Čivijaški karneval” koji traje od 15. do 17. septembra.

Ova manifestacije neguje izvorni humor naroda ovog kraja, Mačve, Posavotamnave i Pocerine, i naravno Šapca kao centra svih zbivanja. „Čivijada“ odslikava duh Šapčana i njihovu spremnost na šalu i doskočicu, kako na tuđi tako i na sopstveni račun. Zato je čivija ključ koji pokreće smeh, navodi se u najavi manifestacije na društvenim mrežama Turističke Organizacije Šapca.

„Čivija u Šapcu ima univerzalnu upotrebu. Sve što u gradu dobro stoji, sve je čivija učvrstila, sve što klima, to su privremeno, u šali izvadili čiviju.“

Kako i kada je postala šabačka čivija, kao prenosno značenje kazivanja, šala i pošalica, do danas se ne zna. Kome su Šapčani izvadili čiviju, kralju Milanu ili knezu Mihailu Obrenoviću, to se do danas nisu dogovorili, ističu iz TO.

Na instagram stranici karnevala roditelji najmlađih mališana starosti  5 i 6 godina, mogu ih prijaviti za Miss Sekicu i Mister Baticu, takmičenje gde mališani učestvuju scenskim nastupom u vidu pevanja, igranja, sviranja, recitovanja ili nekog drugog talenta. Pored ovog, održaće se i karneval kućnih ljubimaca za koji su takođe otvorene prijave putem društvenih mreža kao i karneval beba i trudnica.

Festivalom se neguje sećanje na prve karnevalske povorke koje su održane u Šapcu sredinom 20. veka a prijavni formulary sa osnovnim ličnim podacima zainteresovani mogu pronaći na instagram profilu karnevala.

Exit mobile version