Pažnja, bazen nije za poluplivače i „primitivce“

Tek što je počeo sa radom kompleks otvorenih bazena u Šapcu na društvenim mrežama su se pojavili brojni komentari vezani za kućni red i pravila ponašanja posetilaca. Naravno, potpuno je razumljivo da će usluge bazena koristiti, proporcionalno, veoma mali broj građana Šapca, iz mnogo razloga, ali i da velika većina od onih koji će na bazen ipak doći nije do sada imala priliku da se suoči sa nečim ovako velelepnim. Tačno je da Šabac odavno ima bazen ali taj bazen je dimenzija 21×33 metra a ovaj novi 25×50 metara. I, mada, se razlika od 4 ili 17 metara mnogima čini neznatna u praksi će ovaj bazen za mnoge, koji u njega uđu, izgledati kao „Atlantski okean“. A u trenutku kad „izda“ snaga pa uhvati panika i santimetri izgledaju kao kilometri. Zbog toga, a i potencijalne gužve koja će u ovo toplo vreme biti na bazenu potrebno je da se ulazak u bazen ozbiljno shvati. Nema mesta „junačenju“ ali ni „igrama“ potapanja, guranja sa ivice bazena, skakanja ili trčanja.

Ako već niste potpuno sigurni u svoje plivanje a želeli biste da ipak uđete u bazen obratite se dežurnom spasiocu i zamolite ga da obrati pažnju na vas. Dok se ne oslobodite i steknete određenu plivačku veštinu.

Plivanje je odlična fizička aktivnost, pogodna za sve, bez obzira na starost ili kondiciju. Plivanje jača kardiovaskularni sistem, stabilizuje krvni pritisak, produbljuje disanje, povećava kapacitet pluća. Pozitivno deluje na zglobove, povećava njihovu pokretljivost i elastičnost te pozitivno utiče i na koordinaciju pokreta.

Plivanje se preporučuje kada se želimo opustiti, smanjiti anksioznost (teskobu) ili smanjiti nivo stresa, jer duboko disanje tokom plivanja, snižava nivo kortizola – „hormona stresa”,  koji je odgovoran za naše uznemireno stanje.

Plivanjem se učvršćuje celokupna muskulatura tela: ruke, ramena, leđa, grudni koš, noge, stiče se kondicija i izdržljivost.

Osim što jača velike mišiće grudnog koša, plivanje jača i vaš najvažniji mišić – srce. Kao aerobna aktivnost, plivanje podstiče rad srca i funkciju pumpanja krvi. Doprinosi i zdravlju krvnih sudova i smanjuje upalna stanja u njima i tako smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Smanjuje rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska

Zahvaljujući vlažnosti vazduha, plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća.

Rekreativno plivanje preporučuje se i starijima, jer vežbanje u starijoj dobi često ima specifična ograničenja, a plivanje nema posebnih kontraindikacija i plivati se može do duboke starosti.

Takođe, higijena je veoma važna. Tuširanje pre ulaska u vodu je obavezno. Ne treba objašnjavati. Unošenje hrane je, takođe, nedozvoljeno jer bi dobar deo toga završio u vodi. A plivanje u „splačinama“ nije ono što bi iko hteo.

Olimpijski bazen je velika sreća za naš grad ali i velika odgovornost za sve koji na njega dođu. Od ponašanja posetioca, njihovog poštovanja kućnog reda i osoblja koje na bazenu rade zavisiće ugodano i bezbrižno kupanje. I uživanje.

Oni koji na bazen ne kane da dolaze ne bi trebali ni da komentarišu nešto u šta se ne razumeju. I da daju nebulozne komentare. Znam, i svestan sam, da naš grad sve više kulturno zaostaje te da postaje grad primitivaca. Ali,…

Ivan Kovačević

Exit mobile version