Paunovi kao foto modeli

Odgajivač paunova Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog

Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog kod Sremske Mitrovice, godinama u svom dvorištu gaji paunove. Prelepe ptice raskošnog raznobojnog perja. Retko ko prođe pored njegovog dvorišta a da ne zastane da ih makar pogleda, a oni su zbog svoje lepote angažovani i na jednom umetničkom fotografisanju, kao modeli.

Paun je carska ptica, poreklom iz Indije, započinje nam priču Dragan Lukić dok pokazuje svoje volijere sa ovim pticama. Paun pleni svojom lepotom i elegancijom. Na repu, koji može biti dug i preko dva metra, preliva se paleta boja. Svako je makar jednom ostao bez daha, kada ugleda pero sa kružićem duginih boja. Neretko, perje se koristi kao materijal za nakit, ali i suvenire.

„Ta fluorescentna boja je nešto što njih karakteriše. Svaka peruška na repu ima tu šaru, koju mi zovemo okce. Što je paun stariji, to ima više okaca. Potrebno je da ima više od 50 posto okaca na repu, da bi bio polno zreo, tako se to gleda“, objašnjava Dragan Lukić, dok drži svog ljubimca, kom se dugački rep vuče po podu.

Ove ptice, osim neverovatne lepote, karakteriše i jako kreštav glas. Dok smo bili kod Dragana u gostima, paunovi u svom kavezu nedaleko od nas, veoma glasno su se oglašavali. Prosto, čovek ne može da poveruje da iz jedne tako graciozne ptice, tananog vrata može da izađe toliko glasan urlik.

Dragan paunove gaji više od 10 godina. Objašnjava da je ljubav prema pticama presudna, te da on svoje paunove svakodnevno mazi i pazi. Dodaje i da ih ni malo nije lako gajiti, te da one ponekad loše podnose našu klimu, jer potiču iz toplijih krajeva. One praktično uživaju na temperaturi preko 25 stepeni.

„Počeo sam da gajim paunove sasvim slučajno. Pre desetak, dvanaest godina, više se ni ne sećam kad je to bilo, nabavio sam svoj prvi par ovih ptica. Bio je to par standardne boje Indijskog pauna. Međutim, krenuo sam da proširujem, nabavio sam i čisto bele, zatim šarene pa crnokrile… Sada imam četiri svoja stalna para paunova i od njih potiču svi mladi koje uspem da odgajim“, kaže Dragan Lukić, dok pokazuje čisto belu ženku, koja sakrivena u svojoj kućici leži na jajima.

Upravo zbog svoje lepote, paunovi izazivaju veliku pažnju. Dragan je učestvovao sa svojim ljubimcima na mnogim snimanjima, a svake godine poklanja po nekoliko parova paunova. Ovog puta njegovi paunovi poslužili su i kao inspiracija i modeli fotografu Jovani Rikalo.

„Do toga je došlo sasvim slučajno. Dugo se već dogovaram sa gospođicom Jovanom za to fotografisanje. Prvo je trebala ona da dođe na moje imanje u Salašu Noćajskom, da ih fotografiše. Korona nam je malo pokvarila planove, pa smo se dogovarali za neke druge lokacije, međutim do fotografisanja je došlo tek pre nekoliko dana. Dva pauna, odvezao sam u fotografski studio, i oni su zajedno sa dve dame pozirali, fotografije su baš lepo ispale“, sa osmehom priča Dragan dok nam pokazuje fotografije sa pomenutog snimanja.

Rep, koji je i zaslužan za neverovatnu lepotu mužjaka paunova, poraste tek nakon tri godine. Tek tada paun i postaje polno zreo, a rep mu služi kako bi se udvarao ženkama, i takmičio se sa drugim mužjacima. Međutim, raskošno perje, može da otpadne u samo jednom danu.

„Oni sad u avgustu potpuno odbace svoj rep. To može da se desi samo u jednom danu. Svo perje im otpadne, i tako se pripremaju za zimu. Tokom zime i proleća, njima naravno izraste novi rep, i svake godine za 5 centimetara duži. Kod nas paunovi mogu da žive oko 17, do maksimalno 18 godina i svake godine mu raste sve veći i veći rep“, kaže Dragan Lukić.

Kvalitet pauna, ogleda se u njegovom repu. Što je rep duži i lepši, to je i on kvalitetniji i naravno skuplji, te neki primerci, mogu vredeti i preko 300 evra.

Izleganje mladih je veoma težak posao, a Dragan o svojim mladim pilićima posebno vodi računa. Nalaze se ispod sijalice, u posebnim kavezima, kako bi nežne ptičice preživele. Neretko, ženke paunova samo snesu jaja, ali ne leže na njima, te Dragan mora da se snalazi.

„Evo sad, na primer, kada su ove temperature, jaje ne smem da ostavim kod njih u kućici. Pokvarilo bi se, ono može da stoji najviše deset dana. Međutim, ženka neće baš svaki put da se razleže, te joj ja kradem jaja, stavljam ispod ćurke koja izvede mlade, a zatim ih i od nje odvajam kako bih ja brinuo o njima. Vole toplo, kad su mladi veoma su nežni, ja sam im i mama i tata i veterinar“, kroz šalu priča Dragan.

Dragan je do sada poklonio mnogo parova ove prelepe ptice. Kaže da je jedan par nedavno doneo i u Šabac, kod Vladike Lavrentija u Bogosavcu, i to nije jedini primer. Objašnjava da najčešće poklanja manastirima, gde se paunovi po prelepim dvorištima slobodo šetaju i šepure.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version