Pastir kraj vatre

PONOVO POSLE 45 GODINA

Posle velikog uspeha, početkom sedamdesetih prošloga veka, pesama ‘Ulica jorgovana’, ‘Laku noć Katarina“, ‘Lepitrica, ‘Jel istina ono što govore o tebi’ i ‘Zamak od lišća’, u interpretaciji Darka Domijana, na stihove Ivana Glišića i muziku Rajmonda Ruića, basiste bendova ‘Roboti’, ‘Delfini’ i ‘Weels of fire’, produkcija ‘Jugoton’ dopustila je, sredinom sedamdesetih, Domijanu, Ruiću i Glišiću da snime lp sa eksperimentalnom muzikom, naslovljenu ‘Pastir kraj vatre’. Prvi put u istoriji ‘Jugotona’, priložen je i poster sa svim Glišićevim stihovina sa tog albuma. Nije se verovalo u uspeh s takvom muzikom i takvim psihodelik, nadrealističkim i stihovima punim fantastike, pa je štampano samo 5 hiljada primeraka. Ovih godina, album je dostigao astronomske cifre na aukcijama pa je sadašnja produkcija Croatia record odlučila da obnovi album u dva navrata. Pre tri godine na disku, kao bonus sa ostalim Ruićevim i Glišićevim pesmama za druge pevače, a uskoro izlazi ‘Pastir kraj vatre’ i samostalno, ali ne da disku nego na vinilu, jer se ljubitelji muzike polako vraćaju gramofonima i pločama, bolji je zvuk i trajan zapis.

PASTIR KRAJ VATRE

Ja sam

A noćas mi se muškuje

Proklet bio dan

Kad postah ovčar

Mesec Turčin

Od neba harem napravio

Zvezde zatvorio

Oko njega igraju

I svaka ga moli

Da je voli

A on beo

Iz amama tek izašao

Na mek oblak seo

I misli koju će

A ja sam

A noćas mi se muškuje

Joj, proklet bio dan

Kad postah ovčar…

(Ivan Glišić)

Sem toga, naš širom sveta proslavljeni gitarista Vladan Živančević postavio je na youtube instrumentalnu verziju ‘Ulice jorgovana’, koja je postigla veliki uspeh u zemljama Latinske Amerike. Ruić i Glišić su ga kontaktirali, pa je Živančević instrumentalno obradio Ruićeve  i Glišićeve pesme, uz ‘Ulicu jorgovana’, pored desetak drugih, i ‘Laku noć Katarina’, ‘Veliko srce moje’, ‘Naći će se neko ko će da me voli'(pevala ih je Beti Đorđević’, ‘Bluz paukove mreže ‘, ‘Jagode na dlanu’ i ‘Spasiti te može samo Ludo more’, po kojoj će disk biti nazvan, inače ta pesma u izvođenju Darka Domijana nikada nije bila na ploči, samo za potrebe fonoteke Radio Zagreba.

Vladimir Živančević

Na internetu ima mnogo postavki Ruićevih, Glišićevih i Darkovih pesama, ali, nažalost, sem pevača skoro niko ne navodi autore muzike i teksta. No, na jednog od postavki pesme ‘Vrtovi sna’, sa albuma ‘Pastir kraj vatre’, neko je postavio samo Glišićevo ime, i priložio stihove. I dokaz da društvene mreže imaju svrhu: Dvadesetjednogodišnji student engleskog jezika i književnosti, Wesson Dirne, ima i časove svetske mitologije, s posebnim osvrtom na grčku i slovensku mitologiju. Ovi časovi su ga privukli pa je počeo pomno da proučava mitologiju Grka i Slovena. Surfajući, i tražeći etno muziku movih naroda, ‘naleteo’je na pesmu ‘Vrtovi sna’, s ploče ‘Pastir kraj vatre’. Izuzetno mu se dopala ova polagana, psihodelična rnr balada, putem internet prevodioca preveo je Glišićeve stihove, i dao se u potragu preko društvenih mreža za autorom stihova.

VRTOVI SNA

Iz vrtova žutih ruža

Koje san i mašta pruža

Ukrali smo sunce leta

Da cveta, da cveta

Za nas

Nesta caru konj iz bajke

Uzalud mu moćne hajke

Može samo konja kleti

Što leti, što leti

Za nas

Iz jezera divnog sjaja

Probuđenog jutra maja

Dolete nam zlatna lira

Da svira, da svira

Za nas

Iz daljine golub noći

Priča nam o svojoj moći

Ali dan još uvek traje

Ko haje, ko haje

Za kraj

(Ivan Glišić)

Reper Veson Desir
disk Apollo archives

Tako su Veson i Glišić stupili u kontakt, i Veson je tražio dozvolu da ovu pesmu stavi na svoj novi disk. Glišić ga je uputio na Rajmonda Ruića i na produkciju Croatia records, koja je nosilac autorskih prava, jer se u bivšoj Ju tako snimalo, autori dobijaju tantijeme od izvođenja pesama na tv, radiju i na koncertima, ovo nije funcionisali, a ni danas, jer pevači uzimaju novac na ruke i ne prijavljuju autore. Sad je produkcija dala dopuštenje i ovih dana pojavio se Vesonov disk sa ovom pesmom. Veson je inače reper, ali sebe deklariše kao eksperimentalnog, kosmičkog repera, i disk je posvećen grčkom bogu Apolonu, ’Apolon Archives’. Pesmu ‘Vrtovi sna+, naslovio je ’Cuicoke’, što na harlemskom slenglu ima značenje putovanja preko sedam gora i sedam mora. Uz sto, pesmu je snimio i kao spot i polako pleni pažnju muzičke javnosti. Disk je objavila njujorška produkcija Sonny/RCA.

Voja Martinov  

Exit mobile version