Parlamentarne stranke potpisale Dogovor o izbornim uslovima

Na inicijativu ProGlasa

„Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirao ProGlas, potpisali su predstavnici parlamentarnih stranaka, ispred koalicija Srbija protiv nasilja i NADA. Potpisivanje Dogovora početak je stvaranja širokog fronta, koji bi trebalo da omogući poštene, fer i slobodne izbore, kao preduslov slobodne i demokratske Srbije.

Dogovor podrazumeva četiri tačke, pre svega sprovođenje preporuka ODIHR, ključnih za slobodne izbore, a kao poseban zahtev ističe se revizija biračkog spiska i njegova kontrola do izbornog dana. Takođe, zahteva se od javnog servisa da istinito i pravovremeno informiše građane o izborima, kao i to da svi učesnici budu ravnopravno zastupljeni u programu.

Inicijativa ProGlasovim Dogovorom zahteva i da ponovljeni beogradski izbori budu održan i u roku koji omogućava sprovođenje svih mera, kao i da svi drugi lokalni izbori budu održani istog dana kao i beogradski. “Upozoravamo da ponovljeni izbori za Grad Beograd zakazani u kratkom vremenskom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni pošteni, i da na njih nećemo pristati, a u vezi sa tim ćemo biti jedinstveni i odlučni”, navodi se u tekstu Dogovora.

„Danas je 9. mart. I čini mi se da u ovoj sali nema nikog ko nema svest o tragici jednog  9. marta iz ne tako davne prošlosti.  Ovo što danas činimo, činimo u nameri da se takav scenario po svaku cenu izbegne i da ova zemlja, koju svi volimo, postane zemlja normalnosti. Da postane zemlja u kojoj će izbori služiti samo tome da se vlast promeni u pravcu koji u datom trenutku svojim glasovima određuje istinska većina. Ali i većina, koja ostale sugrađane neće nazivati izdajnicima i neprijateljima. Ovaj dogovor vidimo kao korak u tom pravcu“, rekao je jedan od inicijatora ProGlasa, glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić.

Nakon njegovog obraćanja i teksta Dogovora, koji je pročitala jedna od inicijatorki ProGlasa, glumica Svetlana Bojković, pristupilo se njegovom potpisivanju. Predstavnici svih stranaka, koje čine koalicije Srbija protiv nasilja i NADA, stale su iza zahteva koje su usaglasili sa ProGlasom.

“ProGlas ostaje veran svojim izvornim principima. ProGlas, kao ni njegovi osnivači, neće biti deo nijedne izborne liste i predizborne koalicije. Mi smo danas tu jer smatramo da je naša dužnost da učinimo sve što je u našoj moći da se obezbede uslovi za fer i poštene izbore. Tu smo zajedno sa onima za koje smatramo da će, po prirodi stvari, podneti najveći teret u toj borbi”, zaključio je Bjelogrlić.

Exit mobile version