Parastos episkopu Lavrentiju

U MANASTIRU PODNO SOKO GRADA

Na grobu episkopa šabačkog gospodina Lavrentija, u Manastiru sv. Nikolaja Srpskog podno Soko grada, 23. jula održana je sveta zaupokojena liturgija i šestomesečni parastos. Polugodišnji pomen služili su visokoprepodobni arhimandrit Nifont, arhijerejski zamenik Eparhije šabačke, protojerej-stavrofor Mirko Vilotić, sekretar Eparhije šabačke, protojerej-stavrofor Dragan Sekulić, arhijerejski namesnik azbukovački, jerej Milorad Petrović, duhovnik sokolskog manastira, i parosi pet okolnih eparhija: Branko Cvetinović iz Gračanice, Branko Jovljević iz Uzovnice, Petar Cvejić iz Vrhpolja, Dragan Jeremić iz Banje Badanje, đakon Radenko Pantić, kao i gosti iz Beograda, protojerej-stavrofor Dragan Protić i protođakoni – Stevan Rapajić i Nenad Mihailović.

Dirljivu propoved o životu blaženopočivšeg vladike Lavrentija, njegovom ukupnom delu i zaslugama za Eparhiju šabačku i Srpsku pravoslavnu crkvu održao je potom prof. dr Dragan Protić, protojerej stavrofor i dugogodišnji rektor beogradske Bogoslovije „Sveti Sava“, u penziji. Evocirajući uspomene Prota Dragan je posebno naglasio da je kruna stvralačkog rada počivšeg Vladike „upravo izgradnja manastira i duhovnog centra ispod Soko grada, gde sada počiva u miru“.

Episkop Lavrentije, Živko Trifunović, rođen je 27. januara 1936. godine u Bogoštici kod Krupnja. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, dva razreda gimnazije u Loznici, a Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Bio je duhovnik Crkve „Ružice“ na Kalemegdanu, paroh na Kupresu, profesor Bogoslovje u Manastiru Krka i sveštenik u Ivoševcima. Vikarni episkop u Beogradu bio je od 1967. do 1969. godine, a potom vladika zapadno-evropski i australijsko-novozelandski. Kada je stvorio uslove za osnivanje eparhije u Australiji premešten je u Evropu: za SPC je u Himelstiru otkupio već sagrađenu crkvu i stvorio eparhijski centar, a potom osnovao štampariju u kojoj su štampana dela Nikolaja Velimirovića i brojne verske knjige. Za episkopa šabačko-valjevskog ustoličen je pre 33 godine, 23. jula 1989. Bio je urednik „Pravoslavnog misionara“. Napisao je brojne poučne članke verske sadržine, a autor je i knjiga: „Rukoveti sa njive Gospodnje“ (Man. Soko, Ljubovija, 2007), „Tragovi u pesku“ (Man. Soko, Ljubovija, 2007) i „Srpsko narodno Jevanđelje“ (Šabac, 2014).

Pre no što je podno Soko grada podigao zadužbinu kao svoj najveći amanet, episkop Lavrentije je uz pomoć vojske uradio prilazni put (1993-1994) i zvonaru od drveta. Izgradio je potom crkvu u obliku krsta, pokrivenu šindrom, konak sa trpezarijom, 20 soba i tri dvosobna stana, ribnjak, vodenicu i česmu. Upokojio se 23. januara, četiri dana pre svog rođendana, i počiva iza hrama u manastiru koji je posvetio sv. Nikolaju Srpskom.

Šestomesečni parastos, inače, poklopio se sa Crkvenim saborom omladine „Moba“, koju je pre 22 godine osnovao i osmislio vladika Lavrentije. Tradicionalna manifestacija do sada je okupila više od 4.000 mladih iz zemlje i rasejanja, a prvi put ovoga jula domaćin nije mogao da dočeka sotinak mladića i devojaka iz Srbije i sveta. Otvaranju „Mobe“ prisustvovale su i zvanice iz Vlade Republike Srbije: narodni poslanici Sanja Lakić i Tomislav Janković, kao i Saša Mijatović, pomoćnik direktora kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde.

Učesnici „Mobe“ izveli su prigodan kulturno-umetnički program, i na taj način se oprostili od vladike Lavrentija.

Ž.V.

Exit mobile version