Panel diskusija „Za dobrobit svih nas- Dom JNA“

U Muzeju šabačkih Jevreja

U Muzeju šabačkih Jevreja u utorak je organizovana panel diskusija „Za dobrobit svih nas- Dom JNA“ na kojoj su govorili arhitekta Marko Gavrilović, politikolog Marko Aksentijević, organizatorka Festivala uličnih svirača Nateli Beljanski Popović i član Gradskog veća grada Šapca Igor Marsenić.

Asocijacija „Duga“ u saradnji sa beogradskom organizacijom „Crta“ i Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju u okviru projekta „Pokreni društvo“ organizuje osam dana debate na razne teme važne za građanke i građane Šapca, a na prvoj panel debati govorilo se o društvenom angažovanju građana u vezi sa Domom JNA.

-Želimo da dođemo do odgovora zašto je društveno angažovanje građana važno za jednu zajednicu i kako može da donese pozitivnu promenu kao što je to u slučaju obnavljanja Doma JNA- modernističkog bisera grada Šapca, koji je važan za građane danas. To je projekat osnaživanja kapaciteta udruženja građana i Asocijacija „Duga“ zajedno sa svim ostalim organizacijama civilnog društva na teritoriji grada Šapca radi na osnaživanju svojih kapaciteta. Svakog utorka u 18 sati u Sinagogi biće po jedna panel debata na važnu temu za one koji žive u Šapcu. Pozivamo sve građane da svojim prisustvom i pitanjima unaprede dijalog- poručio je projektni menadžer UO Asocijacije „Duga“ Viktor Tešić.

Kako je rekao član Gradskog veća Igor Marsenić, to je prva u nizu debata u Muzeju šabačkih Jevreja na razne teme u vezi za životom zajednice.

-Značaj aktivizma građana u slučaju Doma vojske je važan zato što je upravo zahvaljujući aktivizmu građana kroz razne grupe i, na kraju, samom inicijativom grupe građana upućenom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ta zgrada i uvrštena na listu objekata koji su od posebnog značaja za kulturnu baštinu Srbije. Građani imaju svoju moć, treba da se informišu i znaju. Pozivam sve ljude da narednih osam nedelja u istom terminu u Muzeju šabačkih Jevreja prisustvuju debatama na kojima će se govoriti o značajnim temama, referendumima, građanskim inicijativama, peticijama, nadzoru javnih finansija i mnogim drugim važnim za život grada- naglasio je Marsenić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version