Pajići u Japanu

Delegacija Grada Šapca posetila je japanski grad Fuđimi povodom obeležavanja 40. godišnjice bratimljenja Šapca i Fuđimija. Ovom prilikom dogovorena je dalja saradnja između dva bratska grada. Prilikom posete Japanu održan je sastanak sa Njenom ekselencijom ambasadorkom Republike Srbije u Japanu Aleksandrom Kovač, koja je upoznala našu delegaciju sa značajnim jubilejem i istorijom diplomatskih odnosa Srbije i Japana. Upravo je saradnja ova dva grada pravi primer saradnje naših naroda.

Ove godine obeleženo je 140 godina prve diplomatske prepiske kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, time je obeležen početak diplomatskih odnosa. Malo je država koje mogu da se pohvale saradnjom kakvu su imale Srbija i Japan krajem 19. veka, i koja traje veoma uspešno već 140 godina. Velika geografska udaljenost nije uticala na obostrano stremljenje podsticanja saradnje i prijateljstva naših naroda. U proteklih 140 godina bilo je mnogo burnih istorijskih događaja, ali u gotovo svim periodima održan je kontakt i saradnja, ta saradnja je i danas veoma razvijena u privredno-poslovnim odnosima, kao i u mnogim drugim oblastima.

U čast 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, “Pošta Srbije” predstavila je posebno izdanje poštanskih markica sa likom kralja Milana Obrenovića i cara Meiđija – stoji na face book stranici Nemanje Pajića.

Ova poseta, kako činioci vlastu u Šapcu vole da govore, može se svrstati i u “istorijsku”. Naime, “prvi put u istoriji” koalicioni partneri Pajić i Pajić posetili su Japan

Ivan Kovačević

Exit mobile version