Pajić: Uočili smo niz nepravilnosti na biralištima

Konferencija za novinare Srpske napredne stranke

Srpska napredna stranka sazvala je vanrednu konferenciju za novinare na kojoj su iznete sumnje u regularnost izbornog procesa. Kandidati za odbornike su potvrdili ranije navode Gradske izborne komisije da su juče imali uvid u glasove sa 22 biračka mesta, ali su demantovali da na njima nije bilo nepravilnosti. Oni će i sutra nastaviti da pregledaju birački materijal i, kako su najavili, obratiti se Upravnom sudu sa zahtevom za poništavanje izbora na pojedinim izbornim mestima, a u slučaju pozitivnog odgovora, podneti i tužbe protiv odgovornih lica.

-Naši članovi su juče imali uvid u deo biračkog materijala i naišli na niz ozbiljnih nepravilnosti. Na jednom biračkom mestu nedostaje 19 biračkih listića i stanje se apsolutno ne slaže sa zapisnikom, a to nije nigde evidentirano. Na drugom biračkom mestu, u zapisniku su konstatovane nepravilnosti, pošto su listići nošeni po selu, uložen je prigovor posmatrača u pisanoj formi, a taj prigovor uopšte nije razmatran. Na tom istom biračkom mestu nedostaje 50 glasačkih listića. Takođe, na jednom biračkom mestu pronađeno je osam presavijenih listića, listića koji su bili u upotrebi, a oni su podvedeni u neiskorišćene. Našli smo da boja biračkih listića za lokalne izbore nije iste nijanse i sumnjamo da je moguće doštampavanje glasačkih listića za lokalne izbore, čak i u drugoj štampariji od one koja je štampala glasačke listiće, jer je nijansa te boje znatno različita na istom biračkom mestu- naveo je kandidat za odbornika dr Aleksandar Pajić i dodao da će sutra nastaviti da pregledaju izborni materijal i po potrebi uputiti zahtev Upravnom sudu za poništavanje izbora na tim mestima zbog neregularnosti.

Kako su naveli, shodno odgovoru suda, podneće i krivičnu prijavu protiv predsednika Gradske izborne komisije Valentine Lovrin Jevtić. Pajić je istakao da je po zakonu uvid u birački mateijal dozvoljen pet dana posle završetka izbora, ali da ne stoji u kom vremenskom intervalu taj uvid mora da se završi. On je dodao i da je od 1.874 nevažeća listića 90 posto onih sa zaokruženim brojem 6 na lokalnim izborima, te da sumnja da je neko namerno poništavao glasačke listiće. Osvrnuvši se na nedavno potpisivanje koalicionog sporazuma između lista „Nebojša Zelenović- Šabac je naš“ i „Pobeda za Šabac“, Pajić je istakao da je time prekršena volja građana, te da je Srpska napredna stranka, sa svojih 28 odbornika u budućem skupštinskom sazivu, jedini legitiman partner u budućoj vlasti.

-Iz nekog straha, bivša vlast je prva u Srbiji potpisala sporazum o budućem formiranju vlasti. Mislimo da je to preuranjeno i mi ćemo se i dalje boriti svim zakonskim putevima da ostvarimo i sprovedemo volju građana na ovim izborima. Nisam siguran da će ljudi koji su potpisali sporazum uspeti da oforme vlast na predstojećoj skupštini, jer postoje mnoge nesuglasice u njihovim redovima i mnoga nezadovoljstva pojedinih koalicionih partnera u vezi sa dobijanjem pojedinih javnih preduzeća na upravljanje. Rasparčavanje javnih preduzeća po koalicionom ključu bivše vlasti je nedopustivo- zaključuje Pajić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version