Pacijent u Opštoj bolnici preminuo od posledica kovida- 19

Epidemiološka situacija izrazito nepovoljna

Epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna u Šapcu i celom Mačvanskom okrugu. U prethodna 24 sata od testiranih 159 registrovano je 47 pozitivnih na kovid- 19. U Opštoj bolnici smešteno je 96 pacijenata, od toga sedam sa teškom kliničkom slikom i smešteni su u respiratorno- intenzivnoj jedinici, a jedna osoba je preminula, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u sredu u Gradskoj kući.

Ljubovija je postala žarište kovida- 19, a Šabac sa više od 500 novoobolelih na 100 hiljada stanovnika drži drugo mesto, istakao je v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković.

-Ustanove primarne zdravstvene zaštite i tri privatne laboratorije na teritoriji grada Šapca počele su da rade antigenske testove. Sa pojačanim testiranjem očekujemo i veći broj pozitivnih. Napomenuo bih da je epidemiološka situacija u školama, Predškolskoj i ustanovama socijalne zaštite dobra. Sporadični slučajevi su porodični kontakti i nema epidemije. Zdravstveni radnici koji su bili zaraženi u prethodnom periodu su uglavnom kontakti koji su importovani, budući da koriste ličnu zaštitnu opremu. Apelujem na građane da budu odgovorni, slušaju savete i preporuke kriznog štaba, a mnoge su inkorporirane u novi zakon, da ne dođu u situaciju da ih nadležni kažnjavaju. Preporuka je da svakako i na otvorenom svi koji imaju bilo kakav komorbiditet nose maske- rekao je dr Vujković.

Direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović naveo je da je tokom jučerašnjeg dana bilo više otpusta nego prijema.

-Na bolničkom lečenju je 96 osoba, od toga sedam sa teškom kliničkom slikom i smešteni su u respiratorno- intenzivnoj jedinici, četiri je na invazivnoj ventilaciji i dva pacijenta su na neinvazivnoj ventilaciji. Dva deteta sa pneumonijama su takođe hospitalizovana. Juče smo imali više otpusta nego prijema, osam pacijenata je otpušteno iz bolnice, dok je njih šest primljeno. Trend prijema u ovom trećem talasu nije prelazio 10, dok je u dugom talasu na dnevnom nivou bilo čak 30 do 40 prijema- objasnio je dr Popović.

On ja naglasio da su prioritet deca, hronični i onkološki pacijenti i u saradnji sa ustanovama tercijarnog nivoa u Beogradu se zbrinjavaju. Sužen je poliklinički rad specijalističke ambulante i sve više se baziraju na hitne, vitalno ugrožene i neodložne slučajeve. Istakao je odličnu saradnju sa domovima zdravlja, kao i da se svi pacijenti koji se ne mogu zbrinuti na primarnom, zbrinjavaju na sekundarnom nivou. Sanitarna inspekcija i komunalna policija redovno kontrolišu sve objekte i nadležni ističu da nije bilo kršenja propisanih mera zaštite.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version