Pacijent preminuo  a da mu punih sedam dana nije ukazana nikakva medicinska pomoć

NEČUVENO! INTERNI SUKOB IZMEĐU DOMA ZDRAVLJA I CENTRA ZA SOCIJALNI RAD U LJUBOVIJI DOVEO DO FATALNOG ISHODA PO ŽIVOT PACIJENTA!

Ovako nešto nije skoro zabeleženo nigde u svetu. Naime, nedavno se u Ljuboviji desio jedan tragični slučaj smrti čoveka iz Selanca kod Ljubovije, zbog nebrige i nepružanja nikakve medicinske pomoći niti dovoljne brige od strane Centra za socijalni rad iz Ljubovije.  Reč je o Milošu Miloševiću iz Selanca, od oca Živka Miloševića i majke Stanojke, rođenog 1950.godine. Saznali smo da je on u razgovoru sa socijalnom radnicom Stanom Simić zaduženom za Selanac potpisao ugovor sa njima o izdržavanju gde Centar za socijalni rad treba da pruža određenu socijalnu pomoć u vidu novčane pomoći i da brinu o njemu obezbeđujući mu hranu i druge potrepštine, a da zauzvrat Centru pripadne njegova imovina. Isto tako, Centar za socijalni rad bio je u obavezi i da mu obezbedi adekvatan smeštaj i uslove za normalan život.

Negde oko 05.decembra Miloš Milošević se više nije javljao svojoj rodbini i ležao je u svojoj trošnoj kući u Selancu, a da ga pritom niko iz Centra za socijalni rad nije posećivao niti kontaktirao. Kako saznajemo gerento domaćica je bila dužna da ga sakodnevno obilazi i donosi mu hranu i brine o njemu.

Njegova sestra Milanka Jovanović iz Beograda i najbliže komšije su zvale Dom zdravlja u Ljuboviji da pošalju hitnu pomoć po njega. Tek posle dva dana, odnosno u utorak 08.12.2020. godine poslat je sanitet po njega i on je prevežen do Doma zdravlja gde je u sanitetu proveo pet sati na hladnom vremenu, pri čemu mu nije pružena nikakva medicinska pomoć, niti ga je pregledao neko od dežurnih doktora Doma zdravlja u Ljuboviji.

Centar za socijalni rad je posle toga, našao privremeno rešenje i smestio Miloša Miloševića u sigurnu kuću na autobuskoj stanici u Ljuboviji, gde u jednom trenutku nije bilo ni grejanja, niti mu je pružena bilo kakva pomoć u hrani i gde je on proveo narednih pet dana. Miloš Milošević je bio toliko iscrpljen i u teškom stanju da je ležao na krevetu u polusvesnom stanju gde je i mokrio, jer nije mogao da ustane. Kako nam je rekla direktorka Centra za socijalni rad Verica Milutinović ona mu je odnela dva paketa hrane i ostavila u hodniku – to tvrde svedoci koji su Miloša Miloševića 13.12.2020. godine zatekli u očajnom stanju. Paketi su bili neraspakovani, pošto nesretni Miloš Milošević nije mogao ni da ustane, niti da jede, a kamoli da otvori pakete. Bio je iscrpljen, iznemogao, ličio je na pravi kostur logoraša iz nekog logora. U tim trenucima pakla i agonije tražio je samo vodu.

Najbliža rodbina koja ga je zatekla u takvom stanju mu je nabavila vitamine u apoteci i neke lekove za prehladu, voće i hranu. Milošević je jedva pojeo jednu bananu i popio malo soka.

Ja sam u ponedeljak 14. decembra zvao Dom zdravlja, zatim Centar za socijalni rad, predsednika opštine Ljubovija, predsednika Skupštine opštine Ljubovija u čijoj nadležnosti je Dom zdravlja u Ljuboviji, a kome je po novoj raspodeli pripao i Centar za socijalni rad, da intervenišu da lekari ljubovijskog Doma zdravlja pregledaju Miloša, da mu daju infuziju i odgovarajuću terapiju. To je urodilo plodom tek u ponedeljak u popodnevnim časovima, kada je stigla jedna ekipa iz Doma zdravlja sa doktorkom u skafanderu i jednom medicinskom sestrom u privremeni smeštaj gde je ležao bolestan Miloš Milošević. Pegledala ga je doktorka i obavestila je najverovatnije direktorku Doma zdravlja u Ljuboviji, da je on navodno oboleo od virusa COVID-19. Ubrzo je stigao i sanitet i Miloš Milošević je prevezen u bolnicu u Loznici. Kada je stigao u bolnicu u Loznici prilikom nalaza krvi ustanovljeno je da mu je šećer bio nemerljiv bolničkim aparatom. Tek nakon što su mu dali insulinsku terapiju šećer je pao na 40, što i dalje predstavlja komatozno stanje. Iz navedenog nalaza je očigledno da je Miloš Milošević bio u višednevnoj ketoacidozi, što predstavlja direktnu grešku odgovornih u Domu zdravlja Ljubovija, koji mu nisu čak ni najobičniji šećer u krvi izmerili i upravo je to ono što je u ovoj situaciji dovelo do letalnog ishoda. Iste noći po prijemu u loznički bolnicu je preminuo.

Njegovoj familiji, bratu i sestri, niko uopšte nije javio o smrti Miloša Miloševića.

Ja sam saznao od nekih prijatelja iz lozničke bolnice o njegovoj smrti i pozvao sam direktorku Centra za socijalni rad Vericu Milutinović da je pitam da li ima ikakve vesti o Milošu i ona mi je tada saopštila da je on nažalost preminuo. To je bilo oko 15 časova.

Sve ove informacije do kojih smo došli mogu da vam potvrde sestra Miloša Miloševića Milanka Jovanović koja živi u Beogradu, kao i njegove najbliže komšije.

Inače, Miloša Miloševića – kako nam je rekla njegova sestra Milanka Jovanović su maltretirale njegove komšije, koje su mu krali šumu, uzurpirali njegovo imanje i obradjivali.

Što se tiče Doma zdravlja prikupio sam sve informacije o katastrofalnom stanju u ovoj instituciji, o nehumanom postupanju i smrti jedne osobe koja nije dobila nikakvu pomoć, a dovežena je sanitetom, čak nije ni pregledana, niti joj je data infuzija sve dokaze sam prikupio i uskoro ce sve biti obelodanjeno. Nečija nesposobnost da organizuje rad u Domu zdravlja u Ljuboviji ne može biti opravdanje za neprofesionalan i loš rad. Neko će morati konačno da odgovara za propuste u radu. Zakoni ove države se moraju poštovati, kakvi god da su, ali ovakvo neetičko i nehumano postupanje nije do sada zabeleženo u našoj Srbiji.

Zoran Protić, urednik informativnog programa “SOKO” Radija

Exit mobile version