Ovo nije samo ekološki problem, već i pitanje suvereniteta države

RIO TINTO NA KORAK OD OTVARANJA RUDNIKA JADARITA KOD LOZNICE

Marija Alimpić, Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“

Predstavnici Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, člana Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS), zajedno sa podrškom iz Šapca, nakon konferencije za novinare održane prošlog četvrtka ispred Gradske kuće u Loznici, otišli su do Info centra Rio Tinta koji je u radno vreme bio zatvoren.

-Budući da smo najavili dolazak u uživo prenosu, a u momentu našeg dolaska smo videli i ženu kako zatvara prozore, jasno je da su se sklonili, ali to im nije prvi put. Poslednji zvaničan sastanak sa njima smo imali 22. decembra u Beogradu, kada su nam pokazali da imaju neke studije i tad su obećali da će ih poslati u elektronskom obliku, ali ih još uvek nismo dobili. Nijedna od tih studija koje su do sad urađene nisu dostupne javnosti. Info centar na Brezjaku radi tri dana sedmično od deset do 14 sati i tamo kad odete ne možete da dobijete nikakve informacije. Ni od Vesne Prodanović, direktorke Rio Sava eksploration, ćerke firme Rio Tinta, ni od Gregori Mahera, zaduženog za odnose sa lokalnom zajednicom, ne možete da dobijete nikakve informacije. Sve te naše neplanirane posete Info centru pokazuju da sve što u medijima prikazuju, kako su transparentni i imaju odličnu saradnju sa lokalnom zajednicom, nije istina- ističe Alimpićeva.

Kako kaže, celokupan rad Rio Tinta ima pokriće u prostornom planu koji je usvojen u februaru prošle godine mimo zakona i za projekat koji uopšte nije završen.

-Taj prostorni plan područja posebne usvojen je na nezakonit i nelegitiman način direktno od Vlade Republike Srbije. Oni nisu imali overene rudne rezerve koje su morali da imaju da bi uopšte podneli taj zahtev, overili su ih tek u januaru ove godine. To je direktno kršenje našeg Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Oni i dan danas tvrde, kao što su rekli i na konferenciji za novinare nedavno u Beogradu, da nemaju još uvek završen idejni projekat i tehnologiju obrade, odnosno ekstrakcije litijuma iz  rude. To je činjenično stanje. Zatim, oni su na osnovu tog prostornog plana takođe na nezakonit način izvršili prenamenu zemljišta meštana bez njihovog znanja i odobrenja iz poljoprivrednog u građevinsko, tako da ljudi više nisu zvanično vlasnici poljoprivrednog zemljišta i već su oštećeni time što ne mogu da podnose zahteve za subvencije ili da traže poljoprivredne kredite. Plan pokriva 29 hiljada 400 hektara plodne zemlje u veku kada strateški značaj dobijaju voda i hrana, a ne litijum. To će biti skoro 300 kvadratnih kilometara otuđene teritorije. Ne radi se samo o kompleksnom ekološkom problemu, već je to pitanje suvereniteta jedne zemlje. Osim što ništa od do sada urađenih studija nije dostupno javnosti, ekološka studija još uvek nije urađena, tako da ne postoji nijedan jedini osnov za njihove i tvrdnje Vlade RS kako je to bezbedno- ističe Marija Alimpić.

Borbu, kako ističe, nastavljaju, svim legitimnim, pravnim sredstvima. Rudnik se ne sme desiti, jer je ovo pitanje ili rudnik ili mi, zaključuje.

Exit mobile version