Ove školske godine 22 miliona dinara iz budžeta za uslugu Lični pratilac

Realizuje se u skladu sa epidemiološkim merama

Usluga Lični pratilac dostupna je na teritoriji grada Šapca od 2017. godine i namenjena je deci sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju, uključenoj u vaspitno- obrazovnu ustanovu do kraja redovnog školovanja, a kojoj je potrebna podrška za zadovoljenje osnovnih životnih potreba u svakodnevnom životu.

-Sve usluge u našem gradu se planiraju tako da imaju stalnost i održivost. Tome u prilog ide i činjenica da se one planiraju budžetom za svaku godinu, kao i da su izdvajanja u budžetu, kao i obuhvat korisnika iz godine u godinu, veći. Ova usluga je našim sugrađanima dostupna od 2017. godine, a ove godine, prema podacima Centra za socijalni rad Šabac, podneto je 57 zahteva za ostvarivanje prava na ovu uslugu. Za sada, 47 korisnika je ostvarilo pravo, a preostali zahtevi su na listi čekanja, do ispunjenja nekih formalnih uslova, a iskustva iz prethodnih godina nam govore da, skoro svi koji ispunjavaju formalne uslove za ostvarivanje prava, tokom godine to pravo i ostvare- navodi članica Gradskog veća grada Šapca zadužena za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje Jelena Milošević.

Važno je naglasiti da roditelji ne participiraju u usluzi, već se ona u potpunosti finansira iz budžeta Grada. Za ovu uslugu je za školsku 2021/2022 godinu izdvojeno 22 miliona dinara.

-Usluga Lični pratilac dostupna je detetu sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljenje osnovnih životnih potreba u svakodnevnom životu, pod uslovom da je uključeno u vaspitno- obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući i završetak srednje škole- ističe Miloševićeva i dodaje da se aktivnosti ličnog pratioca deteta planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima.

-Kao takva, usluga je izuzetno značajna za samog korisnika, jer doprinosi njegovoj boljoj socijalizaciji, komunikaciji sa sredinom i vršnjačkom grupom. Ova usluga je izuzetno značajna i za porodicu u celini, jer lični pratioci preuzimaju jedan deo obaveza samih roditelja, koji za to vreme mogu i da se radno angažuju, obavljaju neke aktivnosti. Lični pratioci predstavljaju i podršku vaspitačima i nastavnicima u radu. Oni prolaze akreditovanu obuku i stiču sertifikat za rad. Sve to nam govori o značaju ove usluge za lokalnu zajednicu, jer doprinosi većoj pristupačnosti i uključenosti svih članova zajednice u aktivnosti i život u gradu- naglašava članica Gradskog veća grada Šapca.

Prema podacima Centra za socijalni rad Šabac, korisnici ove usluge  su uključeni u vaspitno- obrazovni rad Predškolske ustanove „Naše dete“, rad osnovnih škola na teritoriji našeg grada kao i u Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika, Ekonomskoj školi „Stana Milanović“ Šabac.

-Polovinom septembra krenulo se sa realizacijom ove usluge, a imajući u vidu trenutnu situaciju, lični pratioci prate epidemiološka uputstva i zahteve organizacije nastave u školi u kojoj realizuju svoj rad- zaključuje Jelena Milošević.

D.D.

 

PROJEKAT “LIČNI PRATILAC – NAJDIVNIJI, NAJHUMANIJI I  NAJZAHTEVNIJI POSAO” JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE – MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA.

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNONE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Exit mobile version