Ovako nešto do sada nije viđeno u Ljuboviji

REBALANS BUDŽETA PAO NA POPRAVNI U SKUPŠTINI OPŠTINI LjUBOVIJA, A ZATIM USVOJEN PRAVNIM NASILjEM I ZLOUPOTREBOM POSLOVNIKA I ZAKONA

Jedan od većih skandala dogodio se u Ljuboviji u petak 15. maja u sali bioskopa za vreme održavanja 30-te po redu sednice Skupštine opštine Ljubovija.

Na sednici Skupštine opštine glavna tačka dnevnog reda bio je Rebalans budžeta.

Prvo je sednicu zakazao predsednik opštine Ljubovija, Milovan Kovačević, kao komandant Štaba za vanredne situacije i to za 30.04.2020. godine sa početkom u 10:00 časova.

Predsednik Skupštine opštine Ljubovija Goran Josipović – Gigo odbio je da predsedava tom sednicom pozivajući se na mišljenje i preporuke Zavoda za javno zdravlje Šabac i uredbu Vlade Srbije o zabrani okupljanja u vreme pandemije virusa COVID-19.

Članovi njegovog SDPS-a koji su deo vladajuće koalicije i socijalisti koji su u opoziciji, su smatrali da ne postoje svi potrebni uslovi za bezbedno održavanje navedene sednice i zato nisu želeli da prisustvuju njenom zasedanju.

Drugi razlog je bio i taj što na toj sednici na dnevnom redu nisu bile mere za sprečavanje širenja zaraze, već je najbitnije bilo doneti Rebalans budžeta.

Ta nesvakidašnja sednica je otkazana navodno iz tehničkih razloga, a u stvari nije bilo kvoruma za njeno održavanje.

Zanimljivo je da je to isto veče, negde oko 23 časa, predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević završio na infuziji.

Predsednik opštine Kovačević je nakon toga ponovo zakazao istu sednicu za 7. maj koja je po drugi put otkazana zbog nedostatka kvoruma.

Posle svega što se događalo u vezi ove skandalozne sednice, nju je konačno zakazao predsednik Skupštine opštine Ljubovija Goran Josipović zvani Gigo za 15. maj u 15:30 časova.

Na toj sednici je bilo 17 tačaka dnevnog reda među kojima je najznačajnija bila tačka o donošenju Rebalansa budžeta.

Kada je na red došla ta druga tačka dnevnog reda desio se neviđeni skandal.

Na sceni u bioskopu, u režiji predsednika opštine Ljubovija Milovana Kovačevića, nastupilo je jedno potpuno ludilo i skandalozno ponašanje vladajuće koalicije, čiji su predstavnici demonstrirali neviđenu bahatost i pravno nasilje kakvi još nisu zabeleženi na ovim prostorima.

Sednica je poprimila dramatičan tok.

Odbornici opozicije odnosno SPS- a su pozivlali predstavnike vlasti da se urazume i da se manu ćorava posla, da ne zadužuju više našu opštinu ovim nerazumnim predlogom Rebalansa budžeta.

Naime, predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević je za manje od četiri meseca potrošio sav novac sa tekuće rezerve planiran budžetom za 2020. godinu u iznosu od 8.651.960 dinara. Rebalansom budžeta za tu pozicinu je planirano još 7.012.000 dinara dodatnih stedstava koje direktno koristi predsednik i troši kako mu padne na pamet. Socijalisti su kritikovali i veliko kreditno zaduženje kod Komercijalne i Poslovne banke pod nepovoljnim kamatama itd. Posle svih tih diskusija na red je došlo glasanje o drugoj tački dnevnog reda, odnosno Predlogu Rebalansa budžeta.

U bioskopskoj sali je bilo prisutno 26 odbornika i to 8 odbornika SPS-a i 18 odbornika vladajuće koalicije.

Kada se prešlo na glasanje u načelu o Predlogu Rebalnsa budžeta, prekršen je Poslovnik i Zakon zbog toga što pre donošenja odluke o rebalansu mora da se proveri kvorum prozivkom i tek tada se prelazi na glasanje.

Tokom glasanja jedan odbornik vladajuće koalicije SDPS-a Dragan Vesić – zvani Gile nije podigao ruku za predloženi rebalans i rebalans je pao, odnosno nije usvojen.

Tada na scenu stupa pravno nasilje vladajuće koalicije na čelu sa predsednikom opštine Milovanom Kovačevićem. Na delu je bio vrhunac nestručnosti i nesposobnosti stručne službe Skupštine opštine, sekretara Skupštine i predsednika Skupštine opštine Ljubovija kakavi do sada nisu zabeleženi na ovim prostorima. Predsednik Skupštine opštine je tvrdio da je za predlog glasalo 18 odbornika, navodno je glasao i jedan član SPS-a što se kasnije potvrdilo da to nije tačno.

Čak je za govornicu izašao i odbornik Vesić i jasno i nedvosmisleno rekao da on zbog dobrobiti građana Ljubovije i dobrobiti naše opštine nije glasao za ovakav rebalans budžeta.

U tom trenutku verbalni obračuni i uvrede na ivici tuče, razbuktali su ionako uzavrelu atmosferu u sali bioskopa, gde se održavala ova dramatična sednica SO Ljubovija sa svim elementima drame.

U Sali tada nastaju jurnjava i verbalni sukobi odbornika vladajuće koalicije i opozicije.

Socijalisti tvrde da odbornici vladajuće koalicije nisu usvojili Rrbalans budžeta i tražili su da se glasanje ponovi.

Posle svega predsednik Skupštine opštine je nastavio sednicu i prešao na sledeću tačku dnevnog reda kao da se ništa nije desilo. A onda je nastupilo jedno totalno nasilje i ludilo. Mnogi su doveli u pitanje svoje moralne principe, svoj obraz i poštenje.

Socijalisti se penju na binu, čupaju mikrofone, obaraju govornicu i sednica se prekida i odlaže za sat vremena.

Zatim se na taj nasatavak ponovo pomera za 19 i 30 časova kada se ispred sale bioskopa okupili građani Ljubovije da se informišu šta se dešava u našoj Skupštini.

Predsednik Skupštine opštine je prijavio policiji da mu je ugrožena bezbednost i policija dolazi na plato ispred sale bioskopa i legitimiše sve redom prisutne građane i odbornike.

Sednica je ponovo odložena i zakazana za 22 časa.

Ni tada u Sali bioskopa nije uspostavljen red i opet se dešavaju nemile scene, dolazi do verbalnog sukoba dve suprostavljene strane.

U tom momentu je došlo do razmene niza psovki i uvreda pre sevga između predsednika SPS-a Ljubovija i bivšeg predsednika opštine Ljubovija Miroslava Mićića i njegovog najbližeg saradnika Darka Mitrovića sa jedne strane i predsednika Skupštine opštine Ljubovija Gorana Josipovića – Gige s druge strane.

Tada je nastupio jedan potpuni haos i ludilo.

Socijalisti su tvrdili da Rebalans budžeta nije usvojen i da se u nastavku sednice ne može ponovo da glasa o toj tački dnevnog reda.

Tek oko 22 časa i 30 minuta predsednik Skupštine opštine Goran Josipović je bez mikrofona i ozvučenja nastavio sednicu i ponovo stavio na glasanje tačku o Predlogu Rebalansa budžeta koji je usvojen sa 19 glasova, pošto je u međuvremenu u salu pristigao još jedan odbornik vladajuće većine, a i Gile kao član vladajuće većine je, takođe bio primoran da glasa za ovakav rebalans budžeta.

Socijalisti su nezadovoljni i besni napustili sednicu koja je potom završena bukvalno za deset minuta.

Tako je predsedniku opštine Ljubovija Milovanu Kovačeviću koji je do sada sve radio pogrešno i nakaradno, ovim rebalansom budžeta data mogućnost da ponovo rasipnički troši novac svih građana Ljubovije.

Iako su budžetski prihodi sve manji, činjenica je da su rashodi sve veći i veći što će se itekako odraziti i na budući razvoj naše opštine.

Neracionalno trošenje novca, rasipništvo i sumnjivi poslovi i tenderi su obeležili period vladavine Milovana Kovačevića i njegove koalicije za protekle četiri godine.

Koliko su bili uspešni pokazali su time što su morali dodatno da zadužuju opštinu Ljubovija za 79 miliona dinara kod Komercijalne i Poslovne banke pod nepovoljnim kamatama, a taj dug sa kamatom će morati vraćati svi građani opštine Ljubovija.

Njihovo neznanje i nesposobnost ne da su koštali sve građane opštine Ljubovija već je stradao i budžet opštine iz kojeg je trošen novac kao da je u pitanju novac dobijen na lutriji.

Pare su razbacivane na sve strane bez ikakve kontrole i pravog plana.

Oni su imali novca da finansiraju skupe nastupe pevača za „Drinsku regatu“ koja još uvek nije dala značajnije ekonomske efekte niti dodatno uticala na razvoj turizma, ali zato nisu imali novca za pomoć ugroženom stanovništvu naše opštine.

Za vreme pandemije COVID-19 Ljubovija je jedina opština u Srbiji koja nije podelila pakete pomoći penzionerima čija primanja ne prelaze 30 hiljada dinara, kao ni socijalno ugroženom stanovništvu.

Naime, ti paketi su i dalje lagerovani i nalaze se u hali Srednje škole „Vuk Karadžić“u Ljuboviji jer nisu plaćeni. Reč je o sirotinjskim paketima čija vrednost ne prelazi 600 dinara.

U pitanju je 2.600 paketa sledećeg sadržaja: 5 kg brašna, 3kg detardženta, 1l ulja i kilogram šećera.

Kao što se vidi tu nema ni konzervi, niti testenina, pirinča i drugih životnih namirnica koje bi dobro došle stanovništvu naše opštine.

Sada po usvajanju Rebalansa budžeta ti paketi će biti plaćeni i ekspresno podeljeni.

Iza nas je ostao jedan veliki skandal koji će se dugo prepričavati u Ljuboviji, a i šire. Kada se radi o novcu onda su pojedinci spremni na sve živo i ne prezaju ni od čega. Sad što se svi namiruju iz budžeta opštine i preko novca svih poreskih obveznika a niko ne misli o razvoju naše opštine, to je zaista veliki problem o kojem svi treba da razmišljaju. Isto tako, za četiri godine niko od odbornika ni vladajuće koalicije ni opozicije nije postavio pitanje zašto je naša opština isplaćivala plate dvojici pomoćnika predsednika opštine koji uopšte nisu dolazili na posao?

Posle svega u istoriju će biti zapisan nezapamćeni presedan i episoda gde vladajuća koalicija pokazuje neviđenu aroganciju i bukvalno gazi sve norme civilizovanog ponašanja, tekovine demokratije i jednim političkim nasiljem dolazi do cilja i usvajanja određenih odluka kršeći i Zakon i Poslovnik i izborna prava građana. Iako za vreme vanrednog stanja predstavnici vlasti nisu doneli ni jednu meru da pomognu svojim građanima, ne računajući podelu dezinfekcionih sredstava preko JKP „Standard“ iz Ljubovije i mogućnost prodaje rasada proizvođačima ispred stadiona FK „Drina“ oni se ponašaju kao da su naši građani zaista srećni njihovim izborom na funkcije i zbog rezultata koje su postigli. A njihovi rezultati su ravni nuli i građani Ljubovije treba dobro da zapamte da je isključivo zbog njihove nesposobnosti zaustavljen razvoj Ljubovije. Dobro se zna da su svakog dana u svakom pogledu uništavali našu opštinu i zaustavljali njen razvoj. Bavili su se opstrukcijama svake dobre ideje, neviđenom destrukcijom i to su bila njihova glavna sredstva u radu.

Na drugoj strani birači su do sada bili bezbroj puta prevareni i obmanuti jer se oni nikada nisu obazirali na svoja predizborna obećanja i na datu reč, niti na planove i programe o kojima su govorili naivnom narodu. Nastavljali su dalje sa istom onom arogancijom kao i kada su bili na funkcijama a narod ko narod ništa nije shvatao. Oni su prvenstveno mislili o svojim ličnim interesima i interesima svojih pajtosa sa kojima su sarađivali dok ih narod nije ni zanimao.

Ko je srećan dobitnik, a ko gubitnik u političkoj borbi i nadmetanju političkih rivala, odnosno predstavnika pozicije i opozicije u Ljuboviji, pokazaće vreme koje dolazi.

Da li će biti pokajanja i oprosta grehova kao u crkvi, i da li će se neki pojedinci i kome moliti sve to ostaje jedna velika nepoznanica ali ćemo to imati prilike da vidimo u nekoj bliskoj budućnosti. O tome ipak narod odlučuje na izborima.

Na kraju, ipak treba misliti na budućnost pre svega naše dece i budućnost naše opštine i zato 21. juna građani Ljubovije treba da naprave pravi izbor.

Da li će građani Ljubovije u nekom vremenu koje je pred njima sa više optimizma, vere i nade gledati u budućnost, zavisi pre svega od njih samih i njihovog pametnog izbora i odluke 21. juna leta Gospodnjeg.

Ostaje nam da se svi mi molimo Bogu da će Ljubovija posle predstojećih lokalnih izbora snažno krenuti napred.

Zoran Protić – Šaparac, urednik informativnog programa „SOKO“ Radija

Exit mobile version