Otvoreno pismo ministru Branislavu Nedimoviću

Novom uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi u ruralnom razvoju za 2021. godinu Vlada Republike Srbije umanjen je iznos subvencija sa 5.200 dinara na 4.000 dinara po hektaru.

Umanjeni su podsticaji za biljnu proizvodnju, direktna plaćanja, mere za ruralni razvoj. Poljoprivrednici razumeju krizu, razumeju budžetske prioritete, ali ne razumeju kako uz sve te uspehe Vlade i naravno predsednika o kojima nas svakodnevno bombardujete sa svih medija, dugujete subvencije ne samo za 2020. godinu, veći i za 2019. godinu.

Na pitanja poljoprivrednika kada će se obaviti isplata iz Ministarstva i Uprave za agrarna plaćanja dolazilo je nekoliko tipskih odgovora – predmet je u postupku obrade, iduće nedelje, sutra, a obećavali su pa i vi ministre lično prvo u Septembru, potom do Nove godine i evo sada do 25. februara.

Kako to cenjeni ministre dugujete subvencije za 2019. i 2020. godinu, a Vi i vaša Vlada se hvalite pozitivnim finansijskim rezultatima i efektima koje Vlada postiže?

Da li bi gospodine ministre poljoprivrednici mogli danas da kupe npr. seme, mineralno đubrivo, prehranu, gorivo ili koncentrovano hranivo i to plate za dve godine, a bez kamate? Da li bi neku obavezu prema državi mogli platiti za dve godine bez kamate? To pravo je ministre sva je prilika rezervisano samo za vas. Samo vi se možete tako ponašati.

Podsetićemo vas da je od 2012. godine kada je vaša stranka krenula u terorisanje Srpskog sela subvencija umanjena sa preko 14.000 din., na ovogodišnje 4.000 din po hektaru. U tom vremenskom intervalu pala je vrednost dinara, višestruko su porasle cene semena, mineralnih đubriva, goriva, zaštite, prehrane, el. energije i tako redom. Sve inpute su zabeležile rast, a cene poljoprivrednih proizvoda su pale čak i u nominalnim iznosima. Da li je to briga o selu o kojoj govorite i da li će selo tu vašu brigu preživeti?

Imajući sve gore pomenuto u vidu, pitamo vas ministre, da li vam sve to bilo malo i sada poručujete poljoprivrednicima da ste se novcem Srpskog sela služili dve godine i da ćete im sada uzeti ono što je trebalo da dobiju u 2021. godini i tim, njihovim novcem im platiti ono što ste im dužni za 2019. i 2020. godinu?

Mnogih odgovora iz ministarstva nema, jasno je da država sistemski urušava Srpsko selo, nejasno je da li deo ovog umanjenja ide za finansiranje izmišljenog ministarstva političkog poslušnika Krkobabića i da li je to Vlada umanjenjem i onako malog izdvajanja za poljoprivredu koje je na nivou oko 5%, napustila kurs Evropskih integracija, obzirom da EU za poljoprivredu izdvaja oko 36% ukupnog budžeta.

GG „Opstanak“, resorni odbor za poljoprivredu.

Exit mobile version