Otvorena izložba posvećena Milošu Simiću

U galeriji Škole primenjenih umetnosti

U galeriji Škole primenjenih umetnosti prošlog četvrtka otvorena je izložba radova učenika prvog i drugog razreda Škole sa nagradnog konkursa na temu „Krila“. U konkurenciji 59 radova, žiri u sastavu: likovni pedagog Slavka Jakovljević, istoričar umetnosti Ivanka Trifunović i magistar primenjenog vajarstva Miloš Popović, prvu nagradu „Miloš Simić“ dodelio je Slavku Jankoviću (za skulpturu od keramike  „Ptica“) i Jeleni Mijailović (za skulpturu „Krila u ogledalu“), a specijalnu nagradu van konkurencije Ognjenu Ninkoviću za fotografiju. Konkurs koji neguje sećanje na učenika Miloša Simića, realizovan je u saradnji sa njegovom porodicom, u cilju pružanja podrške mladim talentima na putu umetnosti i kreativnog stvaralaštva.

-Ova izložba je značajna iz dva razloga, a jedan je što na ovaj način negujemo sećanje na učenika Miloša Simića koji nas je prerano napustio i čije nežno prisustvo osećamo i večeras. On je po svojoj imaginaciji, talentu i želji za saznanjem i znanjem zaista bio poseban i drago mi je što ova nagrada nosi njegovo ime, jer on to zaslužuje. Konkurs je važan i zato što promoviše mlade talente. Želja porodice koja nam je pomogla u realizaciji ovog konkursa i nagradnom fondu je bila da se promoviše umetnost, da mladi ljudi što više budu okrenuti stvaralaštvu i umetničkoj imaginaciji, kao što je to činio Miloš- rekla je Đokićeva.

Dobitnik nagrade Slavko Janković emotivno je reagovao, ne krijući veliku tugu pored zadovoljstva zbog priznanja.

-Drago mi je što sam dobio ovu nagradu, a istovremeno i žao što je ustanovljena, znajući šta je tome prethodilo. Nastojaću da svojim budućim radom čuvam sećanje na Miloša i sve ono što je za njega značila umetnost i život kao takav- rekao je Janković.

Izložba će biti otvorena do kraja oktobra u galeriji Škole primenjenih umetnosti.

D.Dimitrijević

Exit mobile version