Otvoren treći Internacionalni teatarski festival u Mišaru “Intef”

Festival je već postao tradicija leta u Mišaru a otvoren je činom podizanja festivalske zastave. U toku sedmodnevnog programa predstaviće se glumački ansambli iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Ovo je prilika za nas studenate da se iskažemo i van učionica i demonstriramo studentske radove i da ne ostane sve na ispitu,” rekla je jedna od učesnica, rediteljka iz Novog Sada, Nikolina Vujević.

Ceremoniju otvaranja upotpunio je nastup šabačkog mažoretkinja i izložba fotografija i kostima osmišljena kao retrospektiva rada i razvoja teatra „Vožd“ od 2009.godine na čiju inicijativu je nastao Festival, nazvana  “Teatar Vožd: Od dečije igre, do pozorišta” koju je otvorio direktor pozorišta “Vožd” Filip Rajković.

Selektor ovogodišnjeg “Intefa” Radoje Čupić odabrao je devet predstava, pet u studentskoj i četiri u omladinskoj selekciji.

Program za četvrtak

Za četvrti dan festivala, planiran je dečiji dan sa početkom u 10 časova za kada je predviđena pozorišna radionica I radionica dekupaža sa lutkarskom predstavom u bašti Doma kulture a uveče, u 19 časova predstava “Game” po režiji Seada Đurića u glumačkoj postavi Mostarskog teatra mladih iz ovog grada u Bosni i Hercegovini. Dva sata kasnije, u 21 čas, predstavlja se Fakultet dramskih umetnosti iz Skopja u Severnoj Makedoniji predstavom Harolda Pintera “Vreme za zabavu” u režiji Borisa Vasileskog.

“Posebnost Festivala je što spaja na jednom mestu amatersku ljubav prema teatru i studenate. Njihovi susreti i razmena razmišljanja, ideja vodi stvaranju nečeg izuzetnog. Prethodne dve godine smo mogli na ovom mestu videti i srednjoškolce kojima je naredni obrazovni korak bio gluma i to je nešto istinski posebno i važno,” naglasila je direktorka “Intefa” Nina Stokić.

Ove godine učesnike je dočekao rekonstruisan Dom kulture u Mišaru a Milena Pavlović, Teodora Siljanoska, rediteljka iz Skoplja i Ivana Jokić dramska umetnica iz Šapca čine stručni žiri koji će odlučivati o nagradama koje nose imena istaknutih šabačkih umetnika. Postoji i žiri učesnika čija je odgovornost da dodeli dve glumačke nagrade a posebnu nagradu dodeliće publika za najbolju predstavu po svom ukusu.

Prvog dana festival premijerno je izvedena predstava “Nora-lutkina kuća” po tekstu Henrika Ibzena a u režiji Teodore Siljanoske nastala kao prva predstava u produkciji festivala, realizovana sredstvima odobrenim konkursima Ministarstva kulture I informisanja Republike Srbije I Grada Šapca.

A.Giner

Exit mobile version