Otkrivena maketa konaka Jevrema Obrenovića

Škole primenjenih umetnost je uz podršku Grada, u okviru projekta odobrenog na Konkursu radi prikupljanja predloga za finansiranje ili sufinasiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi za 2022. godinu, realizovala maketu u bronzi konaka Jevrema Obrenovića, obor-kneza Šabačke nahije (1816 – 1831), što ima i važnu simboličku vrednost, s obzirom koliko je Jevrem bio posvećen upravo obrazovanju, umetnosti i kulturi i koliko je prosperiteta doneo tadašnjem Šapcu, pretvarajući ga iz turske kasabe u evropsku varoš. Priča o Jevremovom konaku nosi snažnu poruku o važnosti negovanja kulture sećanja, očuvanja kulturne baštine i graditeljskog nasleđa Šapca.

Autor makete je Vladimir Tović, diplomirani likovni umetnik – vajar, a autor postamenta arhitekta Marko Gavrilović, obojica profesori Škole. Izrada makete je bio veliki izazov, prethodio je dugotrajan i iscrpan, ali na kraju plodotvoran istraživački rad, upravo zbog nedovoljno nasleđa, na osnovu kojeg se konak, u potpunosti i do najsitnijeg detalja, mogao rekonstruisati. Ovo je prvi inkluzivni spomenik u gradu, sa natpisom na Brajevom pismu.

Vajar Vladimir Tović

„Želja mi je bila da to ne bude maketa koja će otprilike prikazivati oblik i izgled, nego da to bude apsolutna rekonstrukcija. Zahvaljujući ljudima iz različitih branši, od Joakima Vujića, preko arhitekte Branislava Kojića, do upotrebe savremenih tehnologija, uspeo sam da dobijem rekonstrukciju koja je proporcionalno apsolutno tačna”, ističe vajar Vladimir Tović.

Na Dan grada Šapca 22.4.2024. godine, na svečanosti upriličenoj ispred Gradske uprave, na mestu gde je konak nekada postojao, pred brojnim sugrađanima, maketu su otkrili dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, autor makete Vladimir Tović i direktorka Škole Nevenka Đokić.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić, dodala je da priča o Jevremovom konaku nosi snažnu poruku o važnosti očuvanja kulturne baštine i graditeljskog nasleđa.

,,Ovaj projekat koji su Grad Šabac i Škola primenjenih umetnosti zajedno realizovali ima simboličnu vrednost, jer je Jevrem podržavao obrazovanje, umetnost i kulturu. Zahvaljujem autoru makete, kolegi Toviću i autoru postamenta Marku Gavriloviću, ali iznad svega našem Gradu i čelnicima grada, koji su imali sluha i razumevanja da realizujemo ovaj projekat. To je najmanje što smo mi kao Jevremovi potomci mogli da učinimo u slavu njegovog doba i u slavu svega što je činio za tadašnji Šabac”, rekla je Nevenka Đokić.

 

 

Exit mobile version