Ostvarila sam san da nastavim porodični biznis

Objavljeno 8.3.2018. godine

Anđela Pavlović, osnivač i kreativni direktor brenda „Faktory

Naizgled neuhvatljivi snovi za Anđelu Pavlović postali su stvarnost kada je, nakon što je završila srednju školu u Njujorku, stekla i diplomu jednog od najprestižnijih modnih fakulteta u celom svetu- Istituto Marangoni i kao jedna od najboljih studenata u generaciji držala motivacioni govor na dodeli diploma. Rad u prestonicama mode- Milanu i Parizu, saradnja sa vrhunskim bredovima i ponuda za posao u Dioru, nisu je pokolebali u nameri da se vrati kući, ispuni obećanje dato ocu, osnivaču PWL-a Vladimiru Pavloviću i nastavi porodični biznis. Ljubav prema modi rodila se upravo zahvaljujući njemu i red je da svoje snove počne da ostvaruje tamo gde je sve počelo… Po povratku iz inostranstva pokrenula je novi brend u Srbiji, Faktory, namenjen mladima, čiji je osnivač i kreativni direktor, a koji već nakon šest meseci postojanja privlači pažnju kupaca i potencijalnih partnera.

-Godinama sam se školovala u inostranstvu, naučila mnogo toga od modnih stručnjaka na fakultetu i tokom prakse, radila u najboljim modnim firmama. Iako imam prelepo iskustvo sa školovanjem i životom u inostranstvu, puno društva i kolega u celoj Evropi, odlučila sam da se vratim kući, u svoju zemlju, kako bih pokrenula svoj biznis i iskoristila znanje stečeno u inostranstvu, promovisala svoju državu, izvozila iz Srbije i mnogobrojne kontakte širom Amerike, Italije i Francuske povezala sa Srbijom na najbolji mogući način. Majka je želela da budem doktor kao i ona, ali sam ja od malena maštala da budem u svetu mode, kao i tata, jer smo zajedno pravili planove za budućnost. Odlučila sam da idem njegovim stopama i upisala fakultet s ciljem da unapredim modnu industriju u Srbiji. Nikad nisam ni sumnjala u svoj povratak u Srbiju, jer sam ocu dala obećanje da ću nastaviti njegov biznis- kaže Anđela za „Podrinske“.

Faktory ima dva dizajnera: Boška Jakovljevića, i Franciska Teru, kojeg je dovela u Srbiju da dizajnira za novi brend, a godinama je bio desna ruka kreativnom direktoru (Riccardo Tischi) Givenchy brenda, jednog od najboljih u svetu. Francisko je već nekoliko puta dolazio u Srbiju da istraži tržište i upoznao Šabac, Beograd i Novi Sad na najbolji mogući način. Oduševljen je Srbijom, kulturom, hranom i ljudima koje je upoznao i vidi ogroman potencijal u našoj državi koju rado posećuje, navodi Anđela, kojoj je letnja škola u Americi otvorila vrata neistraženog sveta još u mladim godinama, pa je kao odlična učenica društveno- jezičkog smera Šabačke gimnazije odlučila da četvrtu godinu srednje škole završi u Njujorku (The Knox School, Saint James New York, USA).

Svaki trenutak proveden daleko od Srbije koristila je da upozna druge ljude i njihove kulture.

-Nije lako kada nemaš nekog svog ko će u svakom trenutku da dođe da ti pomogne ako si bolestan ili te zagrli, ako ti dan nije po volji. Imala sam sreću da sam naišla na nekoliko dobrih prijatelja, koji su uvek bili uz mene, kao što je Bea, Italijanka, sa kojom sam stanovala. Ona je bila moja porodica u teškim i radosnim momentima- napominje Anđela, naglašavajući da je upravo vezanost za kuću i porodicu dovela nazad u Šabac.

Logičan sled školovanja devojke opredeljene za modu bio je jedan od najboljih fakulteta u oblasti modne industrije, Institut Marangoni, sa mnogo stručnjaka, bogatom praksom i profesorima sa dragocenim kontaktima u svetu mode. Prvu godinu, smer modni biznis, završila je u Milanu, a kao jedan od najboljih studenta imala je mogućnost da se seli u kampuse koje Marangoni ima u Parizu, Londonu, Šangaju, (sada Majamiju i Firenci). Njen odabir je bio Pariz, gde je provela dve godine i radila za Dior, fashion week-ove, kao i u Milanu, a na kraju je usledila i ponuda za posao.

-To iskustvo mi je donelo pozicije na različitim mestima u ogromnim brendovima, širi pogled na svet i mogućnost da u svakom trenutku mogu da pozovem bilo koga od kolega ili nadležnih u velikim kompanijama, koji će uvek da mi pomognu. Zainteresovani su za saradnju sa Srbijom i verujem da će se iz tih kontakata izroditi nešto dobro. Bila sam u bekstejdžu nekoliko puta prve godine na Milan Fashion Week-u, radila za italijanske modne dizajnere, kao što je Colangelo, Byblos Milano, u Parizu u visokoj modi, Dior, Elie Saab, što je bilo fenomenalno iskustvo- ističe Anđela, koja je fakultet završila u julu, a, prema planu i programu, slede joj master studije- predviđanje modnih trendova, za koje je uslov tri godine radnog iskustva.

Biografija

Anđela Pavlović je rođena 1995. godine.

Srednja škola: Šabacka gimnazija, društveni smer, odličan učenik; 

                       The Knox School, Saint James New York, USA

Fakultet: Istituto Marangoni – Milano, Italija, Pariz, Francuska (visoko rangiran, jedan od najboljih modnih fakulteta u celom svetu), smer: Fashion Business ili modni biznis (marketing, ekonomija i predviđanje modnih trendova)

Prakse u modnim prestonicama:

Milano:

Byblos Milano: asistent stilista

Philipp Plein: organizacija modnih revija, bekstejdža i modnih događaja uz Eyesight Paris agenciju;

Diesel: bekstejdž organizacija Milan Fashion Week MFW

Vivienne Westwood: bekstejdž organizacija MFW

Colangelo: bekstejdž organizacija MFW

Pariz:

DIOR: organizator showroom-a; razrađivanje modela za različita tržišta

Azzedine Alaia: organizator showroom-a;

GQ Kina magazin: stilista

Elie Saab: stilista

Elie Saab bridal: stilista

ROKSANDA: organizacija showroom-a 

Style Council online aplikacija za stajling: stilista

Rick Owens: backstage organizacija, Paris Fashion Week PFW

Sonia Rykiel: backstage organizacija, PFW

Sorapol London: organizacija modne revije i bekstejdža

Montaigne: kupac za online sajt koji nudi komade visoke mode 

Govori engleski, francuski i italijanski jezik.

 

 

Profesori mnogo pažnje usmeravaju ka pojedincima, tako da je po polasku na praksu znala da primeni sve što su joj govorili.

-Naučili smo da radimo jedni s drugima, sa modnim ilustratorima, dizajnerima, sarađujemo međusobno i shvatimo da jedna osoba ne može da zna sve, nego da se konsultujemo sa ljudima koji znaju bolje neke druge oblasti, kako bismo doprli najbliže savršenstvu. Značajno je i da me dekan pozvao kao jednog od najboljih studenata iz generacije da održim završni motivacioni govor studentima i profesorima na dodeli diploma u pariskom luksuznom hotelu Hotel du Collectionneur, što je za mene bila ogromna čast, budući da sam jedina devojka iz Srbije i, uopšte, sa ovih prostora, koja je studirala na tom fakultetu- podvlači.

Od cilja da radi za velike firme ne odustaje. Visoka moda u Srbiji ne može da postoji na nivou kao u razvijenim centrima, ali može da se uobliči na način da se prilagodi našem tržištu i ciljnoj  grupi.

-Zanimljivo je na koji način dolaze do kreacije jednog komada. Tamo nije prisutno kopiranje kao u većini srpskih modnih kuća. Oni dolaze do inspiracije tako što je nalaze u svemu što ih okružuje, primera radi, čak i u naizgled nevažnim detaljima, kao što je jedna šara na stolu. Na taj način se dolazi do prave, istinske mode, koja inspiriše ljude širom sveta- kaže Anđela.

Njen novi brend Faktory namenjen je mladima do 35 godina starosti, ali je garderoba takva da i stariji mogu naći komade za sebe. Za naredni period ima velike planove.

Faktory postoji od oktobra prošle godine. Prva sezona proleće/ leto je sportska, ležerna, trendi garderoba za mlade, neka verzija Zare i HM-a, ali pristupačnijih cena, dobrog kvaliteta i proizvedena u Srbiji, što mnogo znači za državu i poziciju gde se trenutno nalazimo. Kada sam na fakultetu radila temu rebranding, profesori su bili oduševljeni i moj projekat je bio među tri najbolja, pa su me povezali sa Franciskom i tako je došlo do saradnje. S ponosom mogu da kažem da imamo kvalitetnog dizajnera iz sveta koji je došao ovde i fenomenalno razume srpsko tržište, što se vrlo brzo pokazalo. Boško lepo sarađuje s njim, a Francisko je pokazao da ceni ljude oko sebe i uživa u svom poslu. Dizajnirali smo pre dve kolekcije proleće/ leto i jesen/ zima, koju ćemo uskoro da prezentujemo našim kupcima. Predstavili smo se na Fashion week-u u Beogradu i Serbia fashion week-u u Novom Sadu u novembru. Reakcije su fenomenalne i dobili smo poziv da idemo direktno na Milan fashion week, ali smo se odlučili da odemo kada bude jesen/zima. Pozvani smo i među tri najbolja dizajnera u Srbiji, po mišljenju Ariel-a, da dizajniramo kolekciju namenjenu za kapsulu za jake boje i specifične materijale- navodi.

Faktory je trenutno usmeren na srpsko tržište, ali im je cilj i inostrano. Nemaju prodajni objekat, već se promocija odvija putem Instagrama @faktory.rs. Želja Pavlovićeve je da unapredi proizvodnju u Šapcu i šije i za strance, kao i izvoz na veliko. Već imaju kupce iz Bosne, što pokazuje da ljudi prepoznaju kvalitet u modelima koje su do sada uradili. Nada se da će svoj brend uspeti da izveze i promoviše i na stranom tržištu i na taj način prezentuje Srbiju u najboljem mogućem svetlu.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version