Osnovna škola „Sveti Sava“ obeležila školsku slavu

U prisustvu rukovodstva, zaposlenih, roditelja, dece i predstavnika Grada, Osnovna škola „Sveti Sava“ obeležila je školsku slavu, sveca čije ime s ponosom nosi. Đaci su i ove godine obradovani paketićima koje je obezbedio Grad Šabac, a domaćin slave je, pored roditelja i jednog zaposlenog, bio i novinar Hanibal Kovač.

Kako je istakao, Sveti Sava je najvažnija, ne samo školska, već i srpska slava.

-Danas smo u jednoj od najvažnijih škola u ovom regionu. Našim ponašanjem prema ovoj školi pokazujemo kakvo smo društvo i dajemo primer kako treba da se ponašamo ceo život. Biti u ovoj školi na današnji dan znači pokazati empatiju i spremnost da svakog trenutka pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Svetog Savu treba slaviti svakog 27. januara, ali u ovakvim školama, školska slava treba da bude svaki dan- poručio je Kovač.

Sveštenstvo šabačkog i Hrama Svetog apostola Marka u Majuru, sveštenik Aca Arsenović i đakon Ivan Usačov, čestitali su prisutnima školsku slavu.

-Ne mogu vam više poželeti nego što je Sveti Sava želeo srpskom rodu, da se obloži i umnoži. To želeći, to je i svedočio, živeo hrišćanskim životom, svedočio verom i otišao kao bogat monah u siromašan manastir i bio siromašan materijalno, ali bogat duhovno. Tim bogatstvom duhovnim on je uspeo da osvoji duše srpskog svoga naroda, jer kao princ sigurno nije mogao preobratiti srpski narod u pravoslavlje, ali je upravo kao monah mogao, učeći svoj narod hrišćanskim vrednostima i vrlinama. Želim da u vašoj školi vlada sloga, blagoslov, mir, da, shodno vašim moćima, pod okriljem Svetog Save, vršite ovu tešku misiju koja vam je dodeljena. Čovek u svetu, što veći krst nosi, veći blagoslov od gospoda ima i više mu gospod daje snage. Mi vam želimo da imate dovoljno snage da poučavate i vaspitavate ovu decu, da ih učite osnovnim vrednostima i merilima i onda će sigurno reuzultati biti bolji i blagoslov božiji biće na vama- rekao je sveštenik Aca Arsenović.

Direktorka Katarina Tomić pozdravila je okupljene i pozvala ih da uživaju u druženju, a nakon toga je priređena mala zakuska za članove kolektiva, predstavnike grada, zaposlene i ostale goste.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version