Osam škola širom Srbije, među kojima je i Šabac dobilo opremu vrednosti 1.6 miliona dinara

Završen konkurs za podršku STEM obrazovanju u srednjim školama

Beograd, 27. jun 2022. godine – U okviru projekta „Obrazovanje za digitalno društvo“ koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, izabrano je osam srednjih škola širom Srbije koje će dobiti opremu za održavanje savremene nastave i vannastavnih aktivnosti iz STEM oblasti.

Zahvaljujući donacijama u vrednosti od 1.6 miliona dinara kvalitetnije obrazovanje iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike dobiće 6.000 učenika u školama u Somboru, Šapcu, Leskovcu, Čačku, Nišu, Zaječaru, Aranđelovcu i Rumi.

3D skenere i 3D štampač, uz dodatnu opremu, dobile su Tehnička škola iz Šapca, Gimnazija „Miloš Savković“ iz Aranđelovca i Srednja tehnička škola „Milenko Brzak-Uča“ iz Rume. Tehnička škola „Rade Metalac“ iz Leskovca bogatija je za laser za CNC mašinu i računar, dok će Mašinsko-saobraćajna škola iz Čačka i Gimnazija „Bora Stanković“ iz Niša od nove školske godine biti opremljene robotskom rukom i pratećom opremom. Gimnaziji u Zaječaru biće doniran sistem za virtualnu realnost sa dodatnom opremom kako bi formirali prvu VR učionicu u istočnoj Srbiji, a Gimnazija “Veljko Petrović” iz Sombora biće opremljena termovizijskom kamerom i kolor laserskim štampačem.

Deo projekta „Obrazovanje za digitalno društvo“, pored nabavke pomenute opreme, čine i radionice i kampovi za unapređenje kompetencija nastavnika, unapređenje znanja i interesovanja učenika za STEM discipline. Takođe, 120 polaznika iz Beograda koji žele da naprave prvi korak ka IT svetu biće u prilici da završi besplatni kurs prekvalifikacije u okviru neprofitne škole IT Bootcamp.

Obezbeđivanjem savremene školske opreme, usavršavanjem veština nastavnika, informisanjem, motivisanjem i usmeravanjem učenika prema STEM disciplinama, kao i besplatnom prekvalifikacijom, Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR fondacija će u okviru projekta „Obrazovanje za digitalno društvo“ pomoći učenicima i studentima da steknu veštine koje su im neophodne za profesije budućnosti i da  funkcionalno upotrebe znanje tokom daljeg školovanja i profesionalnog razvoja.

O STEM OBRAZOVANJU

Engleski pojam STEM javlja se kao akronim, koji upućuje na nekoliko akademskih disciplina: nauka (science), tehnologija (technology), inženjerstvo (engineering) i matematika (mathematics).  Prema mišljenju brojnih stručnjaka, STEAM veštine ne treba izučavati izolovano kao posebne predmete, već ih je potrebno implementirati u sve škole, bez obzira na dominantni profesionalno-obrazovni profil za koji bi se učenik opredelio. Bez obzira čime će se pojedinac baviti, STEAM predmeti biće mu neohodni za uspešno snalaženje na tržištu rada.

 

O FONDACIJI ANA I VLADE DIVAC

Fondacija Ana i Vlade Divac osnovana je 2007. godine kao nezavisno i neprofitno udruženje sa ciljem da pomogne građanima, posebno izbeglim i raseljenim licima, u praktičnom rešavanju njihovih životnih i egzistencijalnih problema sa posebnim akcentom na rešavanju njihovih stambenih pitanja. Fondaciju su osnovali Ana i Vlade Divac, kao nastavak dvadesetogodišnjeg humanitarnog rada započetog u SAD u okviru Humanitarne organizacije Divac (HOD). Organizacija je u proteklih 14 godina bila prvenstveno usmerena na podršku najugroženijima (na rešavanje stambenih i ekonomskih problema), na unapređenje uslova za kvalitetno odrastanje dece i mladih, razvoj filantropije i socijalno preduzetništvo.

Zahvaljujući podršci više 700.000 pojedinaca, 700 kompanija i 83 organizacije, Fondacija je do sada prikupila više od 23 miliona dolara i obezbedila pomoć za više od 750.000 ljudi.

 

O NCR FONDACIJI

NCR fondacija osnovana je 1953. godine kako bi, u skladu sa misijom kompanije NCR, pružala podršku razvoju zajednica u kojima NCR posluje. Uporedo sa transformacijom NCR korporacije u vodeću kompaniju u oblasti softvera i i pružanja usluga u sektoru finansija, maloprodaje i ugostiteljstva, NCR fondacija je unapređivala svoju strategiju za podržavanje projekata koji za cilj imaju jačanje zajednica. Danas, NCR fondacija ulaže u projekte koji doprinose unapređenju STEM obrazovanja i ekonomskom razvoju, kao i odgovoru na prirodne katastrofe.

 

O NCR KORPORACIJI

NCR korporacija, sa sedištem u Atlanti (Džordžija, SAD), je vodeća kompanija u oblasti softvera i pružanja usluga u sektoru finansija, maloprodaje i ugostiteljstva. NCR korporacija ima oko 38.000 zaposlenih širom sveta, od kojih je oko 5.000 u Srbiji.

 

O CENTRU ZA PROMOCIJU NAUKE

Centar za promociju nauke (CPN) je javna institucija, koju je 2010. godine osnovalo Ministarstvo nauke Srbije sa zadatkom da promoviše nauku i tehnologiju. Centar, u skladu sa svojim mandatom, programe i aktivnosti sprovodi radeći sa istraživačkim i obrazovnim institucijama u Srbiji i širom sveta, a blisko sarađuje i sa republičkim ministarstvima, medijima i privatnim sektorom. Misija CPN-a je da premosti jaz između nauke i društva okupljajući sve relevantne aktere i širu javnost u procesu istraživanja i inovacija.

 

Exit mobile version