Optuženi za silovanje devojčice pušten na slobodu

Nakon šest meseci, u Mačvanskom Belotiću:

„Dete lečimo na psihijatriji, dobila je status posebno osetljivog svedoka, a manijak koji ju je napastvovao se slobodno šeta. Kako ja svoje dete sutra da pustim u školu? Da li te sudije sada mirno spavaju, pošto moja porodica i ja ne možemo oka da sklopimo?“, ovim rečima svoju bolnu ispovest za portal Nova.rs počinje V.Ć., otac dvanaestogodišnje devojčice koju je juna prošle godine, na jednoj proslavi, obljubio meštanin sela u kom živi, a zatim pobegao. U potragu za njim, osim policije, uključilo se celo selo, a kada je konačno uhapšen i pritvoren, porodica je mislila da može da odahne. Međutim, odluka suda ih je razuverila.

Naime, Aleksandar I. (38), koji je optužen da je obljubio dvanaestogodišnju devojčicu, u petak je nakon isteka šestomesečnog pritvora pušten na slobodu odlukom suda.

„Da li nam nije bio dovoljan jedan Malčanski berberin? Ćerka je dobila status posebno osetljivog svedoka, izjavu je dala u skrin sobi i ona će biti puštena na suđenju, kako se dete i on ne bi ponovo sretali. Kako je onda moguće da je on sada slobodan? Ovo je presedan, bruka, osećam se kao da su mi ponovo silovali dete“, kaže nesrećni čovek.

Iz Višeg suda u Šapcu pojasnili su da je rešenje ovog suda, kojim je na osnovu člana 210 st. 3 ZKP ukinut pritvor prema okrivljenom Aleksandru I. doneto nakon što je prethodno rešenje koje su doneli, a kojim je okrivljenom pritvor produžen, ukinuto odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu.

Apelacioni sud je potom predmet vratio Višem sudu u Šapcu na odlučivanje, uz konstataciju da je stav suda iznet u ukinutom rešenju da je način izvršenja krivičnog dela doveo do uznemirenja javnosti u maloj seoskoj sredini u kojoj se događaj odigrao i koje bi moglo dovesti do ugrožavanja nesmetanog postupka ukoliko bi okrivljeni bio pušten, za Apelacioni sud u Novom Sadu neprihvatljiv, budući da je od događaja proteklo 6 meseci, te da je intenzitet uznemirenja javnosti oslabio.

„Kako je Viši sud u Šapcu u skladu sa zakonom u obavezi da postupi u skladu sa primedbama i instrukcijama datim u drugostepenoj udluci kojom je ukinuto prvostepeno rešenjem koji je protiv okrivljenog bio produžen pritvor, to je Viši sud u Šapcu nakon navoda istaknutih u rešenju Apelacionog suda u Novom Sadu u kom je posebno ukazano i na to da stepen uznemirenja javnosti povodom određenog događaja stoji u direktnoj vezi sa aktuelnim izveštajima medija o tom događaju, doneo rešenje kojim je ukinut pritvor prema imenovanom“, naveli su.

Exit mobile version