Opšta obustava rada advokata

Skupština Advokatske komore Šapca, održana 25.12.2021. godine, proglasila je opštu obustavu rada advokata na teritoriji Advokatske komore Šapca (teritorija Višeg suda u Šapcu i teritorija Višeg suda u Valjevu) na neodređeno vreme, do ispunjenja svih zahteva Skupšine Advokatske komore Šapca.

Ova odluka stupa na pravnu snagu dana 27.12.2021. godine prilikom čega je u okviru ove tačke dnevnog reda izglasan i minimum rada shodno odluci UO AK Šabac.

Tokom obustave rada advokati NEĆE ulaziti, niti boraviti u prostorijama sudova, tužilaštva, policije i /ili organa uprave po bilo kom osnovu.

Tokom obustave rada advokati NEĆE pristupati na ročišta na glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, NEĆE pristupati pred tužilaštvom u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, i NEĆE pristupati u policuju u predkrivičnim postupcima.

Tokom obustave rada advokati ĆE sostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo one radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova.

Pod radnjama koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova podrazumevaju se: podnošenje tužbi, žalbi i drugih pismena kod kojih bi propuštanjem roka rezultiralo gubitkom prava, kao i pristupanje na sednicu veća drugostepenog suda povodom žalbe u krivičnom postupku, na raspravu pred drugostepenim sudom povodom žalbe u parničkom postupku i na raspravu povodom tužbe u upravnom sporu.

Odredbom člana 163. Stav 2. tačka 9 Statuta AK Šapca utvrđeno je kao teža povreda dužnosti advokata NEIZVRŠAVANJE ODLUKA ORGANA KOMORE – stoji u saopštenju objavljenom na sajtu Advokatske komore.         

Exit mobile version