Omogućiti podsticaje za prelazak na organsku proizvodnju

Održana druga sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca

Druga sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca održana je u četvrtak u Gradskoj kući. Pored poslovnika i programa rada, tema su bile mere za smanjenje čestičnog zagađenja vazduha na teritoriji grada Šapca, kao i poljoprivreda i zdrava hrana.

Prvi sertfikovani organski proizvođač aronije na području grada Šapca od 2017. godine Željko Dimitrić iz Male Vranjske istakao je da će se kao član Saveta zalagati da Grad da subvencije proizvođačima koji se bave konvencionalnom proizvodnjom da pređu na organsku.

-Postoji mogućnost da dobiju subvencije za sadni materijal, dozvoljene preparate koji se koriste u organskoj proizvodnji, da poljoprivrednici vide da to nije toliki bauk, a može da donese mnogo veće prinose kroz veću cenu samog proizvoda. To znači da se sa manje zagađivanja zemljišta daju se isti ili veći prinosi, ali se nadoknađuje sa cenom koja je nekad i duplo veća od konvencionalne proizvodnje. Manjim zagađenjem zemlje dobijamo bolju životnu sredinu. Organski proizvodi mogu mnogo lakše da se prodaju, izvezu, a samim tim čuvamo životnu sredinu i živimo zdravijim životom- podvukao je Dimitrić.

Odbornik Evropske zelene partije dr Dejan Pavlović smatra da je Savet potpuno opravdao svoju ulogu već na prvoj, konstitutivnoj sednici.

-Izuzetno sam zadovljan angažmanom članova Saveta i predlozima koje su uputili u vezi sa svim oblastima kojima planiramo da se bavimo. Očekujem da će u okviru programa rada za tekuću godinu biti izabrano nekoliko tema kojima će se Savet intenzivno baviti- mere za smanjenje čestičnog zagađenja vazduha i ostale oblasti kojima se bude bavio. Bavimo se i poljoprivredom, a svi znamo da je ta proizvodnja od najvećeg značaja za plasiranje zdravih naminrica na naše trpeze kako bismo omogućili da i sami budemo zdravi. Mnogo je faktora koji onemogućavaju da na naše trpeze stigne zdrava hrana. To je osnovni cilj ovog Saveta kao i u drugim oblastima, da predložimo mere, instrumente, strategije, koje grad treba da sprovede kako bismo ispunili to ostvarili. Očekujem da će Savet svojim predlozima izazvati veliku posvećenost lokalne samouprave ostvarivanju predloga koje damo- poručio je dr Pavlović.

Savet će, kakao je najavio, biti otvoren za aktivnu komunikaciju sa svim činiocima društvenog života, naučnim institucijama, privrednicima, javnim preduzećima, nevladinim organizacijama, ali i građanima putem „otvorenih vrata“, kada će, jednom u dva meseca, predsednik Saveta primati građane i omogućiti im iznesu predloge i žalbe na stanje životne sredine na teritoriji grada Šapca.

D.Dimitrijević

Exit mobile version